M79 Osa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
M79 Osa
M79-OSA.jpg
Vrsta antitenkovski raketni bacač
Država podrijetla Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFR Jugoslavija
Povijest uporabe
U službi 1979. - danas
U uporabi u Vidi korisnici
Ratovi Domovinski rat
Rat u BiH
Rat u Sloveniji
Zaljevski rat
Rat na Kosovu
Rat u Iraku
Građanski rat u Siriji
Povijest proizvodnje
Projektirano 1979.
Proizvođač Eurokompozit
Razdoblje proizvodnje 1979. - danas
Svojstva
Dužina 1.910 mm
Masa 11,2 kg
Brzina 250 metar/sek.
Kalibar 90 mm
Brzina gađanja 6 raketa u min.
Domet 600 m
Najveći domet 1.960 m
Ciljnik mehanički nišan
optički nišan CN-6
Posada 2

M79 Osa je prijenosni antitenkovski raketni bacač kalibra 90 mm koji je razvijen u Jugoslaviji za potrebe JNA. Riječ je o jugoslavenskoj moderniziranoj inačici francuskog 89 mm antitenkovskog lanseraLRAC F1.

Cijeli M79 Osa sustav obuhvaća lanser, raketu, ciljnički sustav CN-6 te kontejner za prenošenje rakete. M79 je učinkovit u borbi protiv oklopnih borbenih vozila i utvrda.

Dizajn[uredi VE | uredi]

Sam lanser je izrađen od stakloplastike s držačem za ruku, naslonom za rame i rukohvatom koji je služio i kao indikator paljenja rakete.

Raketa se sastojala od glave s eksplozivnim punjenjem, tijela u kojem je smješteno raketno punjenje i krilca za stabilizaciju projektila koja su bila smještena na repu tijela rakete. Kumulativno punjenje je imalo piezoelektrični upaljač UTPE-90 koji je dosta osjetljiv pa je raketa bila smještena u kontejner za transport. Kontejner je bio zatvoren gumenim poklopcem sa stražnje strane te poklopcem od kombinacije gume i plastike s prednje strane. Prije same upotrebe skidala su se oba poklopca.

Za ciljanje mete se osim mehaničkog nišana koristi i optički nišan koji osim mogućnosti ciljanja ima i mogućnost određivanja udaljenosti pomoću vektora visine smještenog na dnu optike.

Korištenje i služba[uredi VE | uredi]

Za korištenje M79 je potreban dvočlani tim: operater i pomoćnik (utovarivač). Pomoćnik prenosi raketu u kontejneru te ju prilikom akcije umeće u stražnji dio lansera kojim upravlja operater. On ciljanu metu pormatra s optikom CN-6 koja ima mogućnost zooma od 3.5x. Također, on ima i anti-laserske filtre koje zaštićuju operatera od laserskog bljeska. Kada vojnik pritisne okidač, automatski se električnim putem aktivira raketni motor na raketi koja izlazi iz lansera, podižu se krilca za stabilizaciju te u konačnici sam projektil leti prema zadanoj meti. Brzina kojom raketa izlazi iz lansera je 250 metar/sek.

Osa se koristila u svim ratovima koji su proizašli nakon raspada Jugoslavije. Također, koristile su ga i snage OVK-a tijekom Rata na Kosovu.[1] Budući da se oružje izvozilo i u Irak, korišteno je i u prvom i drugom zaljevskom ratu.

CN-6 optički nišan.

Korisnici[uredi VE | uredi]

Postojeći korisnici[uredi VE | uredi]

Bivši korisnici[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]