Gangaikonda Cholapuram

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gangaikondacholisvaram)
Skoči na: orijentacija, traži

Veliki živi Chola hramovi

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Veliki živi Chola hramovi
Flag of India.svg Indija


Gangaikondacholisvaram na karti Indija
Gangaikondacholisvaram
Gangaikondacholisvaram
Lokacija Gangaikondacholisvarama u Indiji
Godina uvrštenja: 1987. (11. zasjedanje) Prošireno 2004.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/250 UNESCO

Gangaikonda Cholapuram ili Gangaikondacholisvaram (tamilski: கங்கைகொண்ட சோழபுரம், Kaṅkaikoṇṭa Cōḻapuram) je povijesno naselje u okrugu Ariyalur indijske države Tamil Nadu.

Njegovo ime znači "grad koji je pokorio Chola Ganga", a odnosi se na njegov osnutak: Nakon uspješnog rata protiv Kalinga (Orissi) i Bengala (1022.-23.) Chola kralj Rajendra I. (vladao od 1012.-1044.) odlučio je osnovati novu prijestolnicu, samo 60 kilometara sjeveroistočno od tadašnje prijestolnice, Thanjavura. U spomen na ekspediciju na svetu rijeku Ganges, grad je dobio ime Gangaikonda Cholapuram. Preko 200 godina grad je ostao sjedište vladara moćnog carstva Chola, ali ga je vjerojatno u 13. stoljeću osvojio i uništio vladar Sundara Pandya, Jatavarman (vladao 1251.-1268.).

Prilaz hramu s kamenim Nandijem u prvom planu

Današnje selo Gangaikonda Cholapuram nalazi se lijevo od ruševina drevne prijestolnice Chola koje uključuju kraljevsku palaču i veliki Šivin hram. Hram je dio UNESCO-ove svjetske baštine poznate kao "Veliki hramovi dinastije Chola".

Hram Brihadisvara[uredi VE | uredi]

Hram je posvećen Brihadesvararu, koji je jedan od reinkarnacija Šive, a u planu i veličini identičan je svom uzoru, hramu Brihadisvara u Thanjavuru. Za razliku od izvornika, njegov vimana (toranj iznad svetišta) je niži (55 metara) i tanji. On je također malo zaobljen i nije strm poput originala. Oko 150 njegovih stupova, računajući one u mahamandapani (saborna dvorana), već poprimaju karakteristike kasnije uobičajenih hipostilnih dvorana dravidskih hinduistčikih hramova. Plastični ukrasi hrama su izvanredan primjer kiparstva u razdobljz Chola vladara. Nadalje, kip mitskog bika Nandija (kojeg jaše Šiva) na istoku, gleda u smjeru vimana. U istom smjeru je i jedini dio sačuvani gopuram (portal u obliku tornja).

U hramu, sa drugim malim svetištima, nalazi i ribnjak koji je Rajendra I. ispunio svetom vodom iz rijeke Gangesa, a koju je primio kao danak od poraženih neprijatelja.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gangaikonda Cholapuram
  • R. Nagaswamy, Gangaikondacholapuram, State Department of Archaeology, Government of Tamil Nadu, 1970.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 11°12′19″N 79°27′10″E / 11.20528°N 79.45278°E / 11.20528; 79.45278