Hebron

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hebron
الخليل (al-Ḫalīl)
חֶבְרוֹן
Centar Hebrona
Centar Hebrona
Koordinate: 31°32′N 35°5′E / 31.533°N 35.083°E / 31.533; 35.083Koordinate: 31°32′N 35°5′E / 31.533°N 35.083°E / 31.533; 35.083
Područje Flag of Palestine.svg Zapadna obala
Vlast
 - Gradonačelnik Khaled Osaily
Visina 930 m
Stanovništvo (2006.)
 - Grad 167.000
 - Urbano područje 229.258[1]
Vremenska zona Izraelsko standardno vrijeme (UTC+2)
 - Ljeto (DST) Izraelsko ljetno vrijeme (UTC+3)
Zemljovid
Karta Hebrona i Zapadne obale

Karta Hebrona i Zapadne obale

Hebron (arapski: الخليل, al-Ḫalīl, hebrejski: חֶבְרוֹן) najveći je grad na Zapadnoj obali sa 166 tisuća Palestinaca[2] i preko 500 Izraelaca.[3] Nalazi se 30 kilometara južno od Jeruzalema, na 930 metara nadmorske visine.

Smješten je na teritoriju Palestine i u biblijskoj regiji Judeji. Drugi je sveti grad u Židova poslije Jeruzalema. Stari grad Hebron karakterističan je po uskim zavojitim ulicama, kamenim katnicama i starim tržnicama. Najpoznatije povijesno nalazište je špilja Patrijarha.

Grad Hebron je u posljednjih osamdesetak godina bio pozornica brojnih krvavih sukoba Židova i Arapa.[4]

Povijest[uredi VE | uredi]

Stari naziv Hebrona je Kirijat Arba.[5] Hebron je bio grad - država na uzvisini, 30 kilometara južno od Jeruzalema , kojeg su naselili Kalebovci.[6] Bio je Davidova prijestolnica prije zauzimanja Jeruzalema.[7] Tu se Abšalom dao izabrati za kralja. Zbog njegova istaknuta položaja, Jeroboam je utvrdio Hebron (932.-917. pr. Kr.), a Juda Makabejac ga je razorio oko 164 pr. Kr.

Grob patrijarha, najznamenitiji spomenik u gradu, dijelom je iz srednjeg vijeka, a dijelom iz Herodovog vremena.

Etimološki gledano, ime "Hebron" potječe iz dvije riječi zapadno-semitskog govornog područja. Jedno od značenja riječi "Hebron" može biti savez, dok u arapskom jeziku al-Ḫalīl znači "Abraham prijatelj", što ukazuje da Bog odabire Abrahama za svog prijatelja.

Iako je mjesto sveto Židovima i kršćanima, muslimani ga također drže svetim zbog biblijskih referenci na Abrahama. Prema knjizi Postanka, Abraham je kupio špilju od Efrona Hetita te polje koje je okružuje, kako bi pokopao svoju ženu Saru. Poslije su Abraham, Izak, Rebeka, Jakov i Lea također pokopani u toj špilji. Zbog tog razloga Hebron se naziva i "grad Patrijarha" u judaizmu i jedan je od četiri sveta grada. Kroz povijest su u i oko špilje bile izgrađene crkve, sinagoge i džamije. U srednjovjekovnoj kršćanskoj tradiciji Hebron je bio jedan od triju gradova za koje se smatralo da je dom Marijine rođakinje Elizabete, majke Ivana Krstitelja i žene Zaharijine, a time i mjesto rođenja Ivana Krstitelja. Herod Veliki sagradio je zid koji i dan danas okružuje špilju Patrijarha.

Prije nego što je postao jedan od centara Judinog plemena i jedan od šest tradicionalnih gradova utočišta, Hebron je u početku bio kanaanski kraljevski grad. Biblija navodi razne kontradiktorne podatke o vlasnicima grada prije dolaska Izraelaca. Jedno je vrijeme Hebron pripadao Hetitima, a drugdje Kanaancima. Arheološka iskapanja otkrila su tragove snažnih utvrda iz ranog brončanog doba. Grad je bio uništen u velikom požaru i ponovno naseljen pri kraju srednjeg brončanog doba. Kralj David vladao je iz Hebrona više od sedam godina, u početku kao vazal Filistejaca i pomazan od Judejaca, dok postupno nije proširio vlast na šire područje osvajanjem Jeruzalema i ostataka Šaulovog kraljevstva. Nakon razaranja Prvog Hrama 587. pr.Kr, većina Židova je bila protjerana iz Hebrona, a njihovo mjesto zauzimaju Edomci, iako su neki Židovi živjeli u Hebronu nakon babilonskog sužanjstva.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

U Hebronu se nalaze Sveučilište u Hebronu i Politehničko Sveučilište Palestine.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Biblijski leksikon, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1972., str. 107.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. njemačka Wikipedija
  2. Projected Mid -Year Population for Hebron Governorate by Locality 2004- 2006 Palestinian Central Bureau of Statistics. (engl.)
  3. Palestinian security forces deploy in Hebron 25/10/2008 gives about 500 as of October 2008 (engl.)
  4. Independent 26 January 2008 A rough guide to Hebron: The world's strangest guided tour highlights the abuse of Palestinians (engl.)
  5. Jš 15,54
  6. Suci 1,20; Jš 11,21
  7. 2 Sam 5,5

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Hebron


P parthenon.svg Nedovršeni članak Hebron koji govori o gradu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.