Razgovor sa suradnikom:Streppy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
 • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Treecko 22:19, 26. svibanj 2007. (CEST)

Izgled članka[uredi kôd]

Zamolila bih vas da pročitate članak wikipedija:stil i prođete kroz wikipedija:uvodni tečaj. Problem kod članka Kanal Grande je u stilu pisanja koji nije enciklopedijski. Zatim, članci iz botanike, kao i svi ostali članci, ne smiju biti pisani u obliku natuknica (ako je to ikako moguće izbjeći, a ovdje je) i, naravno, moraju imati wikipoveznice. Također je važna i dužina članka pa on mora imati barem nekoliko rečenica (to je problem s Fidijom). Vidim da ste sređivali alpsku ružu, a ja sam joj još dodala poveznice, taksokvir i međuwiki poveznice te sam članak podijelila po podnaslovima.

(Sada slijedi malo bombardiranja informacijama Face-smile.svg)

Znači, svaki članak treba imati najmanje jednu uvodnu rečenicu, a zatim se ulazi dublje u problematiku (podjela na podnaslove ako je to moguće) i sve to pisano enciklopedijskim stilom. Na kraju se mogu navesti vanjske poveznice na druge web stranice koje imaju podataka o temi, popis literature korištene za članak ili za daljnje čitanje, kategorija i međuwikipoveznice koje vode na isti članak na wikipedijama na drugim jezicima.

Ako imate još pitanja, samo pitajte. Pozdrav --MayaSimFan 12:51, 2. lipanj 2007. (CEST)

Slobodno preuzmite dijelove teksta s engleske ili bilo koje druge wikipedije. To je dopušteno i ako se radi o kvalitetnim člancima, a ipak je mnogo takvih, čak i preporučljivo. Pozdrav --MayaSimFan 13:56, 3. lipanj 2007. (CEST)

Stranica suradnika[uredi kôd]

Želimo vam preporučiti da nešto napišete na svojoj stranici suradnika. Možete napisati što želite (npr. nešto o sebi) i postaviti možda neki od ponuđenih suradničkih okvirića koji vam se sviđaju ili koji vas najbolje opisuju. Lijep pozdrav. --Roberta F. 23:57, 3. lipanj 2007. (CEST)

Dobrodošla[uredi kôd]

Bog, Streppy...
...t.j. Streppyka, tako bi nekako bilo po osječku, zar ne?  :)
Dobro će nan doći koji osječki suradnik, trenutačno smo tanki sa Osijekom.
Osječke teme nam nisu nekako najbolje "pokrivene", pa se nadam da bis nam ti mogla pomoći u tom području.
A i vrlo nam je drago što nam se pridružila i jedna matematičarica i informatičarica.
... a to što smo mi zvjezdanostazoljupci dobili još jedneg našega (t.j. još jednu našu :)) , ne moran ti opisivat.
10 korisno nam doprinosi i budi nan mila i rado viđena članica
20 stoj nam dobro
30 if 10 then go to 20
40 never end

))))))

Kubura 01:34, 4. lipanj 2007. (CEST)


        Hvala na dobrodošlici
      --Streppy 16:31, 4. lipanj 2007. (CEST)

Međuwikipoveznice[uredi kôd]

Vidim da napreduješ, ali pokušaj pronaći i međuwikipoveznice jer one su također važne za povezivanje Wikipedije, pogledaj koje smo elemente dodali u tvojim člancima, pa će ti biti jasnije što je nedostajalo. Ako negdje zapneš, pitaj. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:54, 4. lipanj 2007. (CEST)


Upravo to sam sad proučavala i nikako mi nije bilo jasno kako to ubaciti, a zapravo sam uporno pokušavala to napraviti gore u tekstu, nisam znala da treba ići na dno :))

Eh, da i još jedna sitnica, zašto mi je skener još uvijek u razgovoru, što još nije dobro??

Idem redom, svi članci koje sređujem su otvoreni na više stranica i više kartica, tako da će i on doći na red uskoro :-)). Da, međuwikipoveznice se stavljaju na dno ispod kategorije i najbitnije je povezati en i hr:wiki, kako bi botovi lakše pronašli ostale međuwikipoveznice. Slobodno pitaj što te još zanima i pokušaj napisati pitanje na mojoj stranici za razgovor do koje ćeš doći klikom na slovo F moga imena, a svakako se onda i potpiši na kraju s 4 ~. :-)) --Roberta F. 18:23, 4. lipanj 2007. (CEST)

Razgovor o kategorijama[uredi kôd]

Vidim napisala si na mojoj stranici za razgovor, ok :-). Dakle, nove kategorije otvaramo kada imamo već 5 članaka za tu kategoriju, a svaku raspravu o kategorijama otvaramo na stranicama za razgovor tih kategorija, pa bih te zamolila da svoja pitanja i komentare ostaviš na npr. Razgovor o kategoriji:Računarstvo ili pokušaj pitati Antu Perkovica koji se najbolje snalazi u kategorijama i pružit će ti najprecizniji odgovor. --Roberta F. 18:31, 4. lipanj 2007. (CEST)

Hvala na uputi, sorry

--Streppy 18:37, 4. lipanj 2007. (CEST)

Vanjske poveznice[uredi kôd]

Prije nego postaviš još koju vanjsku poveznicu (tj. direktni link) u članku o gradu Osijeku, molim te pročitaj što piše na stranici za razgvor, jednostavno sav višak vanjskih poveznica ćemo ukloniti s pravilima što Wikipedija nije. Još jednu sitnicu bih te zamolila, pokušaj prije snimanja koristiti Prikazi kako ce izgledati.gif i tek nakon više izmjena snimi, jer se čestim snimanjem zatrpava povijest stranice i nedavne promjene. Nadam se da te ne zaskačem previše, ali pretpostavljam da je bolje ako te odmah upućujem za vrijeme rada. :-)) --Roberta F. 19:11, 4. lipanj 2007. (CEST)


OK, to sam i mislila da se postave vanjske poveznice na neke bitne ustanove, udruge i sl., ali ako ne stavim http:// onda će to izgledati otprilike ovako:

[book.gisko.hr Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek]

Koja je onda svrha toga, samo da se vidi adresa, pa tko hoće neka si kopira - onda to ne bih stavljala uopće kao link nego u zagradu kao opciju, ovako:


Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (book.gisko.hr)

Ovo što se tiče pogleda i spremanja, to sam skužila, ali mi se češće dogodilo da moram prekinuti pa nastaviti kasnije, i to je automatski puno više spremanja. A nažalost dogodilo mi se i 2 puta, da sam pogledala promjene i zaboravila spremiti, pa lijepo odsurfala dalje, i na to sad moram više paziti. --Streppy 08:43, 5. lipanj 2007. (CEST)

Par predložaka[uredi kôd]

Streppy, kada misliš da neki članak treba obrisati onda na njegovu stranicu postavi predložak {{bris}}, a kada neke članke vidiš koje bi trebalo uklopiti onda onaj članak koji želiš uklopiti na njega se postavi predložak {{Spoji}}, a na onaj članak u koji bi trebalo uklopiti tekst staviš {{mergefrom}}. Uh, nadam se da sam to nekako jasno objasnila. Svrha toga je da suradnik koji je radio na nekom od tih tekstova to vidi i sam uklopi svoj tekst negdje, jer želimo što više sačuvati suradničke doprinose, a kada suradnici ne reagiraju neko vrijeme, onda se tekstovi uklapaju tako što u Sažetak napišemo čiji smo doprinos prenijeli, tako da barem u povijesti stranice ostane zapisano tko je bio autor tog teksta. Eto još malo savjeta, nadam se da sam ti opet pomogla. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:14, 9. lipanj 2007. (CEST)

Pomoglo je ovo, i baš ću isprobati na stranici za vježbu... treba mi malo vremena dok pohvatam sve končiće, no u svakom slučaju, hvala za svaku uputu. --Streppy 00:40, 10. lipanj 2007. (CEST)