Margaj

Izvor: Wikipedija
Margaj
Leopardus wiedii
Leopardus wiedii
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Felinae
Rod: Leopardus
Vrsta: L. wiedii
Dvojno ime
Leopardus wiedii
(Schinz, 1821.)
Raspon
Rasprostranjenost margaja
Rasprostranjenost margaja

Margaj (lat. Leopardus wiedii) mala je mačka iz reda zvijeri.

Areal vrste obuhvaća veći broj država u Južnoj i Srednjoj Americi. Vrsta je prisutna u: Argentini, Belizeu, Boliviji, Brazilu, Venezueli, Gvajani, Gvatemali, Kolumbiji, Meksiku, Nikaragvi, Kostarici, Ekvadoru, Panami, Paragvaju, Peruu, Salvadoru, Surinamu, Urugvaju, Francuskoj Gvajani i Hondurasu. Staništa vrste su šume i riječni ekosustavi. Prisutna je na području rijeke Amazone u Južnoj Americi.

Ima dužinu tijela od 50 – 72 cm, rep je dugačak 35 – 49 cm, a teži 3 – 9 kg.

Margaj je privlačna izgleda, bliski rođak ocelota, ali je manji. Dlaka je kratka, glatka i smeđa, bijela na dnu tijela, prsima i vratu. Tamne mrlje slične su kao i kod ocelota i protežu se duž leđa i sa strane. Rep je prugast.

Plijen margaja uglavnom su: štakori, miševi, vjeverice, oposumi, male ptice i beskralježnjaci. Povremeno se hrane plodovima.

Margaj provodi većinu svog života na stablima, gdje lovi, obično u sumrak. Živi skrovito, lako se skriva, često koristi mimikriju. Vrlo je spretan u penjaju zahvaljujući iznimno fleksibilnim stražnjim nogama. Tijekom silaska s drveća pomaže mu dugi rep. Zbog privlačna izgleda, ljudi su pokušali pripitomiti margaja s malo uspjeha, jer ne voli biti zatvoren u kući.

Trudnoća traje 76 – 85 dana, okoti jednog mladog, rijetko dva.