Portal:Nogomet

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 3. svibnja 2016., 12:56:27;
18. tjedan ove godine.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvog nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Flag of Germany.svg

NJEMAČKA – Prvaci – 4. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

Grb RNK Split.jpg

RNK Split je hrvatski nogometni klub iz grada Splita.

Osnovan je 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom HRŠD "Anarh", u Plinarskoj ulici u Velom Varošu - u kući na broju 7. Službeno se uspijeva registrirati 25. srpnja 1912. godine. Samo ime kluba govori o prisutnosti ideje anarhizma među siromašnim pučanstvom - radnicima i težacima, a pogotovo kod tadašnje napredne omladine.

Završetkom rata, 25. siječnja 1919. Anarh obnavlja svoje djelovanje pod istim, starim imenom - Anarh. U tadašnjem splitskom dnevnom listu Novo doba pozvani su svi nekadašnji članovi "radi ustanovljenja jednog radničkog kluba". Svoju sportsku aktivnost Anarh je počeo 16. ožujka 1919. prvom utakmicom sa Hajdukom, izgubivši sa 11:0. Potom su odigrali još nekoliko utakmica (Hajduk, Uskok, britanski ratni brod Ceres), te jedan lokalni turnir.

Pročitaj cijeli članak

uredi  

Kategorije

uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na Hrvatskoj Wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
   
:Portal:Nogomet
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje stranice)