Stonska biskupija

Izvor: Wikipedija
Stonska biskupija
Dioecesis Stagnesis
Područje
Država Hrvatska
Statistika
Podatci
Obred latinski
Osnovana 800.
Promjena statusa obnovljena 1933.
(naslovna)
Vodstvo
Papa Franjo
Biskup Jorge Iván Castaño Rubio (naslovni biskup)
Ostalo

Stonska biskupija (lat. Dioecesis Stagnensis) je bivša katolička biskupija. Prostirala se područjem današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sjedište je bio Ston. Obuhvaćala je još Ston, stonsko priobalje, dio Huma ili Zahumlja (na lijevoj obali Neretve). Prvi spomen je 877. kad se spominje kao sufraganska biskupija Splitske metropolije. Od 12. stoljeća vrela ju spominju kao sufragansku biskupiju Dubrovačke metropolije. Istog stoljeća događa se progon katolika, kad je humski knez Miroslav Nemanjić, rođak Stefana Nemanje protjerao je iz Stona katoličkog biskupa Donata, a namjesto njega pravoslavnog episkopa poslao je srpski arhiepiskop Sava. Episkop je ondje bio samo 33 godine. Godine 1300. sjedište biskupije premješteno je u Korčulu odlukom stonskog biskupa. Tim je povodom papa Bonifacije VIII. osnovao Korčulansku biskupiju i združio ju sa Stonskom. Godine 1541. Dubrovačkoj Republici uspjelo je isposlovati kod pape Pavla III. odjeljivanje Stonske od Korčulanske biskupije. Stonsku biskupio ukinuo je papa Leon XII. i združio je s Dubrovačkom biskupijom 1828. godine.[1]

Od 1933. godine ustanovljena je kao naslovna biskupija, a trenutni je naslovni biskup je pomoćni biskup Medellína u Kolumbiji Jorge Iván Castaño Rubio.

Biskupi[uredi | uredi kôd]

Popis naslovnih biskupa[3][uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija LZ Miroslav Krleža Stonska biskupija (pristupljeno 18. lipnja 2017.)
  2. Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, No.47 studeni 2005. Pijo Mate Pejić: Dva biskupa iz reda franjevaca (pristupljeno 18. lipnja 2017.)
  3. gcatholic.org. Pristupljeno 5. svibnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Stonska biskupija koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.