Airavatesvara

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Veliki živi Chola hramovi

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Veliki živi Chola hramovi
Flag of India.svg Indija


Airavatesvara na karti Indija
Airavatesvara
Airavatesvara
Lokacija Airavatesvara u Indiji
Godina uvrštenja: 1987. (11. zasjedanje) Prošireno 2004.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/250 UNESCO

Airavatesvara (tamilski: பெருவுடையார் கோவில்) je hinduistički hram iz 12. stoljeća u Darasuramu, u indijskoj državi Tamil Nadu. Hram je dio UNESCO-ove svjetske baštine poznate kao "Veliki hramovi dinastije Chola", te se navodi kao jedan od najboljih primjera arhitektonskih vještina vishwakarma.

Izgradio ga je cholanski vladar Rajaraja Chola II., i posvetio Airavati, bijelom slonu kralja bogova Indre.

Iako je hram mnogo manji od svojih uzora, hrama Brihadeeswarar i hrama u Gangaikondacholisvaramu, on ima veličanstvenije detalje i skulpture. Njegova vimana, ili hramski toranj, je visok 24 metra, a mandapam (svečana dvorana) je u obliku svečanih konjskih kola s velikim kamenim kotačima (poput Hrama sunca u Konarku). Istočno od njega nalazi se balipita ("oltar") koji je trostranim pijadestalom (s raskošnim stubama koje proizvode različite glazbene zvukove) povezan sa svetištem u kojem se nalazi skulptura Ganeša.

U hramu se nalaze brojni natpisi na tamilskom jeziku. Jedan od njih je zabilježje obnove hrama za Kulottunge Chole III., a na sjevernom zidu verandaha (trijema) nalazi se 108 natpisa s opisom jednog Saivacharya (Sveca šivaizma) i najvažnijim događajem u njihovom životu.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Geeta Vasudevan, The Royal Temple of Rajaraja: An Instrument of Imperial Chola Power, 2003., Abhinav Publications. ISBN 81-701-7383-3.
Ostali projekti
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Hram Airavatesvara

Koordinate: 10°46′59″N 79°07′57″E / 10.78306°N 79.1325°E / 10.78306; 79.1325