Razgovor sa suradnikom:Grunf1960

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Grunf1960, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOUI JS signature icon LTR.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Grunf1960") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Mateo K 01 (razgovor) 01:29, 5. kolovoza 2019. (CEST)

Aleja glagoljaša[uredi]

Tekst koji ste unijeli ovim izmjenama djeluje kao da je prepisan. Pogledajte Razgovor:Aleja glagoljaša, gdje možete dati svoj komentar. Hvala na razumijevanju.  • Bonč (razgovor) • Nekad mislim, a nekad postojim. •  01:41, 6. kolovoza 2019. (CEST)

Citati umjesto dopuštenja[uredi]

Upravo sam tekst uredio u skladu s odredbom članka 90. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 125/11, 141/13, 127/14, 62/17, 96/18). Citati su sada jasno označeni i opremljeni brojem stranice izvornog djela i nadam se da se i na hrvatsku Wikipediju primjenjuje hrvatski zakon, uz američke i međunarodne licencije na koje se Wikipedia poziva.

Stoga sam uklonio napomenu o potrebi traženja dopuštenja vjerujući kako je ovim zahvatom nejasnoća riješena.

--Grunf1960 (razgovor) 16:40, 8. kolovoza 2019. (CEST)

Poštovani, ovaj tekst odnosno citat je u redu:
akademik Jopsip Bratulić, sjeća se kako je sve počelo: "Jedne nedjelje 1976. godine, nako svečanosti Dana Huma, poveo sam Želimira zavojitim putem od Hu­ma pre­ma Roču. Zau­sta­vljali bismo se na poje­di­nim mje­stima, izviki­vali smo što bi tu mo­glo biti po­sta­vljeno i os­miš­ljeno kao da tu stoji već više od tisuću godi­na. U pro­storu našeg izvi­dnič­kog pu­ta gledali smo u mašti sve što će ni­knu­ti u zbilji. Vidjeli smo mjesto, oblik, sadr­žaj i simbo­liku svakog obilježja. Od pr­votne ideje, da­kle od tih prazami­sli, do ostva­re­nih, izvedenih obi­lježja, ništa nije tre­balo mije­njati. Treba­lo ih je samo stvoriti i po­stavi­ti. Po dovršetku uklo­pili su se u pro­stor kao da su oduvijek tu, kao da nisu umjetni­ko­vom vo­ljom i mišlju stvore­ni, nego da su od pri­rode, kraja ili povijesti postavljeni, kao da su izrasli sami od sebe. Sutradan smo ranim vlakom otputovali iz Roča za Zagreb. Želimir je toga dana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u Ilici, izradio prve crteže po sjećanju (nije se moglo ni sni­mati jer je padala noć, a i dan je bio kišovit) i oni svjedoče više nego rije­či. Što je tada nacrtao, provedeno je u cijelosti".
Naravno, ako se isprave slovne pogrješke tipa:
  • Jopsip
  • nako svečanosti
Ali citirati tekst poput ovoga nije u redu:
"Roč i Hum, snažna su središ­ta žive glagoljaš­ke djelat­no­sti što joj se iskon nazire u dale­koj prošlosti, prema dostupnim podacima još u počecima sla­ven­ske pisme­no­sti, one, dakle, pisme­no­sti što su je uteme­ljili Konstantin - Ćiril i Me­tod, sla­venski pro­svjeti­te­lji, sveci Katoličke Crkve i Pravoslav­ne Crkve. Poja­vu glago­lji­ce u Istri, nje­no ukori­jenjiva­nje u Roču i Humu u gorovitoj Istri, mo­žemo smje­stiti u 11. od­nosno 12. stoljeće. Gla­go­ljaš­ku tradi­ciju, njenu povijest u Hrvatskoj i u Istri možemo pratiti prema spomenici­ma od tog vre­mena do danas. U Roču je postojala glagoljaš­ka škola, o čemu imamo nesu­mnji­vih doka­za u spo­meni­ci­ma što su tamo na­stali ili su neko vrije­me tamo bili."
To su činjenice, niti se moraju navoditi onako kako su navedene u predmetnoj knjizi, a bilo bi dobro navesti i neke druge izvore, jer za ovu tematiku ih sigurno ima.
Zakonski je sve zapravo "u redu", ne zato što su uzusi citiranja poštivani, nego zato što citiranje neke određene formulacije općepoznatih činjenica nije kršenje autorskih prava, nego je - praksa koju ne potičemo, nego ju sprječavamo na našem projektu, jer to nije potrebno. Skoro je trivijalno takve stvari napisati svojim riječima, i dopuniti dodatnim izvorima. To je ono što tražimo od naših suradnika, da budu enciklopedisti, a ne - prepisivači. SpeedyGonsales 00:06, 9. kolovoza 2019. (CEST)
Poštovani Gonsales!
Hvala na javljanju i uočenim slovnim pogreškama (idem ih popraviti). Drago mi je što je uređivanje članka krenulo u pravom smjeru. Ipak, tzv. "opća mjesta" i njihovu moguću preradu i doradu te navođenje i druge literature bih prepustio drugim suradnicima koji imaju bolji uvid u temu i literaturu. Davnih desetljeća znali smo recitirati stih iz pjesme Jove Jovanovića Zmaja: "Gdje ja stadoh - ti produži". Dakle, neka drugi produže, a ja ću eventualno vidjeti ima li još kakav "glagoljaški" pojam što ga mogu doraditi ili iznova napisati na temelju te iste knjige "Aleja glagoljaša" Josipa Bratulića. Srdačno --Grunf1960 (razgovor) 10:43, 9. kolovoza 2019. (CEST)

Odg.: Samodopuštenje[uredi]

[1] Bok, izvinite na zakašnjelome odgovoru. Nažalost se u tematsko područje o licencijama ne razumijem dovoljno da bih Vam mogao pomoći na odgovarajući način. Stoga sam zamolio administratora Kuburu da Vas uputi, njegov odgovor trebao bih stići sljedećih dana.

Što se tiče dodatnog pitanja, možete stvoriti članak o knjizi i opisati sadržaj. Primjere takvih članaka možete pogledati u kategoriji knjige. Prema mom tumačenju ne govori ništa protiv postavljanja vanjske poveznice koja pruža čitatelju više informacija. --Mateo K 01 (razgovor) 06:27, 9. kolovoza 2019. (CEST)

Hvala Mateo K 01 na javljanju. Upravo sam odgovorio Gonsalesu da ću drugima prepustiti nastavak uređenja teksta na temu "Aleja galgoljaša" i eventualno dodavanje nove literature. Idem tjedan dana od računala pa ću nastaviti sljedeći tjedan i napisati tekst o knjizi jer je toga vrijedna, IMHO. Srdačno --Grunf1960 (razgovor) 10:43, 9. kolovoza 2019. (CEST)
Ukoliko niste dobili obavijest, Kubura Vam je odgovorio ovdje. --Mateo K 01 (razgovor) 23:10, 11. kolovoza 2019. (CEST)

Jeste li Vi ovo fotografirali[uredi]

Jeste li Vi ovo fotografirali [2]? Ako jeste, onda slika nije za brisanje pa smije ostati. Samo mi potvrdite ovdje, ako jeste, ostatak se može naći iz metapodataka. Vidjet ćete kako ću ispuniti okvir s opisom slike. Kubura (razgovor) 20:48, 27. kolovoza 2019. (CEST)

Sve što jesam i budem postavio na Wikipediju je moja fotografija ili imam za nju autorska prava kao nakladnik knjige "Aleja glagoljaša". LP — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Grunf1960 (razgovordoprinosi) 11:59, 28. kolovoza 2019.

Potpis[uredi]

[3]

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. --Mateo K 01 (razgovor) 12:06, 28. kolovoza 2019. (CEST)

Ispričavam se. Promaklo mi je. Dakle, da sve bude jasno, ponavljam prijašnju izjavu: "Sve što jesam i budem postavio na Wikipediju je moja fotografija ili imam za nju autorska prava kao nakladnik knjige "Aleja glagoljaša"." --Grunf1960 (razgovor) 21:07, 28. kolovoza 2019. (CEST)