portal: nogomet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 2. kolovoza 2021., 14:04:03;
31. tjedan ove godine.
214. dan u godini.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvoga nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Francuska nogometna reprezentacija

FRANCUSKA – Prvaci – 2. titula
Talijanska nogometna reprezentacija

ITALIJA – Prvaci – 2. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

Wölfl.jpg

Franjo „Mara” Wölfl (Zagreb, 18. svibnja 1918. – Zagreb, 8. srpnja 1987.), hrvatski nogometaš, reprezentativac i izbornik.

Bio je najprije vezni igrač, a potom napadač, popularan pod nadimkom „Mara”. Nastupao je za češki klub SK Viktoria Plzeň, a proslavio se kao igrač proslavljenog zagrebačkog kluba HŠK Građanski, koji je poslije rata nastavio djelovanje pod imenom NK Dinamo Zagreb.

Bio je s Građanskim prvak Jugoslavije (1940.) te prvak Hrvatske (1943.), a s Dinamom prvak Jugoslavije (1948.) i osvajač Pehara Središnjeg nogometnog saveza (1951.)

Za Dinamo je odigrao 304. utakmice i polučio 70 zgoditaka. Tri je puta bio najbolji strijelac lige (1943., 1947. i 1948.)…

uredi  

Kategorije


uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis
(osvježavanje stranice)