Pattadakal

Koordinate: 15°56′54″N 75°49′00″E / 15.94833°N 75.81667°E / 15.94833; 75.81667
Izvor: Wikipedija
Skupina spomenika u Pattadakalu
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Indija
Godina uvrštenja1987. (11. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii, iv
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:239
Koordinate15°56′54″N 75°49′00″E / 15.94833°N 75.81667°E / 15.94833; 75.81667
Pattadakal na zemljovidu Indije
Pattadakal
Pattadakal
Lokacija Pattadakala u Indiji

Pattadakal (kanada: ಪಟ್ಟದ್ಕಲ್ಲು, Pattadakalu) je naselje u pokrajini Bagalkot, u središtu današnje indijske države Karnataka. Pattadakal se nalazi na obalama rijeke Malaprabha, oko 22 km od grada Badamija i 10 km od Aiholea.

Pattadakal je kratko vrijeme (642. – 55.)[1] bio prijestolnicom južnoindijske dinastije Chalukya (543. – 753.) koja je u njemu podigla veliki broj znamenitih hramova, osobito u 7. i 8. stoljeću. Skupina spomenika iz 8. stoljeća predstavljaju vrhunac ranih eksperimenata vesara stila hinduističke arhitekture. Zbog toga su upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1987. godine.

Hram Sangameshvara
Hram Virupaksha
Hrama Jain Narayana

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Papanatha hram

Vesara stil u arhitekturi je nastao u Aiholeu oko 450. godine miješanjem dva tadašnja stila gradnje, Nagara (koji se odlikuje kvadratičnim svetištima oblih kutova) i Dravidski stil (koji se odlikuje visokim ulaznim tornjem u obliku piramide), a koji su do tada postojali odvojeni. No, u Pattadakalu je ovaj stil arhitekture doživio svoj vrhunac. Tu se nalazi 10 džainističkih hramova s brojnim malim svetištima i samostalnim plintama, te šest hinduističkih hramova dravidskog, četiri nagarskog stila i Papanatha hram izgrađen u vesara stilu.

Neki od najvažnijih hramova su:

  • Hram Sangameshwara ili Vijayewara je najstariji hram u Pattadakalu, nastao za vladavine Chalukya kralja Vijayaditya Satyashraya (696. – 733.), oko 725. god. Izgrađen je u dravidskom stilu bez sukanasike, s kvadratičnom dvoranom, unutarnjim prolazom i svetištem iznad koje je trokatni vimana toranj. Izvana je ukrašen skulpturalnim prizorima s figurama Ugranarasimhe i Nataraje.
  • Hram Virupaksha je najslavniji hram Pattadakala. Podigla ga je kraljica Lokamahadevi (Trilokyamahadevi) 745. godine kako bi obilježila pobjedu svog muža, kralja Vikramaditya II., nad Pallavama u Kanchiju. Uzor mu je bio Pallava hram Kailasanathar u Kanchiju, a ukrašen je mnogim skulpturama na svojim zidovima (Lingodbhava, Nataraja, Ravananugraha i Ugranarasimha). Tu je i slavni natpis na kanada jeziku, na trijumfalnom stupu, koji opisuje nastanak hrama (733. – 45.).
  • Hram Mallikarjuna je također izgradila druga supruga kralja Vikramaditya, odmah nakon Virupakshe kao njegova manja kopija s četverokatnim vimana tornjem koji ima okruglu filijalu od grive i sikhare (slika gore desno).
  • Papanatha hram iz 780. godine je započet u nagara stilu, ali je kasnije dovršen u odmjerenijem dravidskom stilu, što ga čini prvim hramom vesara stila u Pattadakalu. Skulpture na njegovim zidovima predstavljaju prizore iz epova Ramajana i Mahabharata. Kasnije su Chalukyasi primijenili ovaj način gradnje i na hramu Navabrahma u Alampuru (Andhra Pradesh).
  • Hram Kashivisvanatha je izgradio kralj Rashtrakutas u 8. stoljeću kao posljednji u vesara stilu (slika gore desno).
  • Hram Jain Narayana je u dravidskom stilu izgradio kralj Amoghavarsha I. ili njegov sin Krishna II. u 9. stoljeću.
  • Hram Galganatha je također izgrađen u 9. stoljeću, ali u nagara stilu i unutra se nalazi slavna skultura Šive kako ubija demona Andhakasuru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pattadakal
  1. Kada je prijestolnicu Badami okupirala dinastija Pallava
  • Wendy Doniger, The Hindus, An Alternative History, Oxford University Press, 2010., ISBN 978-0-19-995334-7 nevaljani ISBN.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]