Razgovor sa suradnikom:Matovina

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošli! na Wikipediju - slobodnu enciklopediju! Wikipedija na hrvatskom jeziku započeta je 16. veljače 2003., projekt Wikipedije započet je 15. siječnja 2001. i danas ima preko 2,1 milijuna članaka na više od 150 jezika!

Ukratko:

  • možete početi dopunjavati članke wikipedije i bez temeljitog proučavanja gornjih članaka, a kad zapnete, znate gdje možete naći sve potrebne informacije
  • u okviru orijentacija nalaze se korisne poveznice/linkovi: Glavna stranica, na kojoj možete naći aktualnosti (naše vijesti, makar ne namjeravamo konkurirati dnevnim listovima poput Večernjeg, Vjesnika ili Novog lista, ali i mi imamo vijesti), izabrani članak (članak koji je dovoljno dobar da se spomene na glavnoj stranici, napišite takav članak), te poveznice na mnoge teme obrađene na wikipediji; Portal zajednice - stranica posvećena wikipediji, Aktualno - tu možete vidjeti mali pregled povijesti hrvatske wikipedije; Nedavne promjene - ako želite biti u toku tko što radi na wikipediji - evo kako; poveznice Slučajna stranica i Pomoć govore same za sebe.
  • Svoje doprinose na člancima ne potpisujte (na Wikipedija:Stil piše zašto), dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, korisničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde [[User:Elephantus|Elephantus]] <small>([[User talk:Elephantus|razgovor]])</small> 21:19, 15. listopada 2005. (CEST).
  • Osim gumba "Sačuvaj stranicu" preporuča se koristiti i onaj do njega "Prikaži kako će izgledati"
  • Ako ne znate kako nešto napraviti, pitajte!

Još jednom, dobrodošli!

--Elephantus (razgovor) 21:19, 15. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Wikipedija - enciklopedija[uredi kôd]

Premjestio sam vaš doprinos sa stranice Amaterska astronomija na stranicu Suradnik:Matovina. Naime, Wikipedija je zamišljena kao enciklopedija. To znači da se, između ostalog, naslov članka opisuje u samom članku. Tako na stranici Amaterska astronomija treba pisati nešto o samoj amaterskoj astronomiji (kao što je to u članku na engleskoj Wikipediji en:Amateur astronomy). Vaš članak o putu na Mars možda bi uz neke izmjene bio dobar članak (još nenapisan) Put na Mars. --Elephantus (razgovor) 23:09, 15. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

"Moja" stranica[uredi kôd]

Bok, Matovina

Dobro dosao na hrvatsku wikipediju.

"Tvoja" stranica je brisana jer na njoj nije bilo korisnog teskta vec sami naslovi poglavlja.

Hvala na razumijevanju i pozdrav,

Ante Perkovic

Bok,

Prije nego se odlucis za znacajnije intervencije na wikipediji, bolje malo provjezbaj pisanje wikiteksta ovdje: Stranica za vježbanje.

Pozdrav, Ante Perkovic


Bok,

Ne bi bilo lose prouciti kako radi wikipedija prije nego preduzmes znacajnije intervencije. Zamolio bih te da vjezbas na za to predvidjenoj stranici, a ne na npr. Saborsko.

Racunaj na to da ce tvoj dopronos najvjerojatnije biti uklonjen. Hvala na razumijevanju.

Ante Perkovic

Pravila wikipedija[uredi kôd]

Bok,

Prije nego nastavis ponavljati iste greske, molim te da pokusas dokuciti kako wikipedija radi i cemu sluzi. Nakon toga mozemo normalno komunicirati. Pozdrav, Ante Perkovic

Blokiranje korisnika[uredi kôd]

Bok,

Blokiran si na sat vremena.

Malo odmori, razmisli ima li smisla stalno raditi nered na stranicama drugih korisnika, cemu sve to vodi, pa se vrati. Pozdrav, Ante Perkovic

Zašto se na mojim stranicama radi nered??? --Matovina 12:48, 16. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Ne znam radi li se ovdje o velikom gluhom telefonu, ali želim vjerovati da je tako. Dakle: vaš orignalni tekst koji ste postavili na Amaterska astronomija je sačuvan na stranici Suradnik:Matovina jer se u tekstu nije radilo o amaterskoj astronomiji nego, uglavnom, u NASA-inim planovima za put na Mars.

Tekst koji ste postavili na stranicu Astronomyja ne može tamo ostati nego ga treba uključiti u već postojeći tekst Sunčev sustav. Hvala.

--Elephantus (razgovor) 14:55, 16. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Hrvatski jezik[uredi kôd]

Jezik hrvatske wikipedije je hrvatski književni jezik, stoga vas molim da sadržaj stranice Astronomyja uklopite u sadržaj članka Astronomija, jer će Astronomyja biti obrisan do 20h danas. Hvala.   SpeedyGonsales 14:56, 16. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Pa zar ne vidite da se ne razumijete?[uredi kôd]

Autor Matovina pokusava "ugurati" Planete (u mnozini) a ne planet i duplira sadrzaj "Sunčev sustav" u uvjerenju da to ne postoji ...

Planeti[uredi kôd]

Bok,

Obrisao sam stranicu planeti jer vec postoje stranice svih pojedinih planeta. Predlazem da odes na stranicu gdje sam prebacio tvoj tekst (Razgovor o kategoriji:Sunčev sustav) i od tamo prebacis ovaj tvoj tekst na stranice pojedinih planeta. Tocnije, zamolio bih te da uklopis taj tekst u vec postojeci.

Inace, s obzirom da si novi, predlazem ti da malo procitas neke upute za pocetnike: Kategorija:Pomoć.

Podrav, Ante Perkovic

Wikipedia help[uredi kôd]

Bok,

Ako se sluzis engleskim, ovo bi ti moglo pomoci: en:Help:Contents. S obzirom da si na stranici za vjezbu pokusavao napraviti predlozak (a vjerojatno si mislio da radis tablicu), mozda bi mogao poceti od ovoga : en:Wikipedia:How to use tables i m:Help:Template.

Uz malo strpljenja i pomoci iskusnijih, vidjet ces da se osnovne stvari na wikipediji lako nauce.

Pozdrav, Ante Perkovic

Sadržaji na Wikipediji[uredi kôd]

Na dnu stranice prilikom uređivanja piše velikim masnim slovima: NE STAVLJAJTE ZAŠTIĆENE RADOVE BEZ DOZVOLE!

Ukoliko koristite sadržaj nekih internet stranica trebate imati dozvolu onih koje dotične stranice uređuju. Ako imate dozvolu u obliku e-maila, stavite ju na stranicu za razgovor dotične stranice, a ukoliko namjeravate napisati nekoliko članaka uz korištenje materijala (teksta) s nekih drugih internet stranica, dozvolu stavite na stranicu Wikipedija:Dozvole za korištenje sadržaja (ispod primjera koji se trenutno nalazi na stranici).

Hvala! SpeedyGonsales 20:07, 17. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Bok,

Imas li neciju dozvolu za kopiranje teksta sa UFPCroatia na Zvjezdane staze: Enterprise?

--Ante Perkovic 08:25, 18. listopada 2005. (CEST)[odgovori]


dozvola[uredi kôd]

Nemam dozvolu pa napisao sam da sam uzeo od njih

Sorry, ali clanak ti u tom slucaju moramo brisati. --Ante Perkovic

Slobodno brišite ionako nije bilo dobro uređeno

Članci i enciklopedija[uredi kôd]

Bok, Matovina

Koliko vidim, pišeš jako dobre članke, a kako tvoje tekstove ne mogu pronaći na internetu, čini se da ih zaista sam pišeš ili prevodiš s englesog. U svakom slučaju vrlo pohvalno! Hvala velika na trudu!

No, ako si novi na wikipediji, čini mi se da ima još par detalja koje bi ti trebao malo pobliže objasniti.

Wikipedija je, kao i svaka druga enciklopedija, osmišljena na način da su teme strogo odijeljene. Ovo je bitno drugačiji koncept nego na npr. nečijim privatnim stranicama ili u novinama gdje možeš u jednom članku pisati o više tema. Evo, na primjer, ja se upravo spremam podijeliti tvoj (odličan!) članak Svemirske letjelice na 2 nova članka:

S obzirom da članak o HST-u već postoji, a tvoj tekst je mnogo iscrpniji od postojćeg, tekstove će trebati spojiti. Drugi put prvo potraži je li tema već obrađena jer lakše je nadopuniti postojeći članak nego napisati novi pa ga spojiti sa starim ;)).

Članak o Spitzeru ide na novu stranicu u originalnom obliku, uz par poveznica (linkova) i kategorijom.

Inače, vidio sam da si mi postavljao neka pitanja u vezi tablica i slično, no, nažalost, nisam našao vremena da ti odgovrim zadnjih dana. S obzirom da stvarno imaš dobre tekstove, vrlo ću ti rado pomoći da naučiš tips nad tricks wikipedije. Ako netko od ostalih suradnika ima malo više vremena da ti pomogne, to bi bilo još najbolje rješenje :). Speedy? Andrej? Divna? Ima netko vremena?

--MostWanted

Upravo dovršavam seriju članaka Wikipedija:Tečaj za neznalice, pa svakome novom suradniku preporučam da baci oko tamo. Članci su napisani pristupačnim stilom (razumljivim i osnovnoškolcima), sažeto i jasno. Za one napredne postoji članak Wikipedija A-Ž. SpeedyGonsales 20:32, 22. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Članak[uredi kôd]

Ja sam stavio još članak o Marsovim roverima i Mars Odysseyem.

P.S. O roverima i Mars Odysseyu ću još urediti.

Zasto sve na jednu?[uredi kôd]

Otvaranje novih stranica je besplatno.

Ante

Bok, Matovina

Cuj, clanci su ti odlicni, nema sta. Tekstovi su vrlo zanimljivi, teme takodjer, doprinos ti je sve u svemu super koristan, ali...

Zbog toga ocito sto jos nisi nasao vremena da procitas upute za koristenje wikipedije, radis poprilican kaos i za tobom treba podosta cistit. Zapravo, cini mi se da je 30-40% stvari za dotjerat na popisu tamo tvojom "zaslugom". Ja se trenutno nemam vremena zabavljat s tim, ali imam plan jednom se uhvatit ciscenja za tobom.

Molim te, ali stvarno te molim, da procitas tekstove na stranicama Wikipedija:tečaj za neznalice. Neki suradnici su stvarno ulozili podosta vremena da bi to napisali, pa daj ti odvoji malo vremena da to procitas. Nisam te htio gnjaviti na pocetku, no da si s nama vec nekoliko dana, mislim da si dosad vec mogao nauciti osnove. Da si htio!

Zato, stani malo sa pisanjem i baci se na citanje.

Pozdrav, Ante Perkovic

Pogledaj i Wikipedija:Često postavljana pitanja, a u Wikipedija:Tečaj za neznalice pogledaj na poveznice sa desne strane. Tu su upute za izradu članaka i mnoge slične stvari koje su pomogle i nama pa se nadam da će i tebi.

Pozdrav, Andrej Šalov 19:48, 23. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

svemirske letjelice[uredi kôd]

Zdravo suradniče,

Moglo bi se reći da se i ja dosta razumijem u istraživanje svemira - pa sam primjetio čudnu stvar - pod svemirske letjelice si stavio mars roveri. E jedino me zanima od kada su vozila na kotače letjelice??

Hvala. --TheFEARgod 23:20, 27. listopada 2005. (CEST)[odgovori]


Tablice[uredi kôd]

Moglo bi se reći da ja odgovaram na većinu tehničkih pitanja o wikipediji :-))) Za tablice pogledajte stranicu Wikipedija:Tečaj (Tablice). SpeedyGonsales 21:05, 30. listopada 2005. (CET)[odgovori]

Administrator[uredi kôd]

Biti administrator je vise kao dodatna obaveza nego prednost. Inace, administrator moze neke stvari koje korisnici ne mogu, npr. ogranicavati pristup korisnicima koji (i nakon upozorenja) krse pravila wikipeidje, brisati clanke i slicno. Sto se tice uredjivanja clanaka, tu i nema nekih prednosti. --Ante Perkovic


Suradnica Divna Jaksic nije administrator na hrvatskoj Wikipediji. A ono što je napisala na Wikipedija:Administratori je njeno osobno mišljenje. Za očekivati je da će od preko 1000 suradnika biti i netko protiv u glasovanju.

Trenutno su administratori na hrvatskoj Wikipediji:

Pozdrav, Andrej Šalov 19:38, 1. studenog 2005. (CET)

Članci[uredi kôd]

Da smanjimo obim posla molim Vas da pogledate članke:

nedostaju im poveznice. Kako vidim da ste ih Vi napisali i da se razumijete u to područje molim dodajte i koju wikipoveznicu :-). Andrej Šalov 19:59, 1. studenog 2005. (CET)

Koliko imaš godina?[uredi kôd]

Matovina, koliko ti imaš godina?

--Ante Perkovic

Moji romani[uredi kôd]

Pozdrav, s obzirom da pretpostavljam da si ti napisao onoj redak na mojoj suradničkoj stranici, bilo bi lijepo i potpisati se :-) Kao što sam ti vec odgovorila na kaficu, ja uopce nisam administrator, a o tome koliko sam "romana" napisala ili nisam, uopce nije vrijedno prepirke. Sudjelujem u izradi hr:wikipedeije koliko mogu i pokušavam to raditi dobro, ne zadavati dodatnog posla adminima poslije mene, što kod tebe iz njihovih reakcija uopce nije slučaj. Eto toliko. Pozdrav Divna Jaksic 08:07, 2. studenog 2005. (CET)

Voyageri (nevjerovatna upornost)[uredi kôd]

Bok,

Evo još malo o poslu admninistratora. Kad nekakav suradnik (bilo da je početnik ili se uopće ne trudi shvatiti pravila) koji još nije shvatio osnovne stvari o wikipediji napiše članak sa totalno besmislenim naslovom (npr. Svemirske letjelice/Voyageri umjesto Letjelice Voyager, a može i Voyager) i pritom ne stavi ni poveznice ni kategoriju, onda iskusniji korisnik mora to napraviti umjesto njega.

Ovakvi korisnici su dobar kandidat za administratora jer administrator u biti ima dužnost dovoditi članke u red, a ne samo pisati nove. Administator je naka vrsta čistača i dodatne ovlasti koje admin ima pomažu mu isključivo u "čišćenju" wikipedije, a ne u pisanju članaka.

Ukratko, mene upravo fascinira upornost s kojom ti, nakon već par tjedana na wikipediji, otvaraš članke koji počinju sa "Svemirske letjelice/".

Pitam se čitaš li ti uopće ovu stranicu?

--Ante Perkovic

Wikipoveznice u člancima koje uređujete[uredi kôd]

Molim Vas još jednom da pogledate kako se postavljaju poveznice na Wikipediji. Ovdje su vam članci koji će pomoći Wikipedija:Kako uređivati stranicu i Wikipedija:Uvodni tečaj. Primjerice u članku Integral (letjelica) poveznica [[Mliječne staze]] ne daje ništa zato jer prava poveznica treba izgledati ovako [[Mliječna staza|Mliječne staze]]. Znači poveznice su uglavnom u jednini i u nominativu.

Ako Vam je problem jer neznate dali postoji članak na hr Wikipediji i kako se zove punim imenom evo i za to rješenje. Odite na Google, kliknite na Advanced Search koji se nalazi desno od SEARCH, dolje u dnu vam piše Domain, desno vam piše Only to ostavite, dalje desno vam je prazna kućica u nju upišite hr.wikipedia.org, kliknite Enter. Sad vam je Google otvorio sve stranice na hrvatskoj Wikipediji. Da bi pronašli primjerice Mliječne staze, to upišite u kućicu (naravno ne brisati site:hr.wikipedia.org već ostaviti razmak i upisati traženu riječ), i dobit ćete 5 rezultata. Jedino zadnji podatak vodi na članak koji izričito govori o Mliječnoj stazi. Znači sama logika nalaže da će poveznica u članku biti [[Mliječna staza|Mliječne staze]], a ne kao u vašem slučaju [[Mliječne staze]]. Ovo naravno ne znači da svaka poveznica mora imati već napisani članak.

Nadam se da sam Vam pomogao, a isprobajte sami vrlo je jednostavno.

Pozdrav, Andrej Šalov 17:54, 2. studenog 2005. (CET)

[[energija]]e vam daje ovaj izgled poveznice energijae, malo glupo zar ne. Ispravno je ovako [[energija|energije]]. Znači ono ispred | je poveznica a ono iza | je ono što piše u članku. Probajte. Andrej Šalov
Što se tiče poveznica u redu su. Ali par malih napomena:
  • pogledajte Galex ono o informacijama, kad kliknete Enter neće se stvoriti novi red u nabrajanju, ali postoji rješenje. Primjerice ono što sam ja napravio <br> ili sa *.
    <br> vam daje novi red a * ovo s lijeve strane mog odgovora.
  • Kada pišete o nečemu (opet primjer Galex) ne stavlja se svaki put poveznica na Galex jer onda poveznica otvara isti članak a to nema smisla. A stavljate u naslove ime članka što je također nepotrebno jer je u vrhu stranice ime članka a onda imate prazan odlomak koji ničemu ne služi. Pokazuje samo ime letjelice a to već znamo. To je kao da vam ja na ovoj stranici u vrhu opet stavim Razgovor sa suradnikom:Matovina, nepotrebno zar ne. :-)
  • Datumi se pišu ovako: [[10. siječnja]], (10. veljače, 10. ožujka, 10. travnja, 10. svibnja, 10. lipnja, 10. srpnja, 10. kolovoza, 10. rujna, 10. listopada, 10. studenoga, 10. prosinca), mjeseci su siječanj, veljača, itd..., a godine ovako [[2005]]. točka uvijek iza.

Mislim da bi to bilo to. Ako imate pitanja pitajte. Andrej Šalov 20:14, 2. studenog 2005. (CET)

spajanje članaka[uredi kôd]

Ne znam jeste li vi ili netko drugi napisali da nekoliko mojih članaka treba spojiti sa drugima. Ali problem je da su oba moji članci, samo na drugim stranicama su postavljeni, a kada god obrišem to za spajanje netko opet vrati. Možete li to maknuti sa mojih članaka?

Trebaš prebaciti iz članaka Svemirske letjelice/Cassini-Huygens i Svemirske letjelice/Spitzer u članke Cassini-Huygens i Spitzer sve ono što se već ne nalazi u ta dva članka jer su naslovi "Svemirske letjelice/Cassini-Huygens" i "Svemirske letjelice/Spitzer" pogrešni, a naslovi "Cassini Huygens" i "Spitzer" ispravni. Kad to učiniš izbrisat ćemo članke Svemirske letjelice/Cassini-Huygens i Svemirske letjelice/Spitzer --Elephantus (razgovor) 20:09, 4. studenog 2005. (CET)

žuti[uredi kôd]

Žuti karton



--Ante Perkovic 00:25, 21. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]


Al ste ozbiljni vi na wikipediji, ne smijem se ni malo našaliti........... Što bude kad dobijem crveni? Samo mi recite da li dobivam crveni sa dva žuta ili tri žuta? Ili bi radije da me pošaljete na klupu, u zamjenu??

Pozdrav trenerima


Vidi wikipedija:Vandalizam. Ako bas imas potrebu ispoljiti svoju (upitnu) duhovitost, ne radi to vandalizirajuci clanke ovdje. --Tycho Brahe 11:56, 24. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Obavijest za označavanje slika[uredi kôd]

Ovo je automatski generirana poruka/obavijest poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.).
Na Wikipediji je u tijeku akcija sređivanja slika s nejasnim ili pogrešno naznačenim pravnim statusom.


Suradniče Matovina,

Molimo Vas da sve slike koje ste poslali, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike. Pogledajte ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake. Kratke Upute za označavanje starih slika će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Molimo vas da posebnu pozornost obratite na Vaše neoznačene slike.

Napomene:

  • Navedite izvor slike - ako ne navedete izvor, nemoguće je provjeriti oznaku!
  • Nemojte stavljati pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Slike koje po završetku akcije sređivanja nemaju jasno označen pravni status biti će brisane! To podrazumijeva i slike koje nemaju oznaku, one koje su pogrešno obilježene kao i one koje nemaju provjerljive podatke o izvoru.
-- Andrej Šalov 17:22, 15. studenog 2006. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.