Kalij: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Sombrero (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
SieBot (razgovor | doprinosi)
Redak 86: Redak 86:
[[nov:Kalium]]
[[nov:Kalium]]
[[oc:Potassi]]
[[oc:Potassi]]
[[pa:ਪੋਟਾਸ਼ਿਅਮ]]
[[pl:Potas]]
[[pl:Potas]]
[[pt:Potássio]]
[[pt:Potássio]]

Inačica od 22. kolovoza 2008. u 05:40

Kalij
Osnovna svojstva

Element
Simbol
Atomski broj

Kalij
K
19
Kemijska skupina alkalijski metali
Grupa, perioda, Blok 1, 4, s
Izgled
Gustoća1 8900 kg/m3
Tvrdoća ?
Specifični toplinski kapacitet (cp ili cV)2

 J mol–1 K–1

Talište  °C
Vrelište3  °C
Toplina taljenja  kJ mol-1
Toplina isparavanja  kJ mol-1

1 pri standardnom tlaku i temperaturi
2 pri konstantnom tlaku ili volumenu
3 pri standardnom tlaku

Atomska svojstva
Atomska masa 39.0983(1)
Elektronska konfiguracija [Ar] 4s1

Kalij je kemijski element atomskog (rednog) broja 19 i atomske mase 39.0983(1). U periodnom sustavu elemenata predstavlja ga simbol K.

Povijest i sličnost s natrijem

Otkrio ga je britanski kemičar Sir Humphry Davy. Zatupljen je u velikim količinama u prirodi i kod izgaranja raznih tvari. Ima skoro potpuno slična svojstva kao i natrij. Uistinu kalijeve i natrijeve soli baš toliko i ne razlikuju. Kalijeve soli se više koriste u pirotehnici, za razliku od natrijevih. Čak je moguće iz otopine natrijeve soli dobiti kalijevu sol. To se pak pripravlja tako da se obje otopine pomješaju u danom omjeru, pa se onda iskrisatalizira najmanje topljiva sol. Dakako to ovisi o temperaturi otopine, omjeru i spojevima danih soli. No, za to bi trebalo naći krivulje topljivosti za te soli (npr. kalijev karbonat i natrijev karbonat i kalijev klorid i natrijev klorid), a iskorištenja nisu pretjerana.

Neke poznate kalijeve soli

Kalijev hidroksid (KOH) je jako sličan natrijevu hidroksidu, ali kalijev hidroksid manje reagira s vodom, tvoreći lužnatu otopinu (lužinu). Prije se je koristio kao foto razvijač, ali ga je zamijenio natrijev hidroksid, zbog svoje jeftinije proizvodnje.

Kalijev sulfat (K2SO4) je kemijski spoj koji se dobija otapanjem kalija u sumpornoj kiselini. Najviše se koristi u medicini, točnije zdravstvu u zubarskim radionicama. Zubari s njim popravljaju plombe a i druge važne stvari u vezi ljudskih zubiju. Koristi se za proizvodnju alauna. Ima specifičan miris i čiste je bijele svijetle boje.

Kalijev permanganat (KMnO4) je jako redukcijsko sredstvo. Ponajviše se koristi u pirotehnici za flash powder i kao oksidans u raketnom motoru. Prije je bilo njegovo prodavanje dopušteno, ali novim zakonom od 2007.g. je njegovo prodavanje u krutom stanju zabranjeno. Dragocjen je proizvod, a na tržište dolazi u 6%-tnoj otopini. Služi kao sredstvo za dezinfekciju rana. U obliku je malih tvrdih, tamno ljubičastih kristalića, koji kad se ubacu u vodu i počme njihovo otapanje tvoru boju u lijepu ljubičastu.