Marijini obroci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logo Marijinih obroka Hrvatska
Prehrana djece u sklopu Marijinih obroka na Haitiju.
Prehrana djece u školskim kuhinjama.

Marijini obroci naziv je humanitarne međunarodne organizacije, koja se prethodno zvala „Scottish International Relief“ (SIR). Cilj organizacije je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta. U tim državama, djeca i mladi zbog siromaštva i gladi ne pohađaju škole, a Marijini obroci pomažu im kako bi se mogli prehraniti i školovati. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Započelo je 1992., tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije, kada su škotski mladići Magnus i Fergus MacFarlane Barrow organizirali sakupljanje deka i hrane. Osobno su odvezli pomoć u Međugorje. Planirali su se vratiti svome poslu u uzgajalištu riba. No, nastavili su dobivati donacije te je Magnus odlučio nastaviti baviti se humanitarnim radom te je nakon nekog vremena osnovali humanitarnu organizaciju pod nazivom “Scottish International Relief“.

Započet je projekt pod nazivom "Marijini obroci" 2002. godine. Prva akcija bila je osiguranje hrane za 200 školske djece u Malaviju. S vremenom se projekt znatno proširio i danas pruža besplatne školske obroke u stotinu škola i hrani preko 1.838.859 [1] djece dnevno u više od 19 zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.[2]

Od 1. svibnja 2012., “Scottish International Relief“ mijenja ime u "Mary's meals" tj. "Marijini obroci“. Sjedište je i dalje u maloj baraci gdje je sve i počelo u mjestu Dalmally, Škotska. Baraka kao središte je ostalo kao znak na početke, ali kao i znak da je u svijetu više od 61 mil. gladne djece te da je i dalje sve tek početak jer je cilj da svako gladno dijete prima barem jedan obrok na mjestu obrazovanja.

Marijini obroci Hrvatska[uredi | uredi kôd]

Marijini obroci Hrvatske, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju otvorenih 18 školskih kuhinja – pet u Liberiji, jednu u Ekvadoru, četiri u Malaviju, četiri u Beninu i četiri u Zambiji. U njima se trenutno hrani oko 15.000 djece. Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Trenutno je 132 kune prosječna cijena za nahraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine.

Prvi info centar Marijinih obroka otvoren je u rujnu 2020. godine u Slavonskom Brodu, a nedugo zatim i u Zagrebu na adresi Ilica 29. Treći info centar otvoren je u Požegi i nalazi se u sklopu OŠ Antuna Kanižlića.

Marijini obroci danas[uredi | uredi kôd]

Marijini obroci imaju podružnice u: Australiji, Austriji, BIH, Hrvatskoj, Italiji, Irskoj, Kanadi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, UK-u, UAE-u i Španjolskoj.[3]

Širenje svijesti[uredi | uredi kôd]

Kako bi se proširila svijest o stanju i gladi u kojoj djeca diljem svijeta žive, Marijini obroci snimili su nekoliko dokumentarnih filmova: Generacija nade, Dijete 31 te najnoviji Ljubav dopire svuda s poznatim škotskim glumcem Gerardom Butlerom. Svi su dostupni na YouTube-u.

Osnivač Magnus MacFarlane Barrow napisao je i dvije knjige:

  • Baraka koja je nahranila milijun djece (The shed that fed a million children, 2015.) [4][5]
  • Daruj (Give, 2020.) [6][7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.marysmeals.org.uk/who-we-are/news-and-blogs/were-now-feeding-a-total-of-1838859-children Preuzeto 25. ožujka 2021.
  2. https://www.marysmeals.hr/cime-se-bavimo/gdje-radimo/ Preuzeto 2. srpnja 2020.
  3. https://www.marysmeals.hr/tko-smo-mi/globalni-pokret/ Preuzeto 2. srpnja 2020.
  4. Magnus MacFarlane-Barrow, Baraka koja je nahranila milijun djece : izvanredna priča o Marijinim obrocima (prevele Petra Ćurlin i Ana Peričić), Verbum, Split, 2016., ISBN 9789532354911; II. promijenjeno izdanje: 2018., ISBN 9789532356229
  5. U Zagrebu predstavljena knjiga "Baraka koja je nahranila milijun djece", www.hkm.hr, objavljeno 15. ožujka 2015. (Internet Archive), pristupljeno 8. travnja 2021.
  6. Magnus MacFarlane-Barrow, Daruj : ljubav i umijeće velikodušna življenja (prevela Lidija Paris), Verbum, Split, 2021., ISBN 9789532357394
  7. „DARUJ“ nova knjiga Marijinih obroka, hkm.hr, objavljeno 4. travnja 2021., pristupljeno 8. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]