Pićanska biskupija

Izvor: Wikipedija
Pićanska biskupija
Dioecesis Petinensis
Područje
Država Hrvatska
Statistika
Podatci
Obred latinski
Osnovana 557.
Promjena statusa obnovljena 1969.
(naslovna)
Vodstvo
Papa Franjo
Biskup sede vacante
Ostalo

Pićanska biskupija povijesna je biskupija koja je imala sjedište u Pićanu, a danas je naslovna biskupija.

Najvjerojatnije je osnovana u VI. stoljeću jer se smatra da je zaštitnik Pićana, Sveti Nicefor, prvi pićanski biskup,[1] a prvi pisani dokazi potječu još iz 579. kada se u jednom pismu spominje ime pićanskog biskupa Marcijana.[2] Biskupija je teritorijalno pripadala tršćanskom ageru te se uskoro osamostalila kao zasebna teritorijalna cjelina vjerojatno u isto vrijeme kao i Novigradska biskupija. Biskupija je pripada pod Akvilejsku patrijaršiju sve do 1788. kada ju papa Pio VI. ukida[2] ukida i pripaja Goričkoj odnosno Tršćanskoj biskupiji da bi od 1968. potpola pod noosnovanu Porečko-pulsku biskupiju.[3] Na području biskupije djelovao je pavlinski samostan u Čepinu, imala je hospicij u Gračišću te je imala dvanest župa, a biskupi su imali i svjetovnu vlast nad nekoliko sela. Zanimljivo je da su pravo na imenovanje biskupa imali isključivo carevi[2]

Biskupija je ponovno uspostavljena 1969. kao naslovna biskupija, a naslovni biskup bio je zagrebački pomoćni biskup u miru Valentin Pozaić do 2023. godine.

Popis naslovnih biskupa[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tekst o povijesti Porečko-pulskoj biskupiji s odlomkom o Pićanskoj biskupijiArhivirana inačica izvorne stranice od 26. listopada 2019. (Wayback Machine) pristupljeno 19. studenog 2019.
  2. a b c O biskupiji na istrapediji.hr pristupljeno 19. studenog 2019.
  3. O biskupiji na enciklopedija.hr pristupljeno 19. studenog 2019.