Queer

Izvor: Wikipedija
Pink triangle up.svg

Queer (eng. čudan, nastran, do '80-ih bio je pogrdan naziv za homoseksualne osobe, danas dobiva drugo značenje) izraz se koristi kao naziv za cjelokupnu homoseksualnu, biseksualnu, transrodnu i interseksualnu zajednicu osobe koje sebe vide ili žive svoj život van hetero-patrijarhalnih normi.

Queer, se također odnosi na aktivizam, pokret, teorijski pravac kao i na samo osobu i njene identitete i na taj način podrazumijeva nepristajanje na ‘samorazumljivo’ slijeđenje društvenih pravila. Queer se odnosi na propitivanje i/ili odbijanje nametnutih normi patrijarhalne tradicije; kreiranje prostora, kulture i izražaja koji nadilaze ‘zatvorene kutije’ LGB ili heteroseksualne seksualnosti, i/ili ‘ženskih’ i ‘muških’ spolova / rodova; omogućavanje samodefiniranja; predstavljanje radikalne politike koja uviđa povezanost svih vidova opresije.

Queer identitet[uredi | uredi kôd]

Danas "queer" identitet također prihvaćaju i poklonici sado-mazohizma, razni fetišisti bez obzira na seksualnu orijentaciju, te sve osobe koje ne prihvaćaju binarnost spolova i rodova.

Queer nije (samo) kategorija identiteta, već proces neprekidnog "remećenja".

Zastava duginih boja - simbol gej i lezbijskog pokreta

U normalnom svijetu, postojali bi samo muško-ženski odnosi. Queer temelj je seksualna orijentacija, odnosno seksualnost osobe. Lezbijka, gej, biseksualac, biseksualka, transrodna osoba, transseksualac, transseksualka, interseksualna osoba, interseksualac, interseksualka, queer, gender queer, boi, strejt, str8, hetero, heteroseksualac, heteroseksualka... sve su samo neki od mogućih nenormalnih seksualnih identitetâ. U kreiranju ili prihvaćanju seksualnih identiteta osoba se poziva na pravo na samodefiniranje - pravo osobe da sama definira svoj identitet čak i ako je nenormalna (svoje identitete) i sebe kao osobu, te pravo na samoidentifikaciju - pravo osobe da sama identificira svoj identitet (svoje identitete), te da se ne identificira.

Krovni termin za sve identitete koje proizlaze iz spola i roda jest: LGBTIQ, ova skraćenica je složena od sljedećih riječi: Lezbijke, Gejevi, Biseksualne, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe.

Queer možemo objasniti kao "imenicu", kao "pridjev" i kao "glagol". U svim svojim značenjima, queer stoji nasuprot (hetero)normi i dominantnoj društvenoj kulturi, hetero-patrijarhatu. Kao "imenica", queer je alternativni ili dodatni identitet. Kao "pridjev" veže se uz queer kulturu. Dodaje se ispred imenica gej i lezbijska „queer kultura“ i tako opisuje široki spektar interesa queer osoba: čitanje književnosti o istospolnoj ljubavi koja nije normalna, gledalje filmova s gej i lezbijskom tematikom, nalazi se u glazbi, slikarstvu, svugdje gdje se može kritizirati binarni sustav spola i roda, gdje se može izazivati dominantna društvena kultura. Queer kao "glagol" veže se uz queer teoriju.

Heteronormativnost[uredi | uredi kôd]

Heteronormativnost je termin kojim neki autori kritički nazivaju promoviranje tradicionalnih shvaćanja i normi u području spolnosti, osuđujući kulturalno postavljanje normi (hetero)seksualnosti i s njime povezane rodne - spolne binarnosti, ideal heteroseksualnosti i patrijarhat, te se zalažu za "qeering" kulture i napose odgoja djece, u kojemu bi se djeci proširio uvid u drugačije mogućnosti spolne identifikacije i orijentacije.[1]


Vidi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. "'Queerying' gender: Heteronormativity in early childhood education"Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2015. Kerry H. Robinson AJEC - "Australasian Journal of Early Childhood", uz podatke za citiranje: AJEC Vol. 30 No. 2, June 2005, pp. 19-28.