Stay

Izvor: Wikipedija
»Stay«
The Kid Laroi, Justin Bieber
Singl s albuma F*ck Love; F*ck Love 3: Over You
Format digitalno preuzimanje, streaming
Objavljeno 9. srpnja 2021.
Žanr
Trajanje 2:21
Izdavač Columbia Records
Producent(i)
  • Blake Slatkin
  • Cashmere Cat
  • Charlie Puth
  • Omer Fedi
Kronologija singlova – The Kid Laroi, Justin Bieber
"No Return"
(2021.)

"Let It Go"

"Stay" "Not Sober"
(2021.)

"Essence"

Stay (grafički prikazano kao STAY) singl je australskog pjevača i repera The Kida Laroija i kanadskog pjevača Justina Biebera. Objavljen je 9. srpnja 2021. kao prvi singl iz drugog nastavka njegovog debitantskog albuma F*ck Love; F*ck Love 3: Over You.

Pozadina pjesme[uredi | uredi kôd]

20. rujna 2020. Laroi je podijelio isječak pjesme na livestreamu na Instagramu, nakon čega je uslijedio duži isječak u boljoj kvaliteti koji je prikazan na livestreamu s Rolling Louda 29. listopada 2020. Bieberov doprinos pjesmi otkriven je kasnije, 31. svibnja 2021., a pjesma je u cijelosti procurila na server aplikacije Discord 2. lipnja.

"Stay" označava Laroijevo "prvi veći singl" u 2021. i Bieberovo "prvo veliko gostovanje" od objavljivanja njegovog EP-ja, Freedom, koji je objavljen u travnju. 3. lipnja, Scooter Braun, koji je bio Bieberov menadžer od početka njegove karijere, postao je i Laroijev menadžer, sve dok ga Laroi nije ubrzo napustio i pridružio se Adamu Leberu u Rebel Managementu 27. rujna.

Laroi je snimio pjesmu otprilike godinu dana prije njezina izdavanja. Snimio ju je dok je provodio vrijeme s producentima Charliejem Puthom, Omerom Fedijem i Blakeom Slatkinom u Slatkinovoj kući. Puth je odsvirao melodiju pjesme na klavijaturi, a Laroiju se na kraju svidjela i htio ju je staviti u produkcijski softver Pro Tools kako bi je upotrijebio za stvaranje pjesme. Smatrao je da je to "vjerojatno najorganskiji način stvaranja pjesme koji sam ikad napravio". Laroi je mislio da će Bieber "zvučati savršeno", pa je otišao u studio u kojem Bieber snima; gdje su u konačnici i završili.

Izdavanje i promocija[uredi | uredi kôd]

Dana 16. lipnja 2021. Laroi i Bieber nagovijestili su još jednu suradnju. Uoči njezinog objavljivanja, oba su izvođača referirala na pjesmu više puta na svojim računima na društvenim mrežama objavljivanjem isječaka i pjevanjem stihova. Laroi je također prethodno izjavio na društvenim mrežama da Ron Perry, šef izdavačke kuće Columbia Records neće objaviti pjesmu, na što je Laroi zamolio svoje obožavatelje da opetovano spamaju Perryja na Instagramu, što bi, nadamo se, promijenilo njegovo mišljenje puštajući ga. Laroi je objavio sliku dok je igrao košarku na Instagramu 27. lipnja, držeći komad papira na kojem je bio ispisan naslov pjesme i tada upitan datum izlaska, na što je Puth spominjao svoju "umiješanost u pjesmu" komentirajući "Yessssssssss".  Tri dana kasnije, Laroi je podijelio poveznicu za prednarudžbu kako bi otkrio naslovnicu pjesme, koja će biti objavljena sljedeći dan.

Kritički prijem[uredi | uredi kôd]

Pjesma je općenito dobila pozitivne kritike. Caramanica ga je nazvao "učinkovitijim" parom Laroija i Biebera od njihove prethodne suradnje na "Unstable" s potonjeg šestog studijskog albuma, Justice. Tyler Jenke iz Rolling Stone Australia-je je napisao da je "glatka nova pjesma" "nedvojbeno ona koja opravdava hype". Jordan Rose iz Complexa je vjerovao da pjesma Laroi-ja i Biebera "oslanja na njihove glazbene prednosti". Alex Zidel iz HotNewHipHop-a smatrao je da je pjesma "zarazna kao što bi se očekivalo" i mislio je da će to biti "solidna pop ponuda za ljeto". Jason Lipshutz iz Billboarda smatra da pjesma "zvuči kao da bi trebala pomaknuti (Laroi-ja) na novu razinu slave". Autorica Uproxxa, Carolyn Droke, izjavila je da će kombinacija "živahne pjesme" "euforičnog refrena i pokretačkog ritma" učiniti "sljedećom pjesmom ljeta".[6] Rowat je pohvalio Laroijevo i Bieberovo partnerstvo kao "jedno od najboljih iznenađenja godine" i rekao da pjesma "kapitalizira vještine oba pjevača kao falšista". DeVille je opisao pjesmu kao "manično-zaraznu" i mislio je da glazbeno djeluje kao da Laroi "'leti' preko nove granice crossover uspjeha". Curto je pjesmu nazvao "visokoenergičnom, synth-om ispunjenom pop bangerom".[7] Međutim, kasnije je kritizirao pjesmu da je "jedno od Laroijevih najanonimnijih djela dosad" i zaključio da bi "jednako lako mogla biti hit za izvođače poput The Weeknda ili Posta Malonea".[8]

Plasman na ljestvicama[uredi | uredi kôd]

Ljestvice Najviša pozicija
Argentina 35
Australija 1
Austrija 1
Brazil 3
Belgija 1
Češka 3
Danska 1
Finska 1
Francuska 3
Hrvatska 6[9]
Italija 1
Japan 10
Kanada 1
Mađarska 1
Norveška 1
Novi Zeland 1
Njemačka 1
Poljska 1
Portugal 3
Sjedinjene Američke Države 1
Slovačka 1
Španjolska 11
Švedska 1
Ujedinjeno Kraljevstvo 2

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Curto, Justin. 9. srpnja 2021. The Kid Laroi and Justin Bieber Stay Collaborating on New Song 'Stay'. Vulture (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2023.
  2. Pareles, Jon; Caramanica, Jon; Russonello, Giovanni. 9. srpnja 2021. The Kid Laroi and Justin Bieber's Bouncy Plea, and 14 More New Songs. The New York Times (engleski). ISSN 0362-4331. Pristupljeno 11. travnja 2023.
  3. Best New Music This Week: Vince Staples, Snoh Aalegra, Post Malone, and More. Complex (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2023.
  4. Best New Music This Week: Vince Staples, Snoh Aalegra, Post Malone, and More. Complex (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2023.
  5. Zidel, Alex. 9. srpnja 2021. The Kid LAROI & Justin Bieber Have A Summer Smash With "Stay". HotNewHipHop (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2023.
  6. All The Best New Pop Music From This Week. UPROXX (engleski). 13. srpnja 2021. Pristupljeno 8. lipnja 2023.
  7. Curto, Justin. 9. srpnja 2021. The Kid Laroi and Justin Bieber Stay Collaborating on New Song 'Stay'. Vulture (engleski). Pristupljeno 8. lipnja 2023.
  8. Curto, Justin. 16. kolovoza 2021. The Kid Laroi Is a Pop Chameleon. Vulture (engleski). Pristupljeno 8. lipnja 2023.
  9. ARC 100 - datum: 6. rujna 2021. :: Hrvatski radio. web.archive.org. 6. rujna 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. rujna 2021. Pristupljeno 10. lipnja 2023.