NK Slavija Pleternica

Izvor: Wikipedija
NK Slavija
Puno ime Nogometni klub Slavija Pleternica
Osnovan 1926.
Igralište Stjepan Zdenko Šivo, Pleternica
Kapacitet oko 3000 (od toga 420 sjedećih mjesta)
Liga 3. NL – Istok
2022./23. 7.
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK Slavija Pleternica nogometni je klub iz Pleternice.

U sezoni 2023./24. se natječe u 3. NL – Istok.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi počeci nogometa u Pleternici[uredi | uredi kôd]

Prema sjecanjima, prvu pravu nogometnu loptu donio je učitelj Zvonimir Vlašić 1909. godine u tadašnju pleterničku Pučku školu. Prvo pravo igralište bilo je na pleterničkom sajmištu koje je lokalno stanovništvo zvalo vašarište, nedaleko od današnje željezničke postaje. U to vrijeme još se nije igrao organizirani nogomet, nego su se ovim sportom bavile tek pojedine družine.

Nogometni klubovi Zrinjski i Tomislav[uredi | uredi kôd]

Budući da se u dato vrijeme u Hrvatskoj posebno štovao kult Zrinskih (Zrinjskih) i Frankopana, Pleterničani su, kao i mnogi Hrvati, prezime Zrinski uzeli kao naziv svog novog kluba, ali i kao smjer hrvatske nacionalne orijentacije. Uz pomoć obrtnika, Brodske imovne općine (na čelu s dipl. ing. Lukom Bauerom), općine i drugih nabavljena je skromna oprema koja je tada bila vrlo skupa, pa su se i dresovi šivali, prali i čuvali u kućnoj radinosti. Dresovi su imali prugaste uzorke, crno-bijele boje. Fotografije iz toga vremena vrlo su rijetke, a prve dvije su izrađene 1930. i 1932. godine. Godine 1934. u Osijeku je osnovan Nogometni podsavez, a Zrinjski je prvi puta registriran 1934.

Drugi pleternički klub, Tomislav, dobio je ime po hrvatskom kralju Tomislavu, a osnovan je 1935. Prema sjećanju sudionika poticajnu trojku osnivača činilij su Mihael Bauerfreund (trgovac i gostioničar), Lovro Tonković (općinski službenik) i Karlo Golubović (mlinar). Treninzi nisu bili redoviti niti sustavni, nego bi se mladež dva puta tjedno sastajala te rekreativno igrala viktorije (igra dva tima na jedan gol). Slično kao i Zrinjski, i Tomislav je svoje utakmice igrao uglavnom u susjednim mjestima, poput Požeških Sesveta i Kutjeva.

Kasnije su obje momčadi često igrale u Novoj Kapeli, Slavonskom Brodu, Sibinju, Podvinju, Požegi, Našicama i Novoj Gradišci. Uglavnom se putovalo vlakom, a u bliža mjesta konjskim zapregama, biciklima, čak i pješice. I Zrinjski i Tomislav imali su svoje kibice, pomagače, vodstvo i sitne dobrotvore. To su bili uglavnom pleternički obrtnici, gostioničari, trgovci, imućniji seljaci i vinogradari. Kraj Zrinjskog i Tomislava bliži se dolaskom rata.

Nogomet u Pleternici nakon Drugog svjetskog rata[uredi | uredi kôd]

Nogometni klubovi Borac, Željezničar i Pleternica[uredi | uredi kôd]

Nakon ratnih nedaća, u Pleternici ponovno zaživljava ideja o igranju nogometa. Godine 1946. osnovan je novi nogometni klub, tada popularnog imena Borac. Osnivanje podržavaju borci iz proteklog rata, poput braće Vinklarek, Tomislava Bukojevića, Mate Josipovića, a kasnije se priključuju i drugi. Klub se uspješno natjecao u Brodskom podsavezu. Nogomet tada na razne načine podupiru pleternički obrtnici. Godine 1951. Borac je bio na vrhuncu snage i uspješno se nosio sa svim klubovima ondašnje lige.

Godine 1950. u Pleternici se ponovno pokreće drugi nogometni klub, imena Željezničar, nakon što je pojačan rad sindikalne podružnice na željeznici. Osnivači su bili Ivica Posavac i Pero Zandona. Klub je svoj vrhunac doživio u ljeto 1951. godine, pod vodstvo trenera Jospia Vrabeca.

U rujnu 1951., nakon što je veći broj igrača Borca otišao na služenje vojnog roka, rađa se ideja o fuziji dva kluba. Glavni zagovarači ideje bili su Josip Vrabec, Štefa Jelić i Dragutin Pavličević. Ujediniteljskom skupštinom nastaje Nogometni klub Pleternica, a svoju prvu službenu utakmicu igra 30. rujna.

Nogometni klub Slavija[uredi | uredi kôd]

Prijateljska utakcima NK Slavija – GNK Dinamo Zagreb (lipanj 2012.), baklja Dinamovih navijača.

U veljači 1952. godine u popularnoj pleterničkoj gostionici Marinović sastaje su uprava NK Pleternica na izvanrednoj skupštini. Prva stavka dnevnog reda bio je novi naziv kluba. Dragutin Pavličević predlaže ime Slavija, a prijedlog pobjeđuje sa 16 glasova od ukupno 36. Izrađeni su novi pečati kluba, nabavljeni su novi dresovi i kopačke. Počela je i akcija ograđivanja igrališta, koje je tijekom vremena pomaknuto nekoliko stotina metara od prvobitnog terena na vašarištu. Gledateljstvo je bilo brojno, ali se nisu naplaćivale ulaznice. Vrijedno je izdvojiti i kako tih, pedesetih godina, za Slaviju nastupa i Ivo Tomić, kasnije poznati sportski novinar.

Slijedi prikaz važnih datuma i događanja iz novije povijesti kluba:

Godina Događaj
1964. Događa se „šećerna afera“, Slavija u dogovorenoj utakmici gubi rezultatom 17:0 od Radničkog u Županji, kojemu je trebala pobjeda od 14 golova razlike. Nogometni podsavez Slavonske Požege pokreće kazneni postupak protiv 6 igrača i članova uprave Slavije.
1966. igrač Slavije Pero Golub s nepunih 20 godina proglašen je najuspješnijim sportašem tadašnje požeške općine.
1967. dana 30. srpnja održano je svečano otvorenje igrališta kraj rijeke Orljave (gdje se nalazi i danas). Odigrana je prijateljska utakmica sa zagrebačkim prvoligašem NK Zagreb. Gosti pobjeđuju rezultatom 2:10.
1968. Slavija u prijateljskoj utakmici ponovno ugošćuje NK Zagreb. Pred 1.000 gledatelja gosti pobjeđuju rezultatom 0:2.
1969. dana 19. travnja Slavija igra svoju prvu međunarodnu utakmicu, na svom stadionu pred 500 gledatelja pobjeđuje talijanskog trećeligaša FC Libertas iz Gorizie rezultatom 4:1.
1973. dana 10. lipnja u Pleternici gostuje zagrebački Dinamo. Utakmica se igra pred 3.000 gledatelja, a pobijeđuju gosti rezultatom 1:10.
1976. dana 19. svibnja u Pleternici gostuje tuzlanska Sloboda. Utakmica se igra pred 400 gledatelja, a pobijeđuju gosti rezultatom 0:5.
1983. završena je obnova i uređenje stadiona.
1984. dana 2. lipnja u Pleternici gostuje mostarski Velež. Pobijeđuju gosti rezultatom 0:1. Nedugo zatim, 13. lipnja, ponovno gostuje zagrebački Dinamo, koji pobjeđuje rezultatom 1:2.
1985. dana 29. rujna u Pleternici gostuje osječki prvoligaš NK Osijek. Utakmica je odigrana pred 500 gledatlelja, a pobijeđuju gosti rezultatom 0:7.
1987. dana 12. rujna snage odmjeravaju veterani Slavije i zagrebačkog Dinama. Pobjeđuju gosti rezultatom 3:4.
1988. dana 2. rujna u Pleternici ponovno gostuje osječki prvoligaš NK Osijek. Utakmica završava rezultatom 1:1.
1989. Slavija je najuspješniji klub na području Požeškog nogometnog saveza, a najuspješnijim trenerom proglašen je nekadašnji igrač Pero Golub.
1992. nakon Domovinskog rata Slavija se počinje natjecati u novoosnovanoj III. HNL – Istok.
2007. Slavija se plasirala u novoosnovanu III. HNL – regija Osijek – Varaždin.
2010. dana 22. rujna u Pleternici se igra utakmica šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa. Protivnik je šibenski prvoligaš HNK Šibenik. Utakmica se igra pred 1.500 gledatelja, a gosti nakon rezultata 3:3 pobjeđuje s 3:4 u produžecima i plasiraju se u daljenje natjecanje.
2011. dana 17. lipnja u Pleternici je predstavljena knjiga „85 godina NK Slavije u Pleternici“. Iste godine, dana 23. lipnja, povodom obilježavanje 85. obljetnice igranja organiziranog nogometa u Pleternici gostuje zagrebački Dinamo. Pred 3.000 gledatelja utakmica završava rezultatom 0:5. Obnovljene su i klupske tribine koje dobivaju sjedalice i novi krov, a u sklopu stadiona malih sportova izgrađen je malonogometni teren s umjetnom travom.

Slavija danas[uredi | uredi kôd]

Stadion NK Slavija "Stjepan Zdenko-Šivo".

Stadion[uredi | uredi kôd]

Stadion NK Slavije nalazi se na adresi Trg Zrinskog i Frankopana bb. Ukupan kapacitet iznosi oko 3.000 gledatelja, od čega su 420 sjedeća mjesta (250 natkrivenih). Klub se za potrebe treninga i rada osim glavnim terenom koristi i obližnjom radnom površinom, te pomoċnim terenom koji se nalazi na izlasku iz Pleternice u pravcu Slavonskog Broda, a 2011. izgrađen je i malonogometni teren s umjetnom travom.

Dresovi[uredi | uredi kôd]

Službena boja kluba je plava. Domaće utakmice Slavija igra u plavim dresovima, a gostujuće u crvenim.

Navijači[uredi | uredi kôd]

Slavija nema organiziranu navijačku skupinu, ali navijači se nazivaju "Karioke s Orljave".

Mlade kategorije[uredi | uredi kôd]

U klubu postoji pet kategorija omladinskog pogona: limači, početnici (do 12 godina), pioniri (12-14 godina), kadeti (14-16 godina) i juniori (16-18 godina). Sve mlade kategorije osim limača natječu se u 1. kvalitetnoj ligi mladeži Slavonije i Baranje, tj. 2. HNL za mlade kategorije na nivou države. Limači se natječu u županijskoj ligi.

Mlade kategorije posljednjih godina ostvaruju značajne uspjehe. Početkom 2000-tih kadeti i juniori ulaze u Prvu kvalitetnu ligu mladeži Slavonije i Baranje, a nekoliko godina kasnije to čine i početnici i pioniri. Nakon toga, kadeti Slavije u sezonama 2006./2007., 2009./2010. i 2011./2012. postižu značajne uspjehe u kup natjecanju, probijajući se ka završnicma s promjenjivim uspjehom igraju protiv prvoligaša poput slavonskobrodske Marsonije, vinkovačke Cibalie, splitskog RNK Split i zagrebačke Lokomotive.

Memorijalni i malonogometni turnir[uredi | uredi kôd]

Svake godine zadnjeg vikenda mjeseca srpnja ili prvi vikend mjeseca kolovoza igra se tradicionalni memorijalni turnir "Stjepan Zdenko Šivo" na kojem uz domaćina sudjeluju još tri ekipe. Turnir se igra u spomen Stjepanu Zdenku Šivi, za čijeg je života i djelatnosti u klubu sagrađena tribina, a i stadion nosi njegovo ime.

Od 1995. godine NK Slavija krajem lipnja svake godine organizira malonogometni turnir s mantinelom, koji se od 2011. godine igra na umjetnoj travi.

Izvori[uredi | uredi kôd]