Hadrijan VI.

Izvor: Wikipedija
Hadrijan VI.
Hadrianus PP. VI.

Pravo ime Adriaan Florisz Boeyens
Početak pontifikata 9. siječnja 1522.
Kraj pontifikata 14. rujna 1523.
Prethodnik Lav X.
Nasljednik Klement VII.
Rođen 1495.
Utrecht, Nizozemska
Papinski grb

Ostali pape imena Hadrijan
Portal o kršćanstvu

Hadrijan VI., rođen kao Adriaan Florisz Boeyens, papa od 9. siječnja 1522. do 14. rujna 1523. godine. Jedini je dosad izabrani papa Nizozemac. Ujedno je i posljednji papa ne-Talijan prije Ivana Pavla II.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je 1495. godine. Bio je odgojitelj cara Karla V. i učitelj Erazma Roterdamskog. Nemali je broj proznih poslanica, pisanih na latinskom i talijanskom jeziku, koje je hrvatski pjesnik Marko Marulić] namijenio svjetovnim i crkvenim velikodostojnicima, u kojima je nedvosmisleno upozoravao na velike turske osvajačke pohode, na glad, siromaštvo i smrt koju su ratovi ostavljali. Tako se 19. srpnja 1501. obraća Jeronimu Ćipiku u Veneciji, 3. travnja 1522. piše dominikancu i teološkom piscu, Kotoraninu Dominiku Bući, »pobudnicu za općekršćansko ujedinjenje i mir«. Na nagovor glasovitoga propovjednika piše apel novoizabranom papi, kojemu posvećuje poslanicu datiranu 30. travnja 1522., a naslovljenu papi Hadrijanu VI. »ponizno i s molbom«. Epistola ad Hadrianum VI. Pont. Max. bila je tiskana za Marulićeva života. U toj proznoj poslanici (epistola eloquentissima, kako stoji u kolofonu) pisac nastupa iz pozicije svoje malenkosti, svjestan svojega položaja naspram velikom dostojanstveniku i poglavaru Crkve, »da sam veoma neznatna ili uopće nikakva ugleda«.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dubravka Brezak-Stamać: Osmanlije u hrvatskoj umjetnosti - Poslanice u stihu – svjedočanstvo dramatičnoga opstanka Hrvatska revija 2, 2015. Pristupljeno 22. siječnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Nedovršeni članak Hadrijan VI. koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.