portal: nogomet

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 14. kolovoza 2018., 03:18:00;
33. tjedan ove godine.
226. dan u godini.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvoga nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Francuska nogometna reprezentacija

FRANCUSKA – Prvaci – 2. titula
Portugalska nogometna reprezentacija

PORTUGAL – Prvaci – 1. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

HNK Rijeka, Hrvatski nogometni klub iz Rijeke.

HNK Rijeka nastaje 1925. godine pod imenom talijanskim imenom Fiumana. Tijekom nešto manje od dva desetljeća postojanja kluba on se najčešće natječe u talijanskoj prvoj ligi od 1928. godine(izuzetak su bile sezone 1929/30 i 1941/42 kada je u drugoj ligi)) pošto se grad na Rječini nalazi u sastavu kraljevine Italije. Priključenjem Istre, Rijeke i otoka Jugoslaviji klub mijenja svoje ime u Kvarner 1946. godine. Pod njim on se natječe u novoj domovini samo do 1954. godine kada ga se mijenja novom političkom odlukom u NK Rijeka. Pod tim imenom on će ostvariti svoje najveće uspjehu u europskim natjecanjima kada dva puta dolazi do četvrtfinala europskih kupova. U doba Domovinskog rata NK Rijeka vrši malenu promjenu imena u Hrvatski Nogometni Klub Rijeka...

uredi  

Kategorije


uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje stranice)