LGBT: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika Janxgskavdksvsk (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Mateo K 01
Oznaka: brzo uklanjanje
Nema sažetka uređivanja
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 1: Redak 1:
'''LGBT''' (ili '''GLBT''') je [[akronim]] koji se odnosi na kolektivnost [[Lezbijka|lezbijki]], [[gay]], [[Biseksualnost|biseksualnih]] i [[Transrodnost|transrodnih]]/[[Transseksualnost|transseksualnih]] osoba. U upotrebi od [[1990-ih]], termin '''LGBT''' je adaptacija prvobitnog akronima '''LGB''' koji je započeo zamjenjivati frazu ''gay zajednica'', za koji su mnogi unutar LGBT zajednice mislili da ne uključuje sve one na koje se odnosi. U modernoj upotrebi termin '''LGBT''' se odnosi na različitost [[Seksualnost i kultura na osnovi rodnog identiteta|seksualnosti i kulture na osnovi rodnog identiteta]], te se ponekad koristi kako bi opisao bilo koga tko nije heteroseksualan umjesto da bi opisao samo lezbijke, gay muškarce, biseksualne te transrodne/transseksualne osobe. Ovaj termin je usvojila većina LGBT društvenih centara i LGBT [[Mediji|medija]] u većini zemalja engleskog govornog područja.
'''LGBT''' (ili '''GLBT''') je [[akronim]] koji se odnosi na kolektivnost [[Lezbijka|lezbijki]], [[gay]], [[Biseksualnost|biseksualnih]] i [[Transrodnost|transrodnih]]/[[Transseksualnost|transseksualnih]] osoba. U upotrebi od [[1990-ih]], termin '''LGBT''' je adaptacija prvobitnog akronima '''LGB''' koji je započeo zamjenjivati frazu ''gay zajednica'', za koji su mnogi unutar LGBT zajednice mislili da ne uključuje sve one na koje se odnosi. U modernoj upotrebi termin '''LGBT''' se odnosi na različitost [[Seksualnost i kultura na osnovi rodnog identiteta|seksualnosti i kulture na osnovi rodnog identiteta]], te se ponekad krkibule jajima ko zeca i patka za rep krkkkkk dundara ive ćelenka šsssšssss koristi kako bi opisao bilo koga tko nije heteroseksualan umjesto da bi opisao samo lezbijke, gay muškarce, biseksualne te transrodne/transseksualne osobe. Ovaj termin je usvojila većina LGBT društvenih centara i LGBT [[Mediji|medija]] u većini zemalja engleskog govornog područja.


==Inačice==
==Inačice==

Inačica od 20. svibnja 2020. u 16:38

LGBT (ili GLBT) je akronim koji se odnosi na kolektivnost lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba. U upotrebi od 1990-ih, termin LGBT je adaptacija prvobitnog akronima LGB koji je započeo zamjenjivati frazu gay zajednica, za koji su mnogi unutar LGBT zajednice mislili da ne uključuje sve one na koje se odnosi. U modernoj upotrebi termin LGBT se odnosi na različitost seksualnosti i kulture na osnovi rodnog identiteta, te se ponekad krkibule jajima ko zeca i patka za rep krkkkkk dundara ive ćelenka šsssšssss koristi kako bi opisao bilo koga tko nije heteroseksualan umjesto da bi opisao samo lezbijke, gay muškarce, biseksualne te transrodne/transseksualne osobe. Ovaj termin je usvojila većina LGBT društvenih centara i LGBT medija u većini zemalja engleskog govornog područja.

Inačice

Postoje razne inačice kratice koje su danas korištene. Neke od njih su i inačice u kojima je zamijenjen redoslijed riječi, na primjer GLBT. Iako znači isto kao i GLBT, LGBT ponekad ima veću feminističku konotaciju jer stavlja slovo "L", koje označava lezbijke, ispred slova "G" koje većinom označava muške homoseksualne osobe. "LGBTIQ" je kratica koja uključuje i interseksualne i questioning osobe (osobe koje nisu sigurno u svoju seksualnost).

LGBT(IQ) je kratica koju su standardizirala i usvojila većina aktivističkih skupina. Imenom je pokreta, kulture, teorije, politike i aktivizma u Hrvatskoj i susjednim zemljama od 2003. godine.

U Hrvatskoj se do 2002. godine rabilo kraticu LGBTT, odnosno LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne osobe), koji se i dan danas često koristi.

Danas se u svijetu kombinacije počenih slova rastežu sve do "FLGBTTTIQQUA", koji se kao takav rijetko rabi - odnosno radi se o različitim kraticama koji sadrže ova slova: Fetish, Lesbian, gay, bisexual, transgender, transexual, two-spirited - koji se nekada piše i ts, unsure, asexual, (straight) allies, intersexual, queer, questioning (youth). Two spirited je izraz kojim američko domorodačko stanovništvo naziva transeksualne osobe, no često ga uzimaju homoseksualne i biseksualne osobe radi samoidentificiranja.

Kraticu LGBTIQ zapravo se može shvatiti kao koaliciju identiteta i politikâ; od queera, queer-feminizma, lezbijskog (feminističkog), preko gej (liberalističkog) do ostalih konfliktnih i nekonformističkih političkih ideja.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi LGBT