Prava LGBT osoba u Amerikama

Izvor: Wikipedija

Zakoni koji reguliraju prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) složeni su u Amerikama, a prihvaćanje LGBT osoba uvelike varira. Istospolni brakovi zakoniti su u Kanadi (na nacionalnoj razini) od 2005. godine, u Argentini od 2010. godine, u Brazilu (u cijeloj zemlji) i Urugvaju od 2013., u Sjedinjenim Američkim Državama (diljem zemlje) od 2015. i u Kolumbiji od 2016. U Ekvadoru je legalan od 2019., u Kostarici od 2020., u Čile i na Kuba od 2022. U Meksiku su istospolni brakovi legalni u svim državama od 2022.

Među zavisnim teritorijima, istospolni brakovi također su zakoniti na Grenlandu, britanskim prekomorskim teritorijima Falklandskih otoka i Južne Georgije i otočja Južni Sandwich, svih francuskih teritorija (Guadeloupe, Martinique, Saint Barthélemy, Francuska Gvajana, Sveti Martin, i Saint Pierre i Miquelon), te na Nizozemskim Karibima, dok su brakovi obavljeni u Nizozemskoj priznati u Arubi, Curaçau i Sint Maartenu. Više od 700 milijuna ljudi živi u nacijama ili podnacionalnim entitetima u Amerikama gdje su dostupni istospolni brakovi.

U siječnju 2018. godine, Interamerički sud za ljudska prava presudio je da Američka konvencija o ljudskim pravima priznaje istospolne brakove kao ljudsko pravo. Time je legalizacija takvih zajednica postala obvezna u sljedećim zemljama: Barbados, Bolivija, Čile, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru i Surinam. Argentina, Brazil, Kolumbija i Urugvaj također su pod sudskom nadležnošću, ali su već imali uvedene istospolne brakove prije donošenja ove presude.

Nadalje, neke druge zemlje imaju zakone koji priznaju registrirano partnerstvo (Bolivija), kao i usvajanje djece od strane LGBT osoba. Međutim, devet zemalja još uvijek u svojim statutima ima upisano homoseksulanost (točnije seks između osoba istog spola) kao zločin.[1] Ovih devet zemalja su Jamajka, Dominika, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Vincent i Grenadini, Grenada, Sveti Kristofor i Nevis, te Gvajana, od kojih je posljednja na kopnu Južne Amerike. Sve su to bivši dijelovi Britanske Zapadne Indije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association. 17. svibnja 2016. State Sponsored Homophobia 2016: A world survey of sexual orientation laws: criminalisation, protection and recognitio (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 2. rujna 2017. Pristupljeno 16. siječnja 2019.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)