portal: nogomet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

PORTAL O NOGOMETU

Danas je 13. studenoga 2019., 18:56:15;
46. tjedan ove godine.
317. dan u godini.
uredi  

Što je to nogomet?

Nogomet je ekipni šport koji se igra između dvije momčadi svaka sastavljena od 11 igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji šport na svijetu. Igra se s nogometnom loptom na pravokutnom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom. Golovi su smješteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta. Cilj igre je ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Jedino vratar može u ograničenom području igrati rukom. Pobjednik utakmice je momčad koja na kraju utakmice zabije više golova.

Moderna nogometna igra se razvila u Engleskoj poslije stvaranja prvoga nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promjenama su se održala i do danas. Najviše nogometno tijelo je FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, najprestižnije natjecanje u nogometu, a možda i najpopularnije športsko natjecanje uopće.

Francuska nogometna reprezentacija

FRANCUSKA – Prvaci – 2. titula
Portugalska nogometna reprezentacija

PORTUGAL – Prvaci – 1. titula
uredi  

Trenutačna natjecanja

Davor Šuker 300x450px.jpg

Davor Šuker (Osijek, 1. siječnja 1968.), bivši hrvatski nogometaš. Igrajući na mjestu napadača, Šuker je bio planetarno popularan i jedan od najboljih napadača svijeta 90-ih godina. I danas je velikom broju zemalja na svijetu prva asocijacija na riječ Hrvatska, uz more, upravo Davor Šuker. Karijeru je započeo 1984. u rodnom mu Osijeku, igrajući za prvoligaša NK Osijek. U Osijeku je odigrao skoro 100 utakmica i postigao 40 golova. Uslijedio je prelaz u redove jačeg hrvatskog kluba NK Dinamo. Iako je tamo ogovaran da se malo zalaže u igri i podosta je spor, uspio je zabilježiti sjajne rezultate s klubom i 1991. godine otišao je u španjolsku Primeru, u Sevillu. U tom je gradu i klubu proveo sljedećih 5 godina i u tom razdoblju postao ikona kluba, zabivši 76 pogodaka u 153 nastupa.

uredi  

Kategorije


uredi  

Što možete učiniti


Portal.svg Ostali portali na wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje stranice)