Stjepan I. Cosmi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Stjepan I. Cosmi
splitski nadbiskup i metropolit
Primas Dalmacije i cijele Hrvatske
Stjepan Cosmi
Stjepan Cosmi
Rođen 24. rujna 1629.
Venecija
Umro 10. svibnja 1707.
Split
Služba 1678. - 1708.
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Stjepan I. Cosmi (izvorno tal. Stefano Cosmi, u dokumentima na hrvatskome Stipan Cosmi[1]) (Venecija, 24. rujna 1629. - Split, 10. svibnja 1707.), splitski nadbiskup i metropolit. Sa svojim prethodnikom Bonifacijem Albanijem (iz Bergama) i nasljednikom Stjepanom II. Cupillijem (iz Mletaka) pripada u red revnih nadbiskupa koji provode pastoralnu obnovu.[2] Doveo je kapucine i isusovce u Split.[3]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Srednju školu završio je u sjemeništu venecijanske patrijaršije u Muranu (1640.–1646.) i zatim 1646. godine, sa sedamnaest godina, stupio u red somaska. Studirao je filozofiju u Rimu i teologiju u Milanu, a po povratku u Veneciju, nakon studija, djelovao je kao odgojitelj u kolegiju somaska Della Salute podučavajući retoriku i filozofiju.[4] Prvi je u Italiji predstavio Demokrita kao filozofa čije učenje se, unatoč ateizmu, umnogome podudara s kršćanskim naukom. Od 1674. godine bio je general svog reda.

Za splitskog nadbiskupa imenovan je 1678., ali je dužnost preuzeo tek pet godina kasnije. Čim je prispio u Split sazvao je dijecezansku sinodu koju je opetovao svake godine. Radi ukorijenjivanja tridentske reforme htio je osnovati i sjemenište. U tu je svrhu 1699. godine otputovao u Mletke i ishodio potporu od Senata, a zatim u Rim po privilegije od pape Inocenta XII. i od kardinala Ottobonija. Za rektora je doveo somaska o. Alessandrina, pa je godine 1700. otvorio Nadbiskupsko sjemenište u Splitu, čiji je rad nadzirao svakodnevno.[5] Sjemenište je djelovalo kao klasična gimnazija s pravom javnosti, pa se iz njega razvila i kasnija javna Klasična gimnazija u Splitu.

Podupirao je i osnivanje Ilirske akademije[6] (1703.) i prve gradske knjižnice. Doveo je u Split kao misionara isusovca Ardelija della Bellu, koji je zatim sastavio talijansko-latinsko-hrvatski rječnik[7], temeljen uglavnom na dubrovačkim štokavsko-jekavskim izvorima, ali inkorporira i čakavske elemente, te sadrži i kratku hrvatsku slovnicu.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

 1. Vidi Arhiv Nadbiskupije splitsko-makarske
 2. Draganović, Krunoslav, str. 198.
 3. Stjepan Cosmi - Hrvatski biografski leksikon
 4. Stjepan Cosmi - Hrvatski biografski leksikon
 5. Simeone Gliubich [Šime Ljubić], str. 90.
 6. Čičin-Šain, Ćiro
 7. Bella, Ardelio della

Literatura[uredi | uredi kôd]

 • Bella, Ardelio della, Dizionario italiano, latino, illirico cui si permettono alcuni avvertimenti per iscrivere e con facilita maggiore leggere le voci illiriche scritte con caratteri italiani, ed anche una breve grammatica per apprendere ... la lingua illirica, Venecija, 1728.
 • Draganović, Krunoslav, Opći šematizam Katoličke crkve u Jugoslaviji, Biskupska konferencija Jugoslavije, Zagreb, 1975.
 • Čičin-Šain, Ćiro, Ilirska akademija u Splitu : njeno vrijeme i sjedište, Muzej grada, Split, 1952.
 • Gliubich, Simeone [Ljubić, Šime], Dizionario biografico degli uomini illustri della Dalmazia, Rod. Lechner, Beč, 1856.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Titule u Katoličkoj crkvi
Prethodnik
Bonifacije Albani
splitski nadbiskup
1678.–1708.
Nasljednik
Stjepan II. Cupilli


Mitre.svg Nedovršeni članak Stjepan I. Cosmi koji govori o biskupu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.