Wikipedija:Portali/Prijedlozi/Portal:Košarka

Izvor: Wikipedija
uredi  

Portal košarka

Košarka je sport u kojem dvije momčadi sastavljene od pet igrača pokušavaju ostvariti što više bodova (poena) ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima. Kada se to dogodi govori se o košu.

Do bodova se dolazi ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Momčad koja na kraju utakmice ostvari više bodova pobjednik je. Koš zabijen unutar luka vrijedi 2 boda, iza luka vrijedi 3 (trica), a slobodno bacanje vrijedi 1 bod. Loptom se upravlja njenim odbacivanjem od podloge (dribling) ili međusobnim dodavanjem između suigrača. Tjelesni kontakt koji ometa igrača u igri nije dozvoljen (greška). Postoje strogo određena pravila i načini na koje se lopta smije voditi.

Tijekom vremena košarka je razvila uobičajene tehnike pucanja, dodavanja i dribilinga, kao i pozicije igrača i napadački i obrambeni mehanizam. Dok se uobičajena natjecateljska košarka odvija pod strogim i točno određenim pravilima, razne vrste košarke učinile su košarku bližu igračima i s manjim brojem pravila. Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svijetu.

Dok je natjecateljska košarka isključivo dvoranski sport koji se odvija na terenu za košarku, manje regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za natjecateljsku košarku.

uredi  

Izabrani članak

uredi  

Slika mjeseca

Dwight Howard
Dwight Howard

Dwight Howard

uredi  

Jeste li znali...

  • ...jeste li znali da je LeBron James najmlađi košarkaš ikad koji je u svojoj početničkoj sezoni zabio 40 koševa u jednoj utakmice te imao prosjek od 25 koševa po utakmici.
  • ...jeste li znali da je čovjek s najviše osvojenih NBA prstena Bill Russell, ima ih čak 11 u svojoj 13-godišnjoj karijeri.
  • ...jeste li znali da su Boston Celticsi momčad s najviše osvojenih NBA prvenstva, imaju ih 16.
  • ...jeste li znali da je najviši igrač u povjesti NBA-a bio sudanac Manute Bol, bio je visok 2,31 centimetar.
  • ...jeste li znali da je Larry Bird tri puta zaredom osvojio natjecanje u tricama na "NBA All Star Weekendu".
uredi  

Vijesti i događaji

Pau Gasol
Pau Gasol
  • 28. prosinca, 2008. održan je drugi hrvatski "All Star" susret u Kaštelama, ponovno su igrali reprezentacija sjevera protiv reprezentacije juga te je naposljetku sjever slavio.
uredi  

Trenutačna natjecanja


SAD - Prvaci - 3 titula
uredi  

Kategorije

uredi  

Što možete učiniti

Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis

Osvježi stranicu