Blidinje jezero

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Blidinjsko jezero
Blidinjsko jezero (23 ha, hl. max. 3,5 m) z Maleho Vranu.jpg
Blidinjsko jezero
Lokacija Posušje, Tomislavgrad
Koordinate 43°36′″N 17°30′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 43°36′″N 17°30′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 2,5 - 6 km²
Najveća dubina 4,5 m
Nadmorska visina 1183 m
Vrsta jezera antropogeno
Države BiH

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom Polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Jezero je na 1183 metara nadmorske visine. Površina mu varira od 2,5 do 6 kilometra četvornih. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je dubine od jednog metra.

Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera.

U jezeru obitava endemska riba oštrulja (Aulopyge hügeli / Aulopyge huegelii), bjelica, klen* i alohtona kalifornijska pastrva.

* U literaturi o jezeru se navode i klen (Squalius cephalus) i bijeli klen (Leuciscus cavedanus) no to su sinonimi za istu vrstu. [1] [2] [3]


Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]

Park prirode Blidinje

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Prvi međunarodni znanstveni simpozij Blidinje, Zbornik radova, 2005.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Blidinje jezero