portal: nogomet

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 24. srpnja 2017., 23:29:44;
30. tjedan ove godine.
205. dan u godini.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvoga nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Njemačka nogometna reprezentacija

NJEMAČKA – Prvaci – 4. titula
Portugalska nogometna reprezentacija

PORTUGAL – Prvaci – 1. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

Ekvadorska nogometna reprezentacija je nogometna reprezentacija iz Ekvadora koju kontrolira Federación Ecuatoriana de Fútbol. Duže vrijeme bili su jedna od slabijih momčadi CONMEBOL-a, no sada su bolji. Uspjeli su se kvalificirati na svjetsko prvenstvo 2002. i 2006. gdje su došli do osmine finala i izgubili od Engleza 1-0.

Krtitičari reprezentacije njihov uspjeh pripisuju samo uvjetima i aklimaciji na kojoj igraju u Quitu (stadion se nalazi 2600m iznad morske razine).

Iako nikad nisu postigli neki veći uspjeh do ovog tisućljeća Ekvadorci nisu nikad bili bez talenta...

uredi  

Kategorije


uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje stranice)