Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FSLN)
Zastava Fronte.

Sandinistička fronta nacionalnoga oslobođenja (španjolski Frente Sandinista de Liberación Nacional, pokrata: FSLN) je nikaragvanska socijalistička politička stranka. Osnovana je 1961. u ilegali kao pokret usmjeren na rušenje režima predsjednika Anastasia Somoze, a ime je dobila po Augustu Sandinu, borcu protiv američkih snaga u Nikaragvi u razdoblju između dvaju svjetkih ratova. Sedamdesetih godina 20. st. počeli su s intenzivnim gerilskim djelovanjem koje je 1979. kulminiralo Somozinim rušenjem i sandinističkom revolucijom.[1]

Sandinisti su se nakon preuzimanja vlasti usmjerili na stvaranje socijalističkoga društva po marksističkim načelima. Zbog toga, kao i zbog povezanosti s Kubom i Sovjetskim Savezom, SAD su preko CIA-e i s pomoću nje obučenih kontraških pobunjenika vodili rat za rušenje sandinističkoga režima. Sandinisti su 1990. izgubili vlast nakon demokratskih izbora.

FSLN je, međutim, ostala jedna od dvije najjače političke stranke u Nikaragvi, iako se od nje 1995. odvojila socijaldemokratska frakcija poslije nazvana Pokret sandinističke obnove (MRS). Godine 2006. njezin je vođa Daniel Ortega izabran za predsjednika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. „Sandinista revolution in Nicaragua” vianica.com. Pristupljeno 21. kolovoza 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja