Razgovor:Velimir Bujanec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Velimir Bujanec.
Rad na člancima

WP:ŽŽO[uredi]

[1] Dio sadržaja je uklonjen zbog WP:ŽŽO. Neka se institucije sustava bave time. Kubura (razgovor) 07:07, 8. veljače 2017. (CET)

Na zahtjev Velimira Bujanca iz članka su uklonjeni dijelovi teksta koji su klevetnički ili netočni. Zahtjev s podatcima proslijeđen aktivnim birokratima. --Roberta F. 17:43, 2. siječnja 2018. (CET)
Možda će zvučati glupo moje pitanje, ali ako je priznao krivicu, kako je to onda kleveta? --Pera detlic (razgovor) 18:54, 2. siječnja 2018. (CET)
U državi u kojoj (bivši) predsjednici države lažu kad zinu, tvoje pitanje ne zvuči glupo, nego je bespredmetno. Wikipedija je enciklopedija, nija na nama cenzurirati činjenice, ali opet, nije na nama baviti se tričarijama. Ako je na engleskoj wikipediji za Staljina bitno da je prebolio vodene kozice, nama to nije najbitniji podatak u njegovom životopisu, niti nam je najbitniji podatak u životopisima Bujanca ili Ostojića to što se prepucavaju kao da bi jedan drugoga najradije utopili u žličici vode. Usredotočimo se na bitno.
Nedavno sam pročitao da je tiraža dnevnih novina od 2008. do 2015. pala za više od 50 %, pa se više ne čudim što su praktično svi dnevni listovi u Hrvatskoj postali rabljeni toalet-papir. Lijepo molim suradnike da se trude Wikipediju i dalje držati iznad te zahodsko-kanalizacijske razine na kojoj nikad nismo bili, pa ni onda kad smo imali samo 2.000 članaka. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 22:25, 2. siječnja 2018. (CET)
Nije sporno to što se takve stvari smatraju nepotrebnim za wiki. Samo mi je čudno da se uklanjaju "na osobni zahtjev" uz komentar da su "netočne i klevetničke"... --Pera detlic (razgovor) 22:59, 2. siječnja 2018. (CET)
Pero, kažnjive su klevete (iznošenje i širenje netočnih informacija), ali isto tako kažnjiv je i ogovor (iznošenje i širenje točnih informacija). Kubura (razgovor) 00:48, 4. siječnja 2018. (CET)
Ne vjerujem da su suradnici hrvatske wikipedije glupi, nego mi se čini da ti voliš pričati sa mnom. :) Stoga ide bolji odgovor nego gore, ali opet ne onoliko dobar koliko može biti.
Ti znaš da je nešto kleveta, a nešto drugo istina? Bio si tamo? Ili si pročitao u novinama? Vjeruješ onome što piše u novinama? La verdadera risa.gif SpeedyGonsales 23:36, 2. siječnja 2018. (CET)
Volim komunicirati sa suradnicima, a što se ovoga tiče, zar nije dotični priznao krivicu? Što se tiče toga da li i kome vjerujem, neki mediji su vjerodostojniji od drugih, ne vjerujem ni jednom "na prvo čitanje", ali nisam ni našao neki demanti (dobro, priznajem, nije me Bujanec toliko interesirao da bih ga toliko proučavao). Kao što rekoh, slažem se da nekim stvarima nije mjesto na wiki (ima podosta članaka koji bi se mogli pročistiti) --Pera detlic (razgovor) 00:00, 3. siječnja 2018. (CET)
Pravomoćna presuda za plaćanje seksualnih usluga kokainom je bitan i relevantan podatak za životopis istaknute i eksponirane medijske osobe koja je dovoljno bitna za VIP ložu na predsjedničkoj inauguraciji. Usporedi Wikipediju na engleskom jeziku i članke npr. voditelja Jimmyja Savillea, glumca Hugha Granta itd., Wikipediju na njemačkom jeziku i članke o Karlu Theodoru von und zu Guttenbergu, Thomasu Middelhoffu itd. Činjenica da administratori Wikipedije konstantno interverniraju kako bi očistili nepoželjne podatke iz životopisa likova s ekstremne desnice, od Bujanca do Pavkovića, razlog je za ozbiljno razmišljanje o temeljnim načelima ovog projekta. --Bojovnik (razgovor) 18:30, 3. siječnja 2018. (CET)
Bojovniče, bolje ozbiljno promisli o činjenici da u Hrvatskoj postoji rehabilitacija i da se spominjanje osuđivanosti nekoga, prema važećem hrvatskom Kaznenom zakonu, smatra kaznenim djelom koje je opisano u članku 202.: “Onaj tko predbaci drugome počinjeno kazneno djelo zbog kojega je pravomoćno oglašen krivim, kaznit će se novčanom kaznom do 100 dnevnih dohodaka.”.--Roberta F. 22:08, 3. siječnja 2018. (CET)
Najprije, članak 202. Kaznenog zakona se bavi trgovanjem i izvozom zaštićenih ptica pjevica i biljaka. Citirani redak je stavljen izvan snage odavno (čini mi se, 2003.), a 2014. uvedeno je kazneno djelo sramoćenja. Kao drugo, činjenica da je netko pravomoćno osuđen za neko kazneno djelo i da sam ja osobno ili bilo koji drugi suradnik to naveo u članku o osobi na Wikipediji, ne znači nipošto počinjenje kaznenog djela sramoćenja iz članka 148. KZ. Naime, "stavkom 3. isključuje se protupravnost kaznenog djela sramoćenja ako „počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji koje je iznosio ili pronosio ili postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je, postupajući u dobroj vjeri, povjerovao u njihovu istinitost“ te nadalje stavkom 4. se ozbiljni razlog definira kao javni ili drugi opravdani interes. Više o tom kaznenom djelu ovdje. Mislim da Vaše poznavanje pravne materije nije dostatno za uklanjanje mojih 6 tisuća unesenih znakova potkrijepljenih izvorima tek tako, bez ikakve rasprave ili osporavanja. Slobodno pozovite arbitra ili pravnog stručnjaka ako ga imamo među suradnicima/administratorima. Osim toga, mislim da prijetnjama novčanim kaznama suradnicima na Wikipediji u svrhu sakrivanja nepoželjnih činjenica iz nečijeg životopisa, čak i u najboljoj namjeri, nema mjesta na slobodnoj enciklopediji. Vaš --Bojovnik (razgovor) 00:28, 4. siječnja 2018. (CET)
Bojovniče, postoje neka kaznena djela koja se neko vrijeme drže u sudskim arhivima a zatim se brišu, osim najtežih. Vrijeme arhiviranosti ovisi o vrsti i težini. Štaviše, ako osuđenoj osobi ideš natrljavati te grijehe iz prošlosti (koji se nakon nekog vremena brišu), ta te osoba još može tužiti zbog progona.
Nitko ti ne prijeti sudovima ni novčanim kaznama. Samo ako dovedeš stvar do te situacije, onda nema uvlačenja drugih zbog tvog ponašanja. Kubura (razgovor) 00:48, 4. siječnja 2018. (CET)
Još nešto, Bojovniče. "Ekstremna desnica" [2] je teška riječ. Nikoja strana političkog spektra nije grijeh, ali atribut "ekstremnog" znači skupine povezane s nasilnim uličnim djelovanjem, nasilničkim cibernodjelovanjem i/ili terorizmom. Promisli prije nego netkog tako okvalificiraš ("Činjenica da administratori Wikipedije konstantno interverniraju kako bi očistili nepoželjne podatke iz životopisa likova s ekstremne desnice, od Bujanca do Pavkovića, razlog je za ozbiljno razmišljanje o temeljnim načelima ovog projekta"). Kubura (razgovor) 00:51, 4. siječnja 2018. (CET)
Presuda je presuda, bila ona u arhivu ili ne, na kamenu, glinenim sumerskim pločama, u Haagu, vojnom sudu, pred Propagandom za nauk vjere, svejedno, inkvizicijskim tribunalom, i to je činjenica iz života osobe. Netko se njima može ponositi (npr. Vlado Gotovac, Marko Veselica), netko ih se može sramiti, ali one su činjenice bitne za sliku, predodžbu i životopis osobe. Pogotovo javnog medijskog djelatnika koji sjedi u VIP loži na predsjedničkoj inauguraciji. Nije mi namjeravati nikome ništa natrljavati ni mazati ičiju predodžbu, VB me zanima kao i određeni sojevi srdoboljne amebe, već pružiti što potpuniju, cjelovitiju i uravnoteženiju sliku o osobi na Wikipediji. Ako je relevantno da je imao 5 iz povijesti u osnovnoj školi, tko mu je poklonio mikser na svadbi ili što je u ratu radio ujak/stric/otac/brat njegove supruge, onda je relevantna i pravomoćna presuda za plaćanje seksualnih usluga kokainom u više navrata. Nadalje, kojim bi se to terminom osim ekstremne desnice moglo nazvati predsjedanje podmlatkom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta kao sljedniku Ustaškog pokreta, rad u redakciji Nezavisne države Hrvatske (otvorite bilo koji broj pa mi recite da je tamo mogao pisati bilo tko tko nije ekstremni i gorljivi desničar i obožavatelj ustaškog pokreta), paljenje "nepoželjnih" listova poput Ferala ili Arkzina, poziranje u nacističkoj odori sa svastikom na nadlaktici ispod slike Ante Pavelića, pokušaj gađanja predstavnika nacionalnih manjina stolicom, priželjkivanje nestanka, asimilacije ili protjerivanja petstotinjak tisuća hrvatskih građana jer su "krive" nacionalnosti, hodanje na čelu prosvjedne kolone u crnom koja uzvikuje "za dom spremni", sugeriranje Prkačinu u Bujici koga to točno treba javno objesiti, te, primjerice, otvaranje prostora za izjave (i njihovo suptilno odobravanje) po kojima će "na sudnji dan Bog sve one koji su lijevo poslati u vječne ognje" (Mrzljak u Bujici, studeni 2016.). Dajte, molim Vas. Koji je to politički i medijski postupak ili javna gesta VB-a od njegove punoljetnosti do danas koja nije bila ekstremno desna? I, usto, molio bih Vas za elementarnu pristojnost pri elektronskoj komunikaciji. Ne poznajem Vas, Vi ne poznajete mene, pa bih cijenio da ostanemo na Vi. Unaprijed zahvaljujem. --Bojovnik (razgovor) 17:27, 4. siječnja 2018. (CET)
(Iskopiran bitni dio sa SZR Bojovnika): Poštovani, vidim da vam je ideja što je to enciklopedija nedovoljno jasna. Stoga molim pročitajte moje uređivanje onoliko puta koliko je potrebno da shvatite da razina vašeg uređivanja dotičnog članka nije enciklopedijska.
Evo i dodatno pojašnjenje, posebno samo za vas: za novinara je relevantno koliko je dobar novinar, odnosno loš, npr. za određenog novinara relevantna je činjenica da je falsificirao intervju s predsjednikom Vlade, što je učinio jedan dobro plaćeni urednik jednog poznatog političkog tjednika. Za političara je relevantno koliko je dobar političar, odnosno koliko je predizbornih obećanja ostvario i u kojem roku, te koliko je pošten i moralan. Nisam vidio u nijednoj papirnatoj enciklopediji da se uz športaše ili novinare piše koliko imaju sudskih presuda, dok je u slučaju kaznenih presuda to relevantno za političare. Wikipedija nije papirnata enciklopedija, pa u životopisima na raznim wikipedijama obično postoji i odlomak "Privatni život", u kome u člancima o glumicama i pjevačicama pišu s kim su bile u vezi, a u člancima o političarima obično piše bračni status i broj djece. Mogu se složiti s kraćenjem (ako me se pita, i s brisanjem) odlomka privatni život u članku o Bujancu, ali ne mogu se složiti s difamacijom novinara. To nije, to ne smije biti razina Wikipedije. Wikipedija ne treba biti sredstvo difamacije nikoga, a pogotovo novinara.
Naravno, lako je nabaciti kontru, i pitati zar je difamacija iznošenje činjenica? Valja razlikovati činjenice od glasina te bitne od nebitnih činjenica, te je u životopisima najčešće bolje pogrješiti ako je članak šturiji, nego ako je članak opsežniji i nekvalitetniji. Bilo je suradnika koji su htjeli na hr.wikipediji dokumentirati crnu kroniku, to smo spriječili. Dokumentirati povijest Agrokora je dopušteno, obzirom na broj zaposlenih, ali kako pisati enciklopedijske članke o ubojicama ili lopovima? Moguće je pisati članke o takvim temama, ali novinske, ne enciklopedijske. Kad dva suradnika imaju drugačiju viziju sadržaja nekog članka, onda se često postavi pitanje dosljednosti kriterija. Imamo preko 180 tisuća članaka, pa je uvijek moguće da kriteriji nisu u svakom članku potpuno jednaki, no cilj nije spuštati razinu cijelog projekta tako da se razina svih članaka usklađuje s najgorim člankom, nego je cilj dizati razinu projekta, tako da se razina svih članaka srodne tematike usklađuje s onim najboljim. Na koncu, upravo se uspoređujući srodne članke može najlakše i najbolje ustanoviti kriterije za neki tip članaka. SpeedyGonsales 01:53, 5. siječnja 2018. (CET)
Kakva difamacija? Što je to točno difamirajuće? Objava istinitih činjenica? Nemojte u raspravi o brisanju 4,800 znakova ulaziti u metafizičke visine i dubine, nego mi recite što je to točno difamirajuće, koji su to sporni dijelovi članka, koji su to sporni, manjkavi ili nepostojeći izvori. Jeste li Vi uopće pročitali izvore? Pa on sâm u otvorenom pismu priznaje, primjerice, da je 1994. pokušao baciti stolicu na Pupovca. Idemo raspravljati argumentirano i o svakoj spornoj točki pojedinačno. Kao drugo, u svim člancima o javnim osobama na engleskoj Wikipediji dokumentiraju se problemi dotičnih sa zakonom. Usp. novinara CNN-a Richard Quest#Personal life, glumac Hugh Grant#Legal troubles, poznati irski novinar Tom Humphries itd. Usput, natuknica whataboutism bi također dobro došla svim sudionicima ovog razgovora kako bi podignula razinu rasprave. --Bojovnik (razgovor) 14:09, 5. siječnja 2018. (CET)

Rušenje Zokija?[uredi]

"... a sudjelovao je i u rušenju Vlade Zorana Milanovića"?? Je li ovo enciklopedijski rječnik? Nema izvora za ovu tvrdnju + nije objašnjeno kako je to Bujanec rušio vladu! Molim objašnjenje od relevantnih wikipedista! --Mudroslov (razgovor) 19:15, 3. siječnja 2019. (CET)