Vasilij Kandinski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vasilij Vasiljevič Kandinski
Василий Васильевич Кандинский
ekspresionizam - apstraktna umjetnost
Vasilij Kandinski
Rođenje 16. prosinca 1866.
Moskva[1], Rusija
Smrt 13. prosinca 1944.
Neuilly-sur-Seine, Francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Akademija lijepih umjetnosti, München
Poznata djela Plavi jahač
Na bijelom II
Kompozicija X
Potpis Kandinsky autograph.png
Portal o životopisima

Vasilij Vasiljevič Kandinski (ruski Василий Васильевич Кандинский, Moskva, 16. prosinca 1866. - Neuilly-sur-Seine, 13. prosinca 1944.) bio je ruski slikar. Jedan od najvažnijih slikara XX. stoljeća uz Picassa. Bio je vođa ekspresionističke skupine iz Münchena koja je dobila ime po njegovoj slici Der Blaue Reiter („Plavi jahač”).

Amazonka na konju, 1911., ulje na staklu, 16 × 13 cm, Državni muzej Azerbajdžana, Baku

Biografija[uredi VE | uredi]

Rani život[uredi VE | uredi]

Vaslij Kandinski rođen je 16. prosinca 1866. u Moskvi. Na moskovskom sveučilištu je studirao pravo i političku ekonomiju, no nakon što je 1895. posjetio izložbu francuskih impresionista, Kandinski je odlučio postati slikar. Kandinski se nakon te odluke seli u München, gdje je studirao impersionističku boju i art noveau od 1896. do 1900. Za studija surađivao je sa umjetnicima kao što su Anton Azbé i Franz von Stuck. Njegova početna djela, uglavnom stvarana u duhu naturalizma, pokazivala su njegov interes i fantaziju.

U periodu nakon završetka studija pa do 1910., Kandinski je puno putovao. Najznačajniji od tih puteva bio je onaj u Pariz 1909. Na tom je putu Kandinski došao u dodira sa umjetnošću Paula Gauguina, postimpresionizma i fovizma. Pod utjecajem navedenih, njegova djela postajala su koloristički jača i više neuredna. Uz ovo, počeo je razvijati vlastite misli o jačini čiste boje i neprezentacijskoj slici.

Rad u Njemačkoj i prelazak na apstraktnu umjetnost[uredi VE | uredi]

Vasilij Kandinski, Fuga, 1914., ulje na platnu, 129.5 × 129.5 cm, Basel

Kandinski je 1909., još za vrijeme studija, pomogao u osnivanju NUA-e (Nove umjetničke asocijacije) u Münchenu. Godine 1910., Kandinski je vodenim bojama naslikao svoju prvu apstraktnu sliku, te je počeo formurilati svoje važno teoretsko djelo, O spiritualnom u umjetnosti, koje je prvi put izdano na njemačkom 1912. U tom djelu, istraživao je fiziološke učinke boje i napravio je usporedbe između slikarstva i glazbe.

Godine 1911., Kandinski zajedno sa Franzom Marcom osniva ekspresionističku umjetničku družinu Der Blaue Reiter (Plavi jahač), koja je dobila ime zbog Kandinskijeve ljubavi prema plavoj boji i Marcove ljubavi prema konjima.

Kandinskijev utjecaj na umjetnost XX. stoljeća pojačan je njegovim djelovanjem kao teoretičar i kao predavač. Od 1918. do 1921. predavao je u Moskvi, a od 1922. do 1933. u Njemačkoj. Nakon Prvog svjetskog rata, Kandinskijeva apstrakcija postajala je sve geometričnija u formi, sve više zapostavljajući vodenast i nejasan oblik. U kasnijim djelima, prešao je na elegantniji, kompleksniji stil, koji je rezultirao kristalno-čistim slikama.

Kasniji život i smrt[uredi VE | uredi]

Marc i Kandinski su organizirali mnoge avangardne izložbe u mnogim galerijama, što je doprinijelo razvoju njemačkog ekspresionizma. Nakon dolaska Hitlerovog nacističkog režima na vlast 1933., Kandinski je morao odstupiti sa mjesta predavača u Weimaru, te se preselio u Pariz gdje je ostao do smrti.

Vasilij Kandinski preminuo je 13. prosinca 1944.

Kandinski se danas smatra jednim od najutjecajnijih slikara svoje generacije, doprinjevši razvoju ekspresionizma i apstrakcije svojim radom. Njegova djela spadaju u umjetnički pokret danas znan kao apsktaktni ekspresionizam.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vasilij Kandinski