Evarist

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Evarist
Evaristus
Evaristus.jpg
Pravo ime Aristus
Početak pontifikata ~ 98.
Kraj pontifikata ~ 105.
Prethodnik Klement I.
(~ 88. - ~ 98.)
Nasljednik Aleksandar I.
(~ 106. - ~ 115.)
Rođen  ?
?
Umro oko 105.
Rim
Papinski grb
Portal: Kršćanstvo

Evarist je bio peti papa, nasljednik Klementa I., od 98 do 105 (prema vatikanskom Annuario Pontificio iz 2003. od 99. do 108.). Bio je poznat i kao Arist.

Životopis[uredi VE | uredi]

Malo je poznato o ovom papi. Prema zbirci Liber pontificalis bio je podrijetlom iz helenizirane židovske obitelji, a rođen bi bio u Betlehemu. Na kršćanstvo se obratio u Rimu. Izabran je za vladavine rimskog cara Domicijana, u doba drugog velikog progona kršćana. Prema istoj zbirci, on je podijelio Rim na diaconiae (također i tituli) kojih je bilo sedam i u kojima će kasnije, kao na mjestima posvećenim mučeništvom, biti podignute bazilike. Propisao je da sedam đakona nazoči biskupovim propovijedima, kao svjedoci njegova pravovjerja. Usto, u njegovo doba počinje običaj javnog blagoslova ženidbe, nakon njezina civilnog sklapanja, i to uz nazočnost dvoje svjedoka. Također Liber pontificalis navodi da je ovaj rimski biskup pokopan u Vatikanu, uz grob svetog Petra, premda druga predaja drži da je pokopan u crkvi sv. Marije Velike u Napulju. Evaristovo mučeništvo, premda prisutno u predaji, nije povijesno dokazano.

Euzebije Cezarejski, u svojoj „Crkvenoj povijesti“ (IV, I) spominje da je Evarist umro u dvanaestoj godini Trajanove vladavine, nakon što je osam godina bio rimski biskup.

Štovanje[uredi VE | uredi]

Spomendan sv. Evarista, pape, u Rimokatoličkoj Crkvi obilježava se 26. listopada.

Rimski martirologij[uredi VE | uredi]

U Rimskom martirologiju o ovom je papi navedeno sljedeće:

Wikicitati „26 listopada - U Rimu sveti Evarist, papa i mučenik, koji je pod carem Hadrijanom zacrvenio Božju Crkvu svojom krvlju.”
()