Jantar Mantar

Koordinate: 26°55′28″N 75°49′27″E / 26.92444°N 75.82417°E / 26.92444; 75.82417
Izvor: Wikipedija
Jantar Mantar u Jaipuru
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Indija
Godina uvrštenja2010. (34. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii, iv
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:1338
Koordinate26°55′28″N 75°49′27″E / 26.92444°N 75.82417°E / 26.92444; 75.82417
Jantar Mantar na zemljovidu Indije
Jantar Mantar
Jantar Mantar
Lokacija Jaipura u Indiji

Jantar Mantar ili Yantra Mantra (hindska riječ yantar znači "uređaj", a mantra "formula" ili "proračun") je sunčani sat koji se sastoji od divovskog trokutastog gnomona čija je hipotenuza paralelna sa zemljinom osi, dok su s njegove obje strane dva četvrt-kruga koji su paralelni s položajem ekvatora. Kasnije se ovaj izraz ustalio za sve indijske astronomske mjerne građevine. One su najprije služile za ispunjavanje asronomskih tablica, i za predviđanje kretanja sunca, mjeseca i planeta,[1] ali su imali i vjersko značenje jer su drevni indijski astronomi bili majstori Jyotisha (vedska vještina astronomije i astrologije).

Panorama Jantar Mantara u Jaipuru
Panorama Jantar Mantara u Jaipuru

U ranom 18. stoljeću, maharadža Jaipura, Jai Singh II., inače zaljubljenik u znanost i astronomiju, je dao izgraditi pet Yantra Mantri (u gradovima: Delhi, Jaipur, Ujjain, Mathura i Varanasi) koji su izgrađeni od 1724. do 1735. godine. Najveći i najpoznatiji od njih je Jantar Mantar u Jaipuru koji je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2010. godine kao "jedinstven izraz astronomskih vještina i koncepta znanošću orijentiranog dvora na kraju Mogulskog razdoblja".

Jantar Mantar u Jaipuru[uredi | uredi kôd]

Jantar Mantar u Jaipuru sa Samrat Yantara

Opservatorij Jantar Mantar u Jaipuru se sastoji od 14 velikih geometrijskih građevina za mjerenje vremena, predviđanje pomračina, praćenje položaja zvijezda pri zemljinoj rotaciji oko sunca, uzdizanje i silazak planeta, te određivanje udaljenosti nebeskih tijela i pripadajućih tablica (efemeride). Svi su izgrađeni od lokalnog kamena i svaki ima astronomske mjere koje su označene na mramoru unutra, a njihove brončane ploče su od izvanredne preciznosti. Njihova velika veličina je povećala njihovu preciznost, te tako sunčani sat mjeri vrijeme do dvije sekunde preciznosti.

Najveći od njih je Samrat Yantra ("Vrhovni instrument"), 27 metara visok sunčani sat čija sjena točno ocrtava doba dana. Njegova hipotenuza ima kut od 27°, što je jedna od koordinata Jaipura. Mala kupola na njegovom vrhu je hinduistička chhatri (tornjić) koji je služio za najavu pomračina i dolazak monsuna.

neke od manjih instrumenata, poput Ram Yantra, predstavljaju izvanredne inovacije u dizajnu građevina u odnosu na njihovu namjenu. Danas je Jantar Mantra vodeća turistička atrakcija Jaipura, ali se njegove građevine-instrumenti još uvijek koriste kako bi se npr. predvidjelo vrijeme za lokalne farmere, ili za neke lekcije studenatima astronomije i vedske astrologije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jantart Mantra (engl.) Preuzeto 17. lipnja 2011.
  • I. B. Horner, The Minor Anthologies of the Pali Canon (Part III): Chronicle of Buddhas' (Buddhavamsa) and 'Basket of Conduct (Cariyapitaka), prevedeno 1975. i izdato 2000., Oxford: Pali Text Society. ISBN 0-86013-072-X.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jantar Mantar

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]