Franchi SPAS-12

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Franchi SPAS-12
SPAS-12 stock folded.jpg
Vrsta borbena sačmarica
Država podrijetla Flag of Italy.svg Italija
Povijest uporabe
U službi 2003. - danas
U uporabi u Vidi korisnici
Povijest proizvodnje
Proizvođač Luigi Franchi S.p.A.
Cijena po komadu 5 757,30 HRK
Razdoblje proizvodnje 1979. - 2000.
Inačice Vidi inačice
Svojstva
Dužina 1041 mm (s kundakom)
Masa 4,4 kg
Streljivo 12 gauge
Dužina cijevi 546 mm
Kapacitet spremnika 8+1 čahura (buckshot i slug) koja se stavlja u cijev
Ciljnik mogućnost montiranja optike

Franchi SPAS-12 je borbena sačmarica koju je proizvodila talijanska vojna industrija Luigi Franchi S.p.A. od 1979. do 2000. godine. Riječ je o poluautomatskoj sačmarici koja se prodavala brojnim vojnim i policijskim postrojbama diljem svijeta.[1] Tvrtka Luigi Franchi S.p.A. je ovu sačmaricu nazvala SPAS kao akronim od engleskog značenja - Sporting Purpose Automatic Shotgun (hrv. Automatska sačmarica za sportsku uporabu).[2] Zbog toga je to oružje bilo zabranjeno da se uvozi u SAD jer se svojim izgledom i prvotnom namjenom (vojna sačmarica) nemože koristiti u sportske svrhe.

Dizajn[uredi VE | uredi]

SPAS-12 je primarno dizajniran kao poluautomatsko vatreno oružje koje osim bojnog streljiva može koristiti strjeljivo s niskotlačnim pritiskom kao što su metci sa suzavcem i sl.

Jedna od unikatnih karakteristika ove sačmarice je i sklopivi usadnik (kundak) koji se može zaokrenuti za 90 stupnjeva. Teoretski, vojnik može namjestiti usadnik ispod podlaktice koristeći samo jednu ruku prilikom paljbe dok mu druga ruka ostaje slobodna, primjerice za korištenje drugog oružja.

Putem navoja na cijevi sačmarice SPAS-12, može se montirati široka paleta dodataka, npr. granata sa "plinom za gušenje". Jedna od zanimljivih karakteristika sačmarice je tzv. "skretnica" koja proširuje horizontalnu ili vertikalnu paljbu.[3] Svi dodaci za cijev sačmarice smatraju se rijetkima te postižu velike cijene na tržištu oružja.

Inačice[uredi VE | uredi]

Prva i najpoznatija inačica Franchi SPAS-12 sačmarice je inačica sa sklopivim kundakom i unutarnjim kapacitetom od 8 metaka. Raniji modeli bili su opremljeni s odvojivim drvenim kundakom te su danas rijetki. Nakon što je SAD nametnuo uvozna ograničenja na ovu inačicu 1989. godine, ona se počela proizvoditi s fiksnim sintetičkim kundakom te unutarnjim kapacitetom od pet ili šest metaka, ovisno o propisima.

Postoje različite dužine cijevi sačmarice i one se kreću u rasponu od 18 (kraći modeli) do 24 inča (u skladu sa britanskim pravnim propisima o duljini cijevi sačmarice). Najčešće se koriste sačmarice čija je cijev duljine 21 inč a najmanje one od 19,5 inča.

Tvrtka Luigi Franchi S.p.A. izradila je i sačmarice LAW-12 i SAS-12 koje su temeljene na platformi SPAS-12. Ove sačmarice mogu koristiti pribor od SPAS-a i sve njegove dijelove (posebice okidač i kundak).

Franchi SPAS-15 je nasljednik Franchi SPAS-12 te je također riječ o poluautomatskoj sačmarici, ali ona koristi okvir umjesto umetanja streljiva u cijev kao njen prethodnik.

Korisnici[uredi VE | uredi]

Dvije osnovne inačice SPAS-12: gornja sa sklopivim metalnim kundakom i unutarnjim kapacitetom od 8 metaka i donja s fiksnim drvenim kundakom kapaciteta 6 metaka.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Octavio Diez, "Armament and Technology", Lema Publications, S.L., 2000., ISBN 84-8463-013-7.
  2. Introduction
  3. SPAS 12 Accessories
  4. BMI.gv.at
  5. BD Military.com
  6. "Arhivirana kopija" pristupljeno 3. srpnja 2013.
  7. "Kopassus & Kopaska - Specijalne Postrojbe Republike Indonezije" pristupljeno 14. veljače 2011.
  8. "Army Ranger Wing" pristupljeno 3. siječnja 2013.
  9. Malaysian Special Forces
  10. Hugh McManners, "Ultimate Special Forces", DK Publishing Inc., 2003., ISBN 0-7894-9973-6 nevaljani ISBN.

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]