Razlika između inačica stranice »Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
'''Nadmorska visina:''' 180-1178 m
 
'''Najviši vrh:''' [[Sveta Gera]] - 1178 m (najviši vrh Samoborskog gorja [[Japetić]] - 880879 m)
 
'''Geološki sastav:''' prevladavaju dolomiti [[Trijas|trijaske]] starosti te kredne naslage
Žumberačko gorje više je i zapadnije, a ujedno čini i prirodnu granicu [[Hrvatska|Hrvatske]] sa [[Slovenija|Slovenijom]], vrh Sv. Gera 1178 m. Samoborsko gorje niže je i pitomije s najvišim vrhom Japetićem (880 m).
Prema geološkoj starosti najstarije stijene na području Parka datiraju iz razdoblja [[paleozoik]]a (perm - prije više od 250 milijuna godina), a u građi prevladavaju dolomiti trijaske starosti te kredne naslage, što je uvjetovalo postanku krša koji prekriva čak 90% površine PP. Ne čudi stoga brojnost površinskih i dubinskih krških oblika, od [[ponikve|ponikvi]] i uvala do [[špilja]], [[jama]] i dr.
Vegetacijski pokrov čine [[bukva|bukove]], te miješane hrastovo-bukove šume koje se izmjenjuju s [[livada|livadama]] i [[pašnjak|pašnjacima]] nastalim djelovanjem čovjeka.
Važno je napomenuti da je ovo područje neprekidno bilo naseljeno od pretpovijesti do današnjih dana, o čemu svjedoče arheološka nalazišta iz različitih razdoblja. U sklopu PP moguće je i turistički obići neka od njih, poput arheološkog nalazišta Budinjak i [[Bratelji]], na području kojih je zasnovan Arheološki park, ili razgledati ostatke srednjovjekovnih gradova [[Tuščak]]a, [[Stari Grad Žumberački|Staroga grada Žumberka]] i [[Okić]]a (smatra se najstarijom plemićkom utvrdom sjeverozapadne Hrvatske).
 
Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje oduvijek je bilo omiIjenoomiljeno izletničko odredište planinara, rekreativaca i izletnika s područja šire okolice.
 
 
Od zmija zabilježen je pepeljasti [[poskok]] (Vipera ammodytes), [[bjelouška]] (Natrix natrix), [[bjelica]] (Elaphe longissima), smukulja (Coronella austriaca), ribarica (Natrix tessellata) i [[riđovka]] (Vipera berus).
 
U Parku obitavaju i brojni beskralježnjaci od koji su mnogi ugroženi (npr. [[leptir plavac]] i [[šumski mrav]]). I podzemni je svijet prilično naseljen. Osim najzastupljenijih [[šišmiš]]a, pronađene su i neke nove, do sada nepoznate vrste [[Člankonošci|člankonožaca]].
I podzemni je svijet prilično naseljen. Osim najzastupljenijih [[šišmiš]]a, pronađene su i neke nove, do sada nepoznate vrste [[Člankonošci|člankonožaca]].
 
==Prirodne i kulturne znamenitosti==
 
Naseljen još od pretpovijesnih dana ovaj kraj izuzetno je bogat arheološkim ostacima. Vrijednim i sustavnim radom arheologadjelatnika Parka danas je moguće Park obići putem edukativnih arheloloških staza i upoznati se s arheološkim nalazima.
 
'''Arheološki park u Budinjaku, Staza kneževa''' - poučna staza u dužini od 4,2 km koja će vas kroz 10 točaka upoznati s ostatcima pretpovijesnog naselja s grobljem u Budinjaku (kneževski tumuli), antičkim grobljem u selu Brateljima i drugim zanimljivostima iz kulturnog i prirodnog nasljeđa ovog kraja. Polazište je Eko-centar Budinjak, a vrijeme potrebno za obilazak staze oko 2 sata.
 
'''Stari grad Okić''' - srednjovjekovni stari grad nedaleko Samobora. Jedinstven je po svom položaju, visokom stupnju očuvanosti i po značaju koji ima s obzirom da njegove strukture pripadaju romaničkom razdoblju. Zajedno s okolicom čini zaštićenipark krajolikšumu.
 
 
'''Stari grad Žumberak''' - sagrađen u romaničko doba, u [[13. stoljeće|13. stoljeću]] bio je stožerna točka posjeda [[Koruška|koruških]] vojvoda.
'''Sv. Lovro u [[Mrzlo Polje Žumberačko|Mrzlom Polju]]''' - pedesetak metara od grkokatoličke Crkve sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju sačuvani su temelji ranoromaničke Kapele sv. Lovre. Kapela je jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, veličine 11 x 6 m. Sagradili su je u [[13. stoljeće|13. stoljeću]] cisterciti iz samostana u [[Kostanjevica na Krki|Kostanjevici]] u susjednoj [[Dolenjska|Dolenjskoj]] u Sloveniji. Mrzlo Polje je u to vrijeme bilo jedan od feudalnih posjeda ovog samostana na području Žumberka.
 
'''Kanjon Slapnica''' - rječica Slapnica u svom tipičnom toku za krška područja ponire, otapa [[dolomit]]ne naslage i diči se dvama slapovima - slap Brisalo i Vranjački slap bogat sedrom (duljina kanjona 10 km). Izvorišni dio je zaštićeni krajolik.
 
'''Sopotski slap''' - [[slap]] gornjeg toka Kupčine koji se niz stijenu od 40 m u nekoliko kaskada ruši pokraj tajanstvenog starog mlina.
==Šport i rekreacija==
 
Razne su mogućnosti aktivnosti na području Parka. - od šetnje, planinarenja, penjanja, biciklizma, zimskih sportova, jahanja u toplijim dijelovima godine, paraglidinga.
 
'''Planinarima''' bi svakako preporučili usponšetnju po nekoj od 347 km označenih planinarskih staza. Usponi na vrhove: Japetić (880879 m) najomiljeniji među posjetiteljima. Nudi brojne aktivnosti od zimskih športova, jahanja u toplijimčijoj dijelovimase godine, paragliding i rekreaciju. Ugostiteljska ponuda ublizini sklopunalazi planinarskogplaninarski domadom na Žitnici, Oštrc, Okić, Veliki Lovnik i dr. Sveta Gera, 1178 m, najviši vrh, teje izazov za planinare.
 
'''Biciklistima''' će se sigurno svidjeti uređene biciklističke staze za koje je JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje izdao pripadnu kartu:
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik