Anton Marti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anton Marti
Anton Marti
Anton Marti oko 1974.
Rodno ime Anton Martinčić
Rođenje 10. travnja 1923. (Labin)
Smrt 21. siječnja 2004. (Zagreb)
Zanimanje redatelj, glumac
Važniji filmovi Videofon, Licem u lice, Na licu mjesta, Svjetla pozornice, mnogobrojni zabavni i novogodišnji programi.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti
Jedan od studija Hrvatske radiotelevizije nosi ime Antona Martija

Anton Marti (Labin, 10. travnja 1923.Zagreb, 21. siječnja 2004.), bio je hrvatski televizijski i kazališni redatelj te jedan od osnivača Televizije Zagreb. Režirao je veliki broj televizijskih emisija zabavnog, glazbenog, natjecateljskog i magazinskog karaktera.[1] Višestruki je dobitnik međunarodnih i domaćih nagrada, a 1994. godine dodijeljen mu je i Porin za životno djelo.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Anton Marti rođen je 10. travnja 1923. godine u Labinu. Školovao se u Trstu, a akademiju je završio u Rimu.[2] Do 1949. godine glumi u talijanskim kazališnim družinama, a nakon toga dolazi u Kopar gdje glumi, režira i surađuje u kazalištu, radiodramskim i drugim emisijama Radiopostaje Kopar.[3] 1956. godine dolazi u Zagreb i pridružuje se utemeljiteljima tadašnje Televizije Zagreb, te režira neke od njezinih prvih emisija. Režirao je i osmislio veliki broj revijskih, zabavno-glazbenih, igranih i magazinskih emisija za TV Zagreb i TV Ljubljanu. To su bile emisije raznih žanrova koje su svoja prva emitiranja počinjala pod njegovom redateljskom palicom.

Glumio je u nekoliko filmova ali i u kazališnim komadima. Glumu je završio u Trstu, a u Rimu kazališnu akademiju. Osim svog djelovanja na TV-postajama bivše Jugoslavije (najviše zagrebačkoj i ljubljanskoj), također se bavio i kazališnom režijom i režirao je više od 50 kazališnih predstava, najčešće u hrvatskim i slovenskim kazalištima. 1968. godine u Ljubljani prenosio je prvu emisiju u boji. Neki od njegovih najpoznatijih TV programa su Videofon, Licem u lice, Na licu mjesta, Svjetla pozornice, te mnogobrojne zabavne i novogodišnje emisije. Režira prenose najvećih priredbi i festivala, a krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih radi tada popularnu emisiju "TV magazin". Dobitnik je mnogobrojnih televizijskih nagrada, a 1994. godine dobio je Porina za životno djelo.

Anton Marti umro je 21. siječnja 2004. godine u Zagrebu u 81. godini života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Filmski.net - Preminula televizijska legenda - Anton Marti - Osvrt od 22. siječnja 2004. godine.
  2. a b Službene stranice Hrvatske diskografske nagrade. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. ožujka 2009. Pristupljeno 5. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Nacional.hr – Umro Anton Marti, objavljeno 22. siječnja 2004.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]