Krbavska biskupija

Izvor: Wikipedija
Krbavska (Modruška) biskupija
Dioecesis Krbava
Područje biskupije
Područje biskupije
Područje biskupije
Područje
Država Hrvatska
Bosna i Hercegovina
Statistika
Podatci
Obred latinski
Osnovana 1185.
Promjena statusa ukinuta 1640.
Vodstvo
Biskup Ivan Jurkovič
(naslovni biskup)
Ostalo

Krbavska ili Modruška biskupija naziv je za povijesnu biskupiju koja se prostirala preko Bosne i Hercegovine do Vinodola. Danas je to naslovna biskupija, koja nosi ime utrnute biskupije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Krbavska biskupija osnovana je 1185. godine na Crkvenom saboru u Splitu, sa sjedištem u Udbini. Prvi biskup zvao se Matej. U vlasništvu je imao zlatni križ krbavskih biskupa, jedan od najdragocjenijih sakralnih predmeta hrvatske crkvene baštine. Sjedište biskupa bila je katedrala sv. Jakova Starijeg u Krbavi.[1] Biskupija je imala župe Novigrad (danas Todorovo u BiH), Drežnik, Plaški, Modruš i Vinodol. Od 1460. novo sjedište biskupije je u Modrušu i odmah mijenja naslov u Krbavsko-modrušku biskupiju.

Zbog čestih napada Turaka od 1493. sjedište je u Novom Vinodolskom.[1] Godine 1640. pripojena je Senjskoj biskupiji i mijenja naslov u Senjsko-modruška biskupija koja je ukinuta 1969. godine, kada je pripojena Riječkoj nadbiskupiji.

Biskupija postaje naslovna 25. svibnja 2000., a za prvog naslovnog biskupa je, 28. srpnja 2001., postavljen Ivan Jurkovič.

Biskupi[uredi | uredi kôd]

Naslovni biskupi[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća Ljubomir Škrinjar: Hrvatska svjetla i tame. Tu smo, bit ćemo, za vijeke vjekova - crkva Hrvatskih mučenika na Udbini. Katedrala sv. Jakova Starijeg u Krbavi. Fotografije: nema oznake autora. 08. rujna 2010. (pristupljeno 9. veljače 2017.)