Razgovor:Republika Srpska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Republika Srpska.
Rad na člancima


Ne bih htio raditi nikakve ispravke bez konsultiranja drugih suradnika, pa bih vas htio upozoriti na neke greške na ovom članku. Npr. jezik kojim govore Bošnjaci se prema Ustavu BiH zove bosanski jezik. Također, mislim da se na hrvatskom ne kaže predsednik (bar ne na književnom). Pozdrav

Mislim da je ustavu (ili što već imaju) piše baš time riječima - jezik kojim govore Bošnjaci. --Ante Perkovic 01:14, 5. srpnja 2006. (CEST)

Svako upozorenje na greške je dobro došlo! U načelu, na hrvatskom se taj jezik zove bošnjački, na bošnjačkom se zove bosanski. Kao što recimo u talijanskom Ustavu piše da je službeni jezik u Italiji "italiano", a hrvatski ga zovemo "talijanski". Koliko mi se čini zakonodavstvo Bosne i Hercegovine je trojezično (BHS), pa je vjerojatno i naziv za ovaj jezik u hrvatskoj i srpskoj inačici "bošnjački", a u bošnjačkoj "bosanski". "Predsednika" sam prepravio u predsjednika. To je očito zabunom ostavio suradnik koji je upisao tablicu.--Donat 01:21, 5. srpnja 2006. (CEST)
Da, naravno. Samo mi nije baš jasno, zašto su navedeni srpski, hrvatski i jezik kojim govore Bošnjaci kad je jezik koji govore Bošnjaci prema hrvatskom bošnjački jezik. U Ustavu BiH piše da su službeni jezici na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine bosanski (odnosno bošnjački), hrvatski i srpski. U Ustavu RS piše da su službeni jezici Republike Srpske jezik kojim govore Bošnjaci, jezi kojim govore Hrvati i jezik kojim govore Srbi. Prema tome (po mom mišljenju koje vi ne morate uvažiti) nelogično je da piše srpski, hrvatski i jezik kojim govore Bošnjaci nego srpski, hrvatski i bošnjački jezik ili jezik kojim govore Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Pozdrav

Imaš pravo. Nisam prije obratio pozornost na tu nedoslijednost. Na službenim stranicama RS piše: jezik Srba, jezik Hrvata i jezik Bošnjaka. Nadam se da je rješenje što sam ga unio u tablicu sada prihvatljivo.--Donat 07:45, 5. srpnja 2006. (CEST)

Mapa[uredi]

Boris...

  • Ovo je hrvatska wikipedija. Svaka budala zna u kojom dijelu svijeta je RS, zbog čega je gornja mapa još beskorisnija. Mapa je zapravo korisna jedino onim amerikancima koji ne znaju na karti naći Europu, a kamoli BiH ili RS. Takvi ne zalaze ovdje.
  • Postojeća mapa koja pokazuje entiteta je sasvim OK i vrlo je korisna.

Nadalje, Boris, s obzirom na tvoju zadnju zadnju promjenu, ovo smatram kao jeftinu političku provokaciju (daleko od toga da ti je prva) koju je najbolje ignorirati. Zbog toga bi te zamolio da se okaniš ćorava posla. --Ante Perkovic 00:33, 8. srpnja 2006. (CEST)

Moja zadnja promena nema veze s ovim. Postojeća mapa koja pokazuje entitete je OK i stavio sam je odmah ispod moje. Nije beskorisna, nisu svi tako pametni kao ti, pa da znaju gde je Republika Srpska. Uostalom, ne vidim kako škodi (osim što je smatraš političkom provokacijom), tako da je tvoje mišljenje bespotrebno jer se radi o činjenicama. Naravno, mogao bi da vratiš i da zaključaš stranicu, ali to je bežanje od problema. Hajde da raspravimo, ako ti se ne sviđa ovako kako je sada, a mislim da je sasvim fer, jer su obe mape tamo. ChrisO sa en wiki je takođe malo promenio mapu, uklonio belu granicu da više izgleda kao deo nečega. OK? --Bormalagurski 06:01, 8. srpnja 2006. (CEST)
OK, može obje mape, što se mene tiče. --Ante Perkovic 12:20, 8. srpnja 2006. (CEST)
E, tako, vidis, uvek postoji resenje. --Bormalagurski 22:16, 8. srpnja 2006. (CEST)


Hoce li neko ovo promjeniti, Banja Luka je zvanično glavni grad. 1 2.


Karta[uredi]

Obratite malo pozornost na kartu. RS je označena kao da nije dio BiH....--Marko Stanić (razgovor) 21:01, 9. listopad 2008. (CEST)

Genocid u RS[uredi]

Karta [1] --Čeha (razgovor) 02:11, 9. prosinac 2008. (CET)

Zemljovid bez smisla[uredi]

Što bi ovo trebalo predstavljati ? [2], karta nema veze s vezom (niti sadašnjom niti prošlom), "sjeverna srpska oblast" obuhvaća cijelu hrvatsku Posavinu, a zapadna iz nekog čudnog razloga ne obuhvaća Sanski Most?--Čeha (razgovor) 22:54, 28. lipnja 2010. (CEST)

Sporni zemljovid
Izvor je naveden u samoj datoteci. "Sjeverna SAO" je takva po njihovoj (SDS) proklamaciji, a Sanski Most je valjda došao kasnije. -- Bugoslav (razgovor) 22:57, 28. lipnja 2010. (CEST)

Okvir[uredi]

Republika Srpska
Република Српска
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
Moja republika
Položaj Republike Srpske (svjetloplavom bojom) u Bosni i Hercegovini
Glavni grad de iure Sarajevo, de facto Banja Luka
Najveći grad Banja Luka
Službeni jezik bošnjački, hrvatski i srpski1)
Državni vrh
 - Vrsta Entitet
 - Predsjednik Milorad Dodik
 - Predsjednik Vlade Aleksandar Džombić
Proglašenje republike 9. siječnja 1992
Priznata kao entitet BiH 14. prosinca 1995.
Površina
 - ukupno 24 858 km2
Stanovništvo
 - ukupno (2010.) 1 433 038
 - gustoća 57,6/km2
Valuta Konvertibilna marka (KM)
Vremenska zona UTC +1
1) Ustav Republike Srpske ne donosi nazive pojedinih jezika već ih određuje prema konstitutivnim narodima koji ih govore.
Zašto ovo nije stavljeno u članak? Valjda još niko nije vidio. Prebaciću.--MirkoS18 (razgovor) 01:52, 14. ožujka 2012. (CET)

Izbaceno je, kako je i napomenuto, jer okvir nosi naslov Zemlje svijeta a RS nije "zemlja svijeta". --Markus cg1 (razgovor) 14:13, 20. ožujka 2012. (CET)

pa šta baš taj isti okvir ne koriste i kod Federacije?--MirkoS18 (razgovor) 20:48, 27. ožujka 2012. (CEST)

Jeste, znam da taj okvir koriste jer sam baš išao provjeriti kako je to riješeno u tom slučaju pošto je i meni okvir bio upitan, evo odi pa pogledaj Federacija Bosne i Hercegovine.--MirkoS18 (razgovor) 20:52, 27. ožujka 2012. (CEST) Evo još par primjera:

  • Uglavnom taj okvir treba izbaciti i u tom slučaju i u slučaju Vojvodine i pretpostavljam staviti okvir koji se koristi kod recimo Valonije. Možda je i taj naslov malo nezgrapan, ali to je već pravna tematika, svakako se slažem da je možda prikladniji.--MirkoS18 (razgovor) 20:58, 27. ožujka 2012. (CEST)

Nezavisnost SFRBiH[uredi]

U tekstu se navodi: "Republika Srpska je osnovana 9. siječnja 1992. godine pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, kao reakcija srpskog naroda na odluku o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine od SFRJ koju su izglasali muslimanski i hrvatski poslanici"

Ne mogu da shvatim da je neko mogao napraviti ovoliku grešku kada je pravio stranicu. Kao prvo, nakon 1991. godine Muslimani (sa velikim M) su se izjašnjavali kao Bošnjaci. Drugo i mnogo bitnije, nezavisnost je izglasana na referendumu 29. februara i 1. marta 1992., a ne u parlamentu.

--80.80.47.150 16:13, 26. studenog 2012. (CET)

hahahaha pridjevi u hrvatskom jeziku se pišu malim slovom, a Muslimani su postali Bošnjaci-Muslimani u rujnu 1993., a Bošnjaci u veljači 1994.! --Mostarac (razgovor) 12:28, 27. studenog 2012. (CET)

Znao sam da nećete dati odgovor, zašto u članku lažno piše da su nezavisnost izglasali poslanici, a ne narod SFRBiH? Nezavisnost je izglasana referndumom, i ako ste tako pametni da umjesto toga napišete da su je izglasali poslanici onda treba zatvoriti wikipediju na hrvatskom jeziku. --Ministar Nesigurnosti (razgovor) 04:51, 22. siječnja 2013. (CET)
I osim toga, narodi se u hrvatskom pišu velikim slovom.--Ministar Nesigurnosti (razgovor)

Nadležnosti RS[uredi]

U odsjeku Današnja RS se navodi: "...Tijekom proteklih godina, neke ingerencije Republike Srpske izričito definirane Daytonskim sporazumom i njegovim aneksima su prenesene na nivo Bosne i Hercegovine (carinska i granična služba, vojska, pravosuđe - osnivanjem Suda BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, itd)."

Ovaj odlomak sam pripremio prije nego što sam napravio acount, i zamolio bih da dobijem kakav odgovor, ili da se, kao što rekoh, stavi potrebna referensa. --Ministar Nesigurnosti (razgovor) 02:21, 19. siječnja 2013. (CET)

Vrlo jednostavno, ne postoji Vojska Republike Srpske niti postoji Granična služba Republike Srpske niti Carina RS-a itd. Također, Ustavni sud i Sud Bosne i Hercegovine su glavni sudovi! Svi ostali su ispod njihove razine. --Mostarac (razgovor) 23:01, 19. siječnja 2013. (CET)

Izgleda neshvataš šta govorim. Dejtonski sporazum ni u jednoj tački ne spominje postojanje VRS-a, Carine RS niti Granične službe RS. I sud BiH nije "glavni" sud, on je zasebna institucija i jedino sud BiH sudi prema KZBiH, dok svi ostali sudovi sude po KZFBiH odnosno KZRS.--Ministar Nesigurnosti (razgovor)

Zašto?[uredi]

Obrisana hrpica neutemeljenog napadanja neodređenih suradnika Wikipedije. --80.80.47.150 16:19, 26. studenog 2012. (CET)

Da se ne bi igrali gluhih telefona:
Na svim suradnicima Wikipedije podjednako leži dužnost i odgovornost pisati korektne podatke u članke i tamo gdje je to potrebno potkrjepljivati ih vjerodostojnim izvorima sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora.
Kako je dužnost i odgovornost na suradnicima za pisanje korektnih podataka, isto tako je na tim istim suradnicima dužnost i odgovornost ispravljanja netočnih i nekorektnih podataka uz navođenje vjerodostojnih izvora.
Na vrhu ove stranice za razgovor (i 99% ostalih stranica za razgovor članaka na ovom projektu) piše: Ovo nije forum za opću raspravu o temi članka. Pisanje kojemu ovdje nije mjesto može biti premješteno ili uklonjeno.
Iz gore napisanog slijedi - ako vidite nešto nekorektno u bilo kojem članku na ovom projektu - ispravite to. Ako je potrebno, potkrijepite Vaše uređivanje vjerodostojnim izvorima sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora. Ako Vaše uređivanje nije korektno, bit će uklonjeno. Ponekad (rijetko ali ipak) se događa da korektna uređivanja budu uklonjena ako nisu potkrijepljena vjerodostojnim izvorima. Pisanje na stranicama za razgovor kojemu ovdje nije mjesto može biti premješteno ili uklonjeno. Suradnici čija uređivanja krše pravila projekta bivaju blokirani.
Dobar dio Vaših primjedaba je neprimjeren, a onaj koji možda i nije neprimjeren je slabo ili nikako potkrijepljen vjerodostojnim izvorima. Zato. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 21:45, 14. prosinca 2012. (CET)

U čemu je problem =[uredi]

Sve se temelji na radu Ivice Lučića http://hrcak.srce.hr/27111 Što ne valja? --Mostarac (razgovor) 13:42, 23. siječnja 2013. (CET)

Nastanak[uredi]

Čitam i ne vjerujem svojim očima: Entitet je osnovan 9. siječnja 1992. godine kao Srpska Republika Bosna i Hercegovina...

Entitet je ustanovljen Daytonom, jer od raspada SFRJ pa do Daytona trajalo je ratno stanje u kome su se granice mijenjale u jednom smjeru ovisno o zločinima bivše JNA i četnika, a pri kraju rata u drugom smjeru kad su Tuđman i Izetbegović potpisali sporazum i malo je falilo da BiH bude država dva naroda, bošnjačkog i hrvatskog. Oba entiteta su ustanovljena Daytonom, jer do tada su ionako postojale tri "države u državi", bošnjačka, hrvatska i srpska, a Dayton je ustanovio novo stanje, sukladno s ocjenama velikih sila što bi trebalo biti pravedno. Naravno, može se napisati kratka pretpovijest entiteta, no nema veze s činjenicama ni zdravom logikom formulacija koja je pisala u članku. SpeedyGonsales 19:40, 25. srpnja 2013. (CEST)

Ovo ne može biti točno. Dakle, faktično je Republika Srpska osnovana 9. siječnja 1992. Njezine granice su se tijekom rata uistinu mijenjale, jer je njezina vlast, ovisno o ratnim uspjesima, bila suverena na različitim dijelovima teritorija u različitim vremenskim periodima. Međutim, iako je faktično postojala ranije, ona je priznata (!) kao entitet u prosincu 1995. Priznanje ne govori o nastanku, ono je akt deklarativne prirode. S druge strane, mi ne bismo onda mogli govoriti o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni, koja, ako ćete već ići za tumačenjima bošnjačkih pravnika, nije niti postojala, jer je proglašena neustavnom još 1992.! Dakle, Republika Srpska je nastala 1992., a 1995. priznata je kao jedan od entiteta BiH.
Entitet sam po sebi ne znači ništa, to je nešto što postoji. Sadržaj Republike Srpske, ipak nam govori da se radi o republici, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlasti, ako hoćete i o državi (npr. savezne države u SAD-u, Njemačkoj, Austriji itd., koje imaju puno manje ovlasti od Srpske). --Momčilo Elezović (razgovor) 18:23, 17. lipnja 2015. (CEST)
Niste dobro shvatili kolegu Speedyja. Republika Srpska kao entitet (štogod to značilo i ma kako god to tumačili) u BiH osnovana je Daytonskim sporazumom. Ono šta je pravnim aktom osnovano 1992. (Srpska Republika BiH) smatralo je sebe neovisnim međunarodnim subjektom (teritorijalnim ambicijama na praktično cijelu BiH) i drugog je statusa od daytonske R. Srpske. Kubura (razgovor) 05:06, 18. lipnja 2015. (CEST)
Shvatio sam. Ono što je osnovano kao Srpska Republika BiH, vrlo je rano promijenilo ime (iste godine) u Republiku Srpsku. Nikada nije pretendiralo na čitav teritorij BiH, već samo na područje BiH gdje su Srbi činili većinu. To što je osnovano 1992., bilo je stranka u međunarodnim ugovorima, tako da se radi o istom, a ne o dva različita subjekta. Upravo je to što je osnovano 1992., sudjelovalo u Daytonskom sporazumu, a predstavljao ih je Slobodan Milošević, koji je imao ovlasti predstavljati Republiku Srpsku, kao subjekt koji je nastao 1992. Daytonski sporazum kao takav je označio prijenost nadležnosti sa subjekta osnovanog 1992., i subjekta osnovanog 1994. (FBiH) na Bosnu i Hercegovinu. Taj isti subjekt osnovan 1992., nastavio je postojati, u nešto drugačijoj formi. Dakle, institucije su ostale iste, samo se radilo o prijenostu nadležnosti na BiH. To je kao da kažemo da Republika Hrvatska uspostavljena 1991., nije ista kao ona koja je ušla u Europsku uniju 2013. --Momčilo Elezović (razgovor) 18:50, 18. lipnja 2015. (CEST)