Vojska Republike Makedonije

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Oružane snage
MacedonianArmyLogo.svg
Vojska Republike Makedonije
Армија на Република Македонија
Utemeljena 1992.
Grane Makedonska kopnena vojska

Makedonska riječna flota
Makedonske zračne snage

Vodstvo
Vrhovni zapovjednik Đorge Ivanov
Ministar obrane Fatmir Besimi
Načelnik Glavnog stožera Goranco Koteski
Minimalna starost 18 godina
Novačenje dragovoljno služenje vojnog roka
Povezani članci
Povijest Sukobi u Makedoniji 2001.
Mirovna misija u Afganistanu

Vojska Republike Makedonije (mak. Армија на Република Македонија) je naziv za oružane snage Republike Makedonije. VRM je strateški organizirana kao kopnena vojska s ratnim zrakoplovstvom i vojnom riječnom flotom kao potporama kopnene vojske. Tu je i specijalna vojna jedinica Vukovi. Makedonska vojska je profesionalna i služenje vojnog roka je na dobrovoljnoj bazi. Ranije je vojni rok trajao šest mjeseci a civilno služenje 14 mjeseci. U listopadu 2006. makedonska vojska je u potpunosti profesionalizirana čime je postala prva u regiji koja se sastoji samo od profesionalnih vojnika.[1]

Politika nacionalnih obrambenih snaga sastoji se od:

  • očuvanja samostalnosti i suverenosti Republike Makedonije,
  • zaštite integriteta makedonskog kopnenog teritorija, zračnog prostora i teritorijalnih voda te
  • obrane nacionalnog Ustava.

Trenutno je u tijeku pristupanje Makedonije NATO paktu. Međutim, tijekom summita NATO-a u Bukureštu 2008. godine, Grčka je blokirala pristup paktu svojem sjevernom susjedu zbog međusobnog političkog spora oko imena zemlje. Tada su se ostale članice NATO-a složile da će Makedonija dobiti pozivnicu za članstvo u vojni pakt nakon što riješi spor sa Grčkom. Isto je i sa Europskom Unijom gdje Grčka zbog istih nesuglasica može Makedoniji blokirati pristup u EU.[2]

Glavni strani dobavljači opreme za makedonsku vojsku su SAD te makedonski susjedi Srbija, Bugarska i Ukrajina.

Povijest[uredi VE | uredi]

17. studenog 1991. narodna skupština je donjela Ustav Republike Makedonije prema kojem je Makedonija suverena, nezavisna, demokratska i socijalna država koju će braniti vlastite oružane snage.

21. veljače 1992. makedonski predsjednik Kiro Gligorov i predstavnici JNA su potpisali ugovor o povlačenju jugoslavenske vojske sa makedonskog teritorija do 15. travnja iste godine. JNA je u konačnici povukla vlastite snage iz zemlje prije zadanog roka, tako da je posljednji vojnik napustio zemlju 7. ožujka 1992.

Odlaskom JNA povučena je velika količina oružja i opreme tako da je novoosnovana makedonska vojska raspolagala sa malom količinom borbenih sredstava. Unatoč svemu, uspješno su započele pripreme nacionalnih oružanih snaga da počnu sa obavljanjem svojih zadataka i ustavne uloge.

Novija povijest[uredi VE | uredi]

Prvi veći angažman makedonske vojske bio je 2001. godine kada su započeli etnički sukobi protiv albanske gerile okupljene oko separatističke grupe Oslobodilačka nacionalna armija. Makedoniji je zbog ovog sukoba prijetila mogućnost nastanka građanskog rata. Taj kratkotrajni rat na sjeverozapadu zemlje je započeo u siječnju 2001. dok je u kolovozu iste godine usvojen Ohridski sporazum o prekidu vatre. Međutim, manji oružani sukobi su trajali još do studenog iste godine, a sve je završilo razoružavanjem albanskih militanata.

Tijekom 2000-ih makedonska vojska je u sklopu EUFOR-a prisutna u BiH a u sklopu ISAF-a u Afganistanu. Tu su još i sudjelovanja u misijama u Libanonu te na Kosovu[3] kao i Iraku.[4] 13. rujna 2011. snimljeni su pripadnici makedonskih oružanih snaga kako zajedno sa američkim vojnicima uspješno odbijaju talibanski napad na ISAF-ovo sjedište u Kabulu.[5]

Grane[uredi VE | uredi]

Kopnena vojska[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Makedonska kopnena vojska
Kopnena vojska smatra se okosnicom makedonskih oružanih snaga te igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Podijeljena je na snage za brzo reagiranje, strateške rezerviste i snage potpore. Snage za brzo reagiranje predstavljaju glavnu borbenu skupinu unutar kopnene vojske te se nalaze unutar 1. i 2. brigade te oklopnog bataljona. Strateški rezervisti su vojne rezervne snage koje se aktiviraju u vrijeme izvanrednog stanja a nalaze se u 3. i 4. brigadi. Snage podrške su zadužene za davanje podrške snagama za brzo reagiranje i strateškim rezervistima u vojnim operacijama.

Također, u sklopu kopnene vojske postoji i specijalna vojna jedinica Vukovi.

Zračne snage[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Makedonske zračne snage
Makedonske zračne snage predstavljaju ratno zrakoplovstvo makedonske vojske. Zračne snage imaju važnu ulogu u osiguravanju makedonskog zračnog prostora. Jedan od glavnih ciljeva novoosnovanih zračnih snaga bila je izgradnja sustava zračnog motrenja koji je postao kamen temeljac sigurnosti zračnog prometa i upravljanja zračnim prostorom. Makedonske zračne snage sastoje se od ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane a njegova baza se nalazi u Petrovcu (blizu Skopja). Osim u vojne i logističke, zračne snage svoje letjelice koriste i u civilne svrhe.

Naoružanje[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]