portal: nogomet

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 30. ožujka 2017., 22:42:43;
13 tjedan ove godine.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvoga nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Njemačka nogometna reprezentacija

NJEMAČKA – Prvaci – 4. titula
Portugalska nogometna reprezentacija

PORTUGAL – Prvaci – 1. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

Hnkhajduksplit.svg

HNK Hajduk Split je najveće športsko društvo u Splitu i također jedno od većih u Hrvatskoj.

Puno ime je Hrvatski nogometni klub Hajduk Split.

HNK Hajduk Split osnovala je, u praškom kafiću U Fleku, skupina studenata tehnike iz Praga (Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, te po nekima i Vladimir Šore), nakon što su gledali susret tamošnjih Sparte i Slavije. Tada su došli na ideju da osnuju nogometni klub u svom rodnom gradu. Organizacija je bila vrlo slaba na početku, dok se u jednom splitskom kafiću „Troccoli” nisu napisala pravila kluba, za tzv. stolom mudraca predlagana su imena za klub, među kojima su bili Mosor, Marjan, Borac, Uskok, Velebit i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput ustanikâ (hajduka). Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači „zasladili” zahtjev upućen tijelima vlasti podatkom da: „...

uredi  

Kategorije


uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
   
:Portal:Nogomet
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje stranice)