Wikipedija:Kafić/Arhiv 2015 11

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!
Svjetlost vječna svjetlila svim blagopokojnim suradnicama i suradnicima Wikipedije: počivali u miru. Maestro Ivanković 01:07, 1. studenog 2015. (CET)

Svitlost vična svitlila njima! Kubura (razgovor) 08:55, 2. studenog 2015. (CET)

Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost svijeća svijetlila im! Počivali u miru Božjem. Amen. --Fraxinus (razgovor) 14:45, 2. studenog 2015. (CET)

Kopiram ovdje prva dva odlomka s novog wikiprojekta:


Prošle, 2014. godine obilježavala se stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, u Hrvatskoj i mnogim drugim državama Europe i svijeta. Preciznije, ovih pet godina (do 2018. godine) održat će se veći broj prigodnih predavanja, izložbi i drugih manifestacija, nepotpuni popis do sada održanih skupova i drugih manifestacija:

Na nekoliko wikipedija je u srpnju 2014. bio pokrenut prigodni projekt od tjedan ili mjesec dana kojemu je bio cilj doprinos člancima koji govore o Velikom ratu. Imajući u vidu broj aktivnih suradnika hrvatske wikipedije nismo pokrenuli nešto slično jer takva bi kratkotrajna inicijativa bila sama sebi svrhom - vrlo vjerojatno bi bilo napisano nekoliko novih članaka i poneki dopunjen, ali više od realno minornog efekta teško bi se postiglo. No u razgovoru s drugim suradnicima iskristalizirala se druga, bolja ideja - pokrenuti Wikiprojekt koji ne će trajati tjedan ili mjesec dana, nego koji će trajati najmanje do kraja 2018. godine, i dalje prema potrebi. Kroz dulje vremensko razdoblje i manji doprinosi većeg broja suradnika stvaraju zamjetan efekt.

Svrha[uredi kôd]

Od Drugog svjetskog rata je prošlo 70 godina, ali to je još uvijek osjetljiva tema u Hrvatskoj. Koliko je osjetljiva vidljivo je svaki dan, 2015. godine su predstavnici stranke na vlasti, SDP-a, izbacili parolu "mi ili oni", u koju se učitavaju podjele iz 1945. godine. Kao tema prve studijska emisija HRT-a "Uvijek kontra" određen je naslov "Podjele i pomirbe", čime se opet cilja na Drugi svjetski rat, na događaje iz 1945. i još par godina poslije. Na Wikipediji postoje brojni članci o Drugom svjetskom ratu, o njegovim bitkama, tijeku, postoje životopisi sudionika. Ali ne postoji jedinstveno, usklađeno mišljenje o tim zbivanjima. Društvene znanosti nisu onoliko egzaktne kao prirodne, pa je izvjesna količina različitih mišljenja, stavova i pristupa u historiografiji podrazumijevana. Problem s Drugim svjetskim ratom u Hrvatskoj je taj što hrvatska historiografija (kao cjelina) nije do 1990. godine studioznije pristupila zbivanjima iz 1941., kao ni onima iz razdoblja 1944.-1950. Do 1990. se tek nekoliko povjesničara bavilo kritičnim razdobljem, od kojih su neki podbacili više, neki manje, ali ozbiljan pristup nije bio moguć iz više razloga. Dovoljno je reći da je dr. Franjo Tuđman završio u zatvoru jer je argumentirano kritizirao neke dogme onoga vremena.

Za razliku od Drugog svjetskog rata, od Prvog svjetskog rata prošlo je 100 godina (2015. godine - 101 od početka, 97 od svršetka). Hrvatska i druge historiografije obrađuju to vrijeme uglavnom već po drugi ili treći put, pa većina problema koji još danas postoje glede Drugog svjetskog rata, za Prvi sv. rat su davno prošli i nestali. Izraženiji je problem taj što je Hrvatska 1918. godine postala dio nove države, pa su njeni povjesničari trebali putovati do arhiva u Beču da bi imali pristup arhivskom gradivu hrvatskih vojnih jedinica u Prvom sv. ratu, odnosno u Beograd za srpske jedinice. Stoga se još i danas objavljuju novi radovi u hrvatskoj historiografiji glede Prvog svjetskog rata odnosno uloge hrvatskih vojnih jedinica i hrvatskih časnika austrougarske vojske.

Cilj projekta, osim onog očitog zajedničkog svim projektima na Wikipediji - dopunjavanje postojećih članaka i pisanje novih koji su potrebni da bi ovaj važni događaj u novijoj ljudskoj povijesti bio valjano predstavljen, je određivanje, postavljanje smjernica povijesnih, historiografskih projekata na hrvatskoj wikipediji. Opća pravila Wikipedije, enciklopedistike, objektivnog i znanstvenog pristupa naravno vrijede kao i uvijek, ali uspješan rad na projektu Prvi svjetski rat mogao bi dovesti do jednako uspješnog rada na projektu Drugi svjetski rat jednom kad ga ozbiljno započnemo, bilo to 2021., 2031. ili najkasnije 2041. :)


Za one koji žele znati više dodatno pojašnjenje čemu novi projekt, kad većina projekata na hrvatskoj wikipediji nije postigla neki efekt, i jedini projekt do sada koji stvarno funkcionira je Wikiprojekt države.

Suradnici funkcioniraju između dvije krajnosti, jedna krajnost su suradnici koji vole samo napisati ogroman novi članak i ne vole dopunjavati postojeće, a druga su suradnici koji nikad ne će započeti novi članak, ali neki postojeći članak će drage volje i marljivo dopunjavati. Suradnici kojima je bliska ova prva krajnost obično ne trebaju projekte, ali dio njih se ipak tu snalaze kao ribe u vodi jer se relativno lako može vidjeti da je neki suradnik (ili su neki suradnici) započeli ili napisali većinu novih članaka koji nisu postojali, čime se obično postiže efekt pozitivne povratne veze. Suradnici kojima je bliska druga krajnost trebaju projekte, iako trebaju pomoć onih koji će započeti članak.

Ovaj mjesec pitanja o projektu slobodno možete postavljati ovdje, ono bitno bit će iskopirano odnosno premješteno na stranicu za razgovor projekta. SpeedyGonsales 02:18, 5. studenog 2015. (CET)

Ideja je dobra zato sto bi se to radilo na duze staze. Broj suradnika koji se tu vrzma skoro svakog dana i nije bas velik no s planiranjem i bez stresa mogao bi se napisati i koji (kvalitetan) clanak u sljedece 3-4 godine. Ipak trebalo bi napraviti listu akutnih clanaka koji nedostaju ili koje treba dopuniti, recimo prvo nekih 50 clanaka. Ako bi se to napravilo lako je upisati u listu novih 20-30 clanaka. --El hombre (razgovor) 20:30, 5. studenog 2015. (CET)
Malo po malo, popis članaka koje treba napisati ili srediti jučer je imao 3 članka, danas ih je 7.
Tko može istovremeno raditi na više od dva članka?
Onaj tko ima tri ruke i tri tipkovnice. SpeedyGonsales 15:39, 7. studenoga 2015. (CET)Odgovor[odgovori]

Podržavam ideju. Sudjelovat ću koliko ću moći. Kako se nadopisuju članci u tablicu? Čini mi se prekomplicirano, nisam uspio skužiti.--Fraxinus (razgovor) 14:58, 10. studenog 2015. (CET)

Dodana poveznica za lakše uređivanje tablice. SpeedyGonsales 20:34, 10. studenog 2015. (CET)

Parlamentarni izbori 2015.[uredi kôd]

Podsjećam još jednom. Za sve koje žele pratiti parlamentarne izbore Hina je objavila da "od danas na svojim internetskim stranicama objavljuje besplatne vijesti i fotografije o parlamentarnim izborima 2015. koji će se održati 8. studenoga. Korištenje vijesti i fotografija besplatno je, ali uz obavezno navođenje izvora. Vijesti i fotografije bit će dostupne do objave konačnih službenih rezultata izbora, a mogu se pronaći u izborniku na Hininim internetskim stranicama pod rubrikom "Izbori 2015." ili klikom na banner na vrhu stranice.". Tko želi, može još iskoristiti sve korisne podatke, uključujući i fotografije. Kada se objave konačni rezultati, više nam ti podatci vjerojatno ne će biti dostupni. --Roberta F. 12:37, 8. studenog 2015. (CET)

Primiče nam se jubilarac[uredi kôd]

Drage moje kolege, sjajna vijest, evo nam se primiče jubilarac! ;)
Znamo da volimo biti jubilarni, stoga pripremajte teme! Kubura (razgovor) 09:55, 11. studenog 2015. (CET)

Članci su sjajni! Pohvale svim autorima! Do Nove godine pada okrugla brojka, 160.000! :) Kubura (razgovor) 06:32, 13. studenog 2015. (CET)

Wikiprojekt energetika 2016. godine[uredi kôd]

Kao i prethodnih godina, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje i ove će godine sudjelovati u Wikiprojektu energetika. Upućeni su upisati se u popis suradnika na aktualnom projektu pa stoga pričekajmo neko vrijeme da se taj popis suradnika i tema popuni. Sve vas "stare" suradnike i kolege administratore molim za pomoć i strpljenje s našim novim suradnicima-studentima koji će hrvatsku Wikipediju obogatiti novim stručnim člancima s područja energetike. Maestro Ivanković 11:39, 12. studenog 2015. (CET)

Izvrsna vijest! --Croq (razgovor) 17:45, 14. studenog 2015. (CET)

Prijedlog za članak[uredi kôd]

Sinoć naiđoh na ovaj članak i začudih se kad vidjeh da ga nema ni ovdje, a ni na SR Wiki. (Ili možda ima, ali nije povezan na Wikipodacima. Ili je uklopljen u neki drugi.) Čak je i označen kao dobar. Uglavnom, ako ima neko ko radi ovu tematiku, može mu biti zanimljivo da prevede. -- KWiki (razgovor) 19:19, 18. studenog 2015. (CET)

Ne ćemo prevoditi s tog projekta jer nije pouzdan, mnogo je neznanja, iskrivljavanja, stereotipa i pristranosti na štetu Hrvatske. Imamo kvalitetne izvore na hrvatskom jeziku, pa ćemo kad nas bude to zanimalo, sročiti članak. Kubura (razgovor) 09:49, 19. studenog 2015. (CET)

Izabrani članci[uredi kôd]

Dragi administratori i suradnici, budući da Hrvatska Wikipedija ima mnogo kvalitetnih i sadržajno opširnih članaka, koji često nisu prepoznati na izboru za izabrane članke, napravio sam ovaj popis kako bih svim predlagateljima olakšao predlaganje kada nemaju konkretne članke ili ako se ne mogu sjetiti nekog dobrog članka. Ovaj popis sam napravio da vam pomogne, a svaki suradnik na čiji je prijedlog članak postao izabran neka samo stavi znak Riješeno Riješeno i svoj potpis. Hvala na suradnji.--Bijeli grab (razgovor) 23:15, 19. studenog 2015. (CET)

Zaboravio sam napomenuti da suradnici i administratori mogu sami dodavati članke na popis, a ako ovaj način zaživi mogli bismo napraviti neku Wiki-stranicu za prijedloge.--Bijeli grab (razgovor) 23:22, 19. studenog 2015. (CET)

Svaka ti čast za trud i dobru volju @Bijeli grabe. Osobni popis prijedloga sličan tvojemu može si napraviti svatko zainteresiran za predlaganje dobrih izabranih članaka za glavnu stranicu, a hoće li se bilo tko uopće potruditi da ih pronađe, ionako opet zavisi od osobne poduzetnosti i aktivnosti. Maestro Ivanković 11:25, 20. studenog 2015. (CET)

Nedavno me zanimalo isto, pa sam švrljao Wikipedijom i pronašao oko 20 članaka, koji mogu biti predloženi za izabrani članak. Srećom ima ih i imamo svijetlu budućnost što se toga tiče.--Fraxinus (razgovor) 13:05, 20. studenog 2015. (CET)

5 milijuna članaka engleske wikipedije[uredi kôd]

Ne znam koliko je suradnika uočilo da je engleska inačica ovaj mjesec (1. studenoga) dosegla 5 milijuna članaka, ovo je bio svečani logo:

Ako niste ranije znali, sad znate. :)

Za one koji vole brojati članke i utrkivati se, te koji pate od BBČ-a (bolest besmislenih članaka): druga wikipedija po broju članaka više nije njemačka, nego je to mjesto preuzela švedska wikipedija (koja danas ima 2.108.235 članaka, njemačka - 1.878.150). Kad se zna da njemačka wikipedija ima 5 puta više suradnika (ukupno), 10 puta više aktivnih suradnika te je oko 9 puta više govornika njemačkoga (78,2 milijuna) od švedskog jezika (9,2 milijuna), ispada da su se Švedi nabotirali besmislenih članaka do tjemena i nekoliko puta preko. Detaljnije o tome čitajte ovdje, o botu koji je do lipnja 2013. napravio skoro pola milijuna članaka. Kad bi botovi znali misliti, to bi imalo smisla. Ali onda bi nam trebali Sarah Connor ili Kyle Reese da nas spase! SpeedyGonsales 19:57, 22. studenog 2015. (CET)

Fala kolega na informiranju. Vridni su to narodi. Vengo, nije moga ovizi znak bit malo veći?--MaGaporuči mi 20:06, 22. studenog 2015. (CET)
Da su brojke manje ne bi ništa vidijo, da je znak veći ne bi mi sta' u monitor vengo bi zapeja o njega dok iden od ponistre do jacere! SpeedyGonsales 21:15, 22. studenog 2015. (CET)
Nemamo svi vel'ke tulivizije da su nan brojke male, a fala Bogu - ne naginjemo se s ponistre.--MaGaporuči mi 21:28, 22. studenog 2015. (CET)
A da samo vidite kako su tek marljive naše kolege sa cebuanske, varajske i minangkabauske Wikipedije. :) Prvi su pretekli čak i rusku, drugi talijansku, španjolsku, poljsku, portugalsku, japansku i kinesku, treći se primiču esperantskoj i nastave li ovako, preteći će tursku, korejsku i češku. Kubura (razgovor) 09:22, 23. studenog 2015. (CET)

Azijske kolege[uredi kôd]

Ako je tko voljan prevesti na hrvatski [1] (Wikipedia:Wikipedia Asian Month), slobodno. Prijevod možete unijeti u Wikipedija:Wikipedijin azijski mjesec, a one koji žele sudjelovati, mogu se dodati na popis ovdje Wikipedija:Wikipedijin azijski mjesec/Sudionici. Bit će potreban i predložak predložak:WAM. Tko želi prevoditi, neka prevodi s engleskog na hrvatski, jer tako će biti manje jezičnih pogrješaka (leksik, sintaksa i t.d.). Kubura (razgovor) 09:13, 23. studenog 2015. (CET)

Prijedlog prijevoda Creative Commons licenci verzije 4.0 otvoren za javnu raspravu[uredi kôd]

Pozdrav svima,

Službeni prijedlog hrvatskog prijevoda licenci Creative Commons verzije 4.0 nalazi se na adresi: https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:CC_licence_4.0_-_prijedlog_hrvatskog_prijevoda. Prijedlog je do 25.12. otvoren za javnu raspravu. Riječ je o elementima pravnog teksta licence i sažetog iskaza osnovnih licencnih uvjeta. Svih šest Creative Commons licenci gradi se isključivo iz niže navedenih elemenata licence "Autorstvo-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima" i dodatnih elemenata za ostale inačice licence u drugoj, trećoj i četvrtoj tablici. Dakle, iz te matrice gradi se i licenca koju će potencijalno u budućnosti koristi i Wikipedija - "Autorstvo-Dijeli pod istim uvjetima".

Primarni razlog za nastanak nove verzije licenci, koja je ušla u javnu primjenu krajem 2013., odluka je Creative Commonsa da kreira jedinstvenu, globalno važeću licencu temeljenu na međunarodnim autorskopravnim sporazumima i konvencijama. Kako su sporazumi poput Bernske konvencije za zaštitu književnih i autorskih djela ili Direktiva Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. ožujka 1996. o pravnoj zaštiti baza podataka sprovedeni u nacionalne pravne sustave, nova verzija licence više ne treba lokalizaciju u ovdašnje zakonske okvire kao što je to bio slučaj s prethodnim verzijama, već samo službene prijevode. U slučaju pravnog spora temelj odlučivanja bit će engleski izvornik, a prijevod će služiti kao orijentir za razumijevanje.

U skladu s tom promjenom napravljen je i ovdje priloženi hrvatski prijevod. On je u pogledu pravnih formulacija u velikoj mjeri izmijenjen u odnosu na ranije verzije licenci. No sama pravna supstanca licenci je zadržana, ali i unaprijeđena u pogledu prava proizvođača baze podataka, prava privatnosti i objavljivanja osobnih zapisa te data mininga. Pravni tekst ovdje nije stavljen na raspravu, već samo prijevod koji bi trebao što bliže pratiti engleski izvornik. U pogledu sažetka jedina znatna izmjena u odnosu na prethodne verzije je promjena prijevoda elementa licence "Attribution" iz "Imenovanje" u "Autorstvo" što bi trebalo biti intuitivnije i jasnije za krajnje korisnike.

Vaše komentare možete unijeti u "Razovor" wiki stranice na kojoj se nalazi prijedlog.

Creative Commons HR

CreativeCommons HR (razgovor) 13:20, 26. studenog 2015. (CET)


Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!