Hampi

Koordinate: 15°18′52″N 76°28′18″E / 15.31444°N 76.47167°E / 15.31444; 76.47167
Izvor: Wikipedija
Skupina spomenika u Hampiju
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Indija
Godina uvrštenja1986. (10. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloi, iii, iv
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:241
Koordinate15°18′52″N 76°28′18″E / 15.31444°N 76.47167°E / 15.31444; 76.47167
Hampi na zemljovidu Indije
Hampi
Hampi
Lokacija Hampija u Indiji

Hampi (kanada: ಹಂಪೆ) je naselje unutar ruševina stare indijske prijestolnice Vijayanagare, na sjeveru današnje indijske države Karnataka. Hampi se nalazi na obalama rijeke Tungabhadre, oko 74 km od grada Bellaryja i 353 km od Bangalorea. Ime mu potječe od anglizma starog naziva rijeke Tungabhadre, Pampa, koji je kanada jeziku: Hampa.

Hampi je u 15. i 16. stoljeću bio prijestolnicom Vijayanagara Carstva (1336. – 1565.), središte trgovine, vjere i kulture, te najveći grad u Indiji s velikim brojem znamenitih građevina. Zbog toga su Spomenici Hampija upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1986. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hampi je u prvom stoljeću bio mjesto gdje se razvilo staro kraljevstvo Kishkindha, koje se u epu Ramajana spominje kao Kraljevstvo (majmuna) Vanara;[1] mjesto gdje je bog Rama susreo Hanumantha i ubio Vali u zamjenu za pomoć od Sugreeva.[2]

Hampi je u 14. stoljeću postao središtem moćnog Vijayanagara Carstva (1336. – 1565.), odabran zbog lako obranjivog položaja okruženog s tri planine i obilne rijeke s četvrte strane. Pod upravom gurua Vidyaranya, Hampi, tada poznat kao Vijayanagara, je postao najveći indijski grad i središte trgovaca iz cijeloga svijeta koji su kupovali lokalne začine i pamuk. Rubini, dijamanti i drugo drago kamenje su naveliko prodavali ulični trgovci, a zlato i srebro su bili važeća valuta.[3] Pretpostavlja se da je u 15. stoljeću, grad Hampi bio drugi po veličini na svijetu s oko pola milijuna stanovnika.[4] Grad je bio i važno vjersko i kulturno središte sa stotinama hramova, te javnim festivalima i proslavama na ulicama, i velikom broju pjesnika, kao što su Shri Purandhara Dasa i Tenali Rama.

Tijekom ovog razdoblja Hampi se često sukobio s muslimanskim kraljevstvima u sjevernom Deccanu (Bidar, Bijapur, Golconda, Ahmednagar i Berar). God. 1565., islamska konfederacija Deccana je osvojila grad pustošila ga sijedećih 6 mjeseci. Hramovi su uništeni, a tržnice opljačkane, i zlatno doba Hampija je okončani. Usprkos pokušajima da se sačuva Carstvo, Hampi nije obnovljen i nikada više nije bio naseljen.

Njegove građevine se smatraju izvrnom hinduističkom arhitekturom južne Indije, ali sa snažnim utjecajima islamske arhitekture sa sjevera. Arheološko društvo Indije još uvijek vrši iskapanja u ovom području, redovito otrkivajući nove (stare) predmete i hramove. Danas pojačano iskapanje željezne rudače prijeti arheološkim lokalitetima, kao i planirana izgradnja brane na rijeci Tungabhadra.

Panorama hrama Vittahla
Panorama hrama Vittahla


Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Neke od najvažnijih spomenika Hampija su:

 • Virupakshin hram ili Pampapathi hram (slika gore desno) je svetište Šive na Hampijskom bazaru. Stariji je od Vijayanagarskog carstva i ima 49 metara visok piramidalni toranj iznad ulaza.
 • Kompleks Hazara Rama je slavan po raskošnim freskama iz indijske mitologije i prostranom dvorištu s pravilnim vrtovima.
 • Krišnin hramski kompleks je iskopan tek u posljednjih desetak godina i njegova obnova je u tijeku.
 • Kompleks hramova Vittala je najslavnija znamenitost Hampija gdje se nalaze tzv. "glazbeni stupovi" i "kamena kola" koja su postala simbolom cijele države Karnataka.
 • Lakshmi Narasimha je monumentalna skulptura Višnua isklesana iz stijene i visoka 6,7 metara, sada u muzeju u Kamalapuramu.
 • Tulapurushandanaili "Kraljevska vaga" se nalazi jugozapadno od hrama Vitthala i ima dva isklesana granitna stupa i gredu između njih, a koristila se tijekom ceremonija kada se Raj (car) vagao nasuprot svom blagu zlata i dragulja. Nakon toga bi se to blago podijelilo drugim gradovima ili brahminima.
 • Podzemni hram Šive s dvoranom stupova je tijekom poplava potpuno potopljen i nepristuačan. Pored njega se nalazi Pushkarani ("Kraljičin bazen"), stepenasti bazen za kupanje.
 • Lotus Mahal (16. st.) je paviljon koji svojim lukovima odražava utjecaje islamske arhitekture, a vjerojatno je bio kraljičinim paviljonom s cijevima i tekućom vodom.

Slike[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hampi
 1. Pilgrimage India (engl.) Preuzeto 13. lipnja 2011.
 2. Hampi u Ramajani (engl.) Preuzeto 15. lipnja 2011.
 3. Povijest Hampija: Vijayanagara (engl.) Preuzeto 15. lipnja 2011.
 4. Gradovi po veličini 1500. god.Arhivirana inačica izvorne stranice od 7. lipnja 2011. (Wayback Machine) (engl.) Preuzeto 15. lipnja 2011.
 • Wendy Doniger, The Hindus, An Alternative History, Oxford University Press, 2010., ISBN 978-0-19-995334-9.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]