Drag kraljica

Izvor: Wikipedija
RuPaul, najpoznatija američka drag kraljica

Drag kraljica[nedostaje izvor] (en. Drag Queen) je osoba, najčešće muškarac, koja koristi odjeću i šminku kako bi oponašala i često preuveličavala karakteristike ženskog spola i rodne uloge u svrhu zabave. Drag se smatra velikim dijelom LGBT kulture s obzirom na to da su drag kraljice najčešće gej muškarci, no u današnje vrijeme to mogu biti ljudi bilo kojeg spola i seksualne orijentacije, pa se tako primjerice žene koje su prerušavaju u muškarce nazivaju drag kraljevi (en. Drag Kings).[1]

Osobe koje se bave dragom obično to rade kako bi izrazile svoju kreativnost ili kako bi javno nastupale.[2] U Hrvatskoj i svijetu postoje drag showovi, često na povorkama ponosa ili u noćnim klubovima, na kojima drag kraljice obično pjevaju na playback (en. lipsync), plešu, glume ili izvode stand-up.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. House of Flamingo: Baviti se dragom je radikalan čin u ovakvom društvu. lgbti.ba. 20. listopada 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. prosinca 2023. Pristupljeno 16. prosinca 2023.
  2. Upoznajte skupinu hrvatskih 'drag' kraljica među kojima se našlo i nekoliko Dalmatinki. slobodnadalmacija.hr. 24. siječnja 2018. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. prosinca 2023. Pristupljeno 16. prosinca 2023.