Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac

Izvor: Wikipedija
Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac (Logo)

Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac neprofitna je zdravstvena ustanova u Zagrebu koja integrira skrb o šećernoj bolesti i drugim endokrinim i metaboličkim bolestima. Klinika je hrvatski državni referentni centar za šećernu bolest, referentni centar za dijabetes u trudnoći i suradna ustanova Svjetske zdravstvene organizacije.[1]

Sadašnji institut osnovan je 1927. godine kao prva specijalizirana ustanova za zaštitu zdravlja dijabetičkih bolesnika u Europi. Postupno se rad širi s područja dijabetesa i na susjedna područja endokrinologije i bolesti metabolizma. Od najvećeg značenja bio je dovršetak izgradnje nove (sadašnje) zgrade 1987. godine u Dugom Dolu 4A u Zagrebu, sredstvima Zaklade dijabetičkih bolesnika.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zgrada Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, Dugi Dol, Zagreb

Aktivnost[uredi | uredi kôd]

dr. Zdenko Škrabalo i dr. Mladen Vranić 60. obljetnica Instituta "Vuk Vrhovac" 1987. godine

U okviru svoje djelatnosti Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac nudi cjelokupnu medicinsku skrb osobama sa šećernom bolesti, endokrinološkim i metaboličkim bolestima. Osnovna djelatnost klinike je liječenje šećerne bolesti. U sklopu klinike obavlja se i cjelokupna dijagnostika i liječenje kroničnih komplikacija šećerne bolesti uključujući krvožilne, oftalmološke i neurološke komplikacije, a obavljaju je specijalisti kardiolozi, neurolozi i oftalmolozi educirani za rad s osobama oboljelim od šećerne bolesti. U sklopu endokrinološke ambulante obavlja se i UZV te citološka punkcija štitne žlijezde.

Kliniku čine Zavod za šećernu bolest, Poliklinika, Dnevna bolnica i Poliklinika za kronične komplikacije.[5]

Razvoj i međunarodna prepoznatljivost od 1960. godine[uredi | uredi kôd]

Bulletin: Delivery of Health Care for Diabetics in Developing Countries "Institute Vuk Vrhovac" iz 1983. godine
Diabetologia Croatica Vol. 16 iz 1987.

Glavni strateg razvoja dijabetologije u Jugoslaviji i Hrvatskoj dr. Zdenko Škrabalo preuzima vođenje Instituta 1960. godine. Pod njegovim vodstvom klinika se proširuje:

  • Godine 1979. Institut Vuk Vrhovac postaje Centar za distribuciju informacija o dijabetesu za zemlje u razvoju i počinje izdavati "Bulletin: Delivery of Health Care for Diabetics in Developing Countries". Časopis se tiska u 1500 primjeraka i distribuira u stotinjak zemalja. Iste je godine u Dubrovniku održan prvi simpozij o zdravstvenoj zaštiti dijabetičkih bolesnika u zemljama u razvoju. Zavod sudjeluje i u organizaciji druga dva održana simpozija, 1982. u Opatiji i 1985. u Córdobi.[6]
  • Godine 1980., pod pokroviteljstvom WHO-a i u suradnji s Maltom i Belgijom, započinje Nacionalni program za šećernu bolest na Malti, u kojem Zavod ima ključnu ulogu. Iste godine Zavod inicira stvaranje mreže edukacijskih centara u Europi. U okviru Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) stvoreno je 12 takvih centara koji mladim stručnjacima iz zemalja u razvoju pruža mogućnost usavršavanja. Zavod također organizira poslijediplomske studije iz dijabetologije na engleskom jeziku.
  • Godine 1981. Zavod postaje suradna organizacija WHO-a za razvoj odgovarajuće tehnologije za kontrolu šećerne bolesti.
    15. generacija Svjetske dijabetološke škole - Vuk Vrhovac (2001.) - Indija
    UNRWA Projekt - Liječenje dijabetesa među palestinskim izbjeglicama - Institut "Vuk Vrhovac" 1990.
  • Stručnjaci zavoda borave u inozemstvu kao savjetnici WHO-a za razvijanje dijabetološke skrbi i sudjeluju u poslijediplomskoj edukaciji u zemljama poput Bangladeša, Brazila, Cipra, Egipta, Indije, Kine, Libije, Sirije, Venezuele.[6]
  • Godine 1983., u suradnji sa WHO-om i IDF-om, Zavod organizira prvi seminar o laboratorijskoj tehnologiji za dijabetes. Laboratorijske metode prilagođene su klimatskim, socijalnim i materijalnim prilikama u pojedinim zemljama. Zavod koordinira i projekt "Antidijabetički lijekovi biljnog porijekla", na kojem surađuje s ustanovama u Pakistanu, Indiji, Bangladešu i Peruu.
  • Od 1984. pod pokroviteljstvom WHO-a redovito se održavaju tzv. Brijunski kolokviji za razvoj resursa i rukovođenja u zdravstvu. "Vuk Vrhovac" aktivno sudjeluje u tim kolokvijima i priprema projekt "Razvoj rukovođenja na području zaštite od šećerne bolesti kao model za zaštitu od kroničnih bolesti".
  • Od 1972. godine redovito izlazi dvojezični stručni časopis "Diabetologia Croatica", u nakladi od 750 primjeraka, čiji je pokretač i urednik prof. Škrabalo. Časopis objavljuje stručne radove autora, recenzije novih stručnih izdanja i informacije o svjetskim događanjima u vezi razvoja dijabetologije.
  • Godine 1988. Zavod je suosnivač St. Vincent Europske deklaracije o šećernoj bolesti. Deklaracija je predstavila popis ciljeva za zdravstvenu zaštitu osoba s dijabetesom i bila je objavljena kao rezultat međunarodne konferencije održane u St. Vincentu u Italiji.
  • Godine 1990. posebno izdanje Bulletina u cjelini je posvećeno unapređivanju liječenja dijabetesa među palestinskim izbjeglicama. Nositelj programa bio je UNRWA, a projekt je razvijen u suradnji sa Zavodom Vuk Vrhovac. Radni materijali objavljeni u Bulletinu poslužili su kao ‘čitanka’ na simpoziju o dijabetesu koji je pod pokroviteljstvom WHO-a, održan u listopadu 1990. godine u Zagrebu. Istraživanja i snimanje stanja obavljeni su u Jordanu, Siriji, Libanonu, Gazi i na području Zapadne Obale. Akademik Škrabalo i djelatinici Zavoda objavljuju izvještaj o svoje tri posjete navedenim područjima i razvijaju strategije i primjenu UNRWA programa.

Hrvatski model zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću[uredi | uredi kôd]

Model pod tim nazivom razvija se od 1960-ih godina, a službeno ime kao projekt pri Ministarstvu znanosti (2007.2011.), pod vodstvom dr. Željka Metelka, ravnatelja zavoda od 1992. do 2010.[6]

  • Model se sastoji od izgradnje trodimenzionalne mreže ustanova za zdravstvenu zaštitu bolesnika od šećerne bolesti
  • Više slojeva omogućuje regionalno i ambulantno-kliničko povezivanje pacijenata i zdravstvenih ustanova, trajno usavršavanje i komunikacija među stručnjacima, kao i obrazovanje populacije.
  • Pretpostavka i cilj programa je da se ranom dijagnostikom, zdravstvenom brigom i samopomoći, spriječe komplikacije koje, usred neliječenja bolesti dovode kod ‘zapuštenih’ pacijenata do teških i invalidnih stanja.
  • Funkcijski povezana mreža zdravstvenih ustanova koja obuhvaća Kliniku Vuk Vrhovac kao nacionalni referentni centar za šećernu bolest, 4 područna centra u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, 23 županijska centra za dijabetes, 15 savjetovališta za dijabetes, te liječnike i ambulante obiteljske medicine. Mreža omogućava stalan protok informacija, putem CroDiabNET-a i CroDiabWEB-a, registara za šećernu bolest Republike Hrvatske.

Godine 1991., „Hrvatski model” službeno je priznala Svjetska zdravstvena organizacija kao jedinstveni model u Europi. Model se primjenjuje i u Southamptonu u Engleskoj, i u Bangladešu.[7]

Obnavljat će se, eventualno, kroz Europsku komisiju za međunarodnu suradnju i razvoj.[6]

"Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac je primjer duge povijesti razvoja i rasta lokalnog zdravstva, te inovativnosti i entuzijazma koji i male zemlje poput Hrvatske mogu smjestiti na svjetsku scenu i doprinijeti napretku društveno orijentiranog zdravstva"[6]

Poznati djelatnici klinike[uredi | uredi kôd]

Suradnja s inozemnim ustanovama[uredi | uredi kôd]

Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac surađivala je sa sljedećim inozemnim ustanovama:[8]

Međunarodni projekti[uredi | uredi kôd]

  • First National Survey on Diabetes in Malta (WHO Document, 1983.)[9]
  • Organization of Diabetes Health Care in UNRWA – Manual (WHO Document, 1992.)[9]
  • Projekt izrade Europskog IDDM konsezusa (prof. dr. Željko Metelko, 1993. god., Diabetic Medicine, 1993.)
  • Comparison of the prevalence of late complications and associated risk factors in persons with insulin dependent diabetes mellitus in Zagreb (Croatia) and Pittsburg (USA) (Diabetes, 1995.)
  • EUCLID Study Group (The Lancet, 1998.).

Nastavna djelatnost[10][uredi | uredi kôd]

  • Preddiplomska nastava za studente medicine iz predmeta "Interna propedeutika" i "Interna Medicina"

Projekti pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja[15][uredi | uredi kôd]

  • 045001 – CITOTOKSIČNI MEHANIZMI U ETIOLOGIJI DIJABETESA (Glavni istraživač: dr. Boris Ročić)
  • 045002 – HUMAMA REPRODUKCIJA - BIOLOŠKI MEHANIZMI MUŠKE NEPLODNOSTI (Glavni istraživač: dr. Mirjana Gavella)
  • 045003 – GLIKOLIZACIJE PROTEINA I PATOGENEZA KOMPLIKACIJA DIJABETESA (Glavni istraživač: dr. Mate Granić)
  • 045004 – RAZVOJ WHOQOL UPITNIKA ZA ISPITIVANJE KVALITETE ŽIVLJENJA (Glavni istraživač: dr. Željko Metelko)
  • 045005 – DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE AUTOIMUNOG PREDDIJABETESA (Glavni istraživač: dr. Velimir Profozić)
  • 045006 – IMUNOINTGERVENCIJA U PROKSIMALNOJ DIJABETIČKOJ NEUROPATIJI (Glavni istraživač: dr. Nikica Car)

Spajanje klinike 2010. godine[uredi | uredi kôd]

Prosvjed protiv spajanja klinike 2010. godine

Povodom reforme zdravstva 2010. godine, Ministarstvo zdravstva spaja nekoliko zagrebačkih bolnica, uključujući Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac, radi financijske i operacijske uštede.

Udruga pacijenata, liječnici i struka protive se spajanju istaknuvši da se skrb dijabetičara narušava, uključujuči stručni i edukacijski rad, te provođenje Nacionalnog programa osoba sa šečernom bolešću.

Također, ističe se ukidanje međunarodnog “brenda” i projekata te ustanove, između ostalog Svjetske dijabetološke škole kao dijela Hrvatskog modela zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću.[16]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. EUBIROD Poster Vuk Vrhovac (PDF)
  2. Vuk Vrhovac ne želi spajanje s Merkurom. tportal.hr. Pristupljeno 20. svibnja 2023.
  3. Povijest. web.archive.org. 3. travnja 2002. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. travnja 2002. Pristupljeno 27. prosinca 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju. www.kb-merkur.hr. Pristupljeno 27. prosinca 2022.
  5. Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju. www.kb-merkur.hr. Pristupljeno 1. siječnja 2023.
  6. a b c d e Kesić, Vesna. Prosinac 2015. Razvoj hrvatskog modela liječenja dijabetesa kroz suradnju s Pokretom nesvrstanih (PDF). Croatian Platform for International Citizen Solidarity
  7. a b Škrabalo Zdenko – HAZU. www.info.hazu.hr. Pristupljeno 31. svibnja 2023.
  8. Suradnja s uglednim ustanovama u svijetu. web.archive.org. 14. listopada 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2007. Pristupljeno 1. siječnja 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  9. a b Međunarodni projekti. web.archive.org. 14. listopada 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2007. Pristupljeno 21. travnja 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  10. Nastavna djelatnost. web.archive.org. 16. listopada 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  11. COMMUNICATION ON THE 15th POSTGRADUATE STUDY IN DIABETOLOGY ACADEMIC YEAR 1999. web.archive.org. 4. srpnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. srpnja 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  12. [https://web.archive.org/web/20070701183616/http://www.idb.hr/lijecenje_debljine.htm Lije�enje debljine biheivioralnom metodom]. web.archive.org. 1. srpnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. srpnja 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023. replacement character u |title= na mjestu 5 (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  13. [https://web.archive.org/web/20070701183616/http://www.idb.hr/lijecenje_debljine.htm Lije�enje debljine biheivioralnom metodom]. web.archive.org. 1. srpnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. srpnja 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023. replacement character u |title= na mjestu 5 (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  14. Dnevna bolnica. web.archive.org. 16. listopada 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  15. Projekti pri Ministrastvu znanosti i tehnologije. web.archive.org. 14. listopada 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2007. Pristupljeno 9. prosinca 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  16. Političari i kriminal krivi su za loše ocjene u liječenju dijabetesa. www.vecernji.hr. Pristupljeno 2. lipnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]