Jadro

Izvor: Wikipedija
Jadro
Jadro 0807.jpg
Jadro u Solinu
Duljina 4,5 km
Izvor na području Općine Klis
Pritoci nema ih
Države Hrvatska
Gradovi Solin
Slijev jadranski
Ulijeva se u Kaštelanski zaljev, Jadransko more

Jadro (lat. Iader), također i Solinčica, rijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja izvire na području Klisa, a teče kroz grad Solin. Izvor joj je oko 9 kilometara od grada Splita.

Opis[uredi | uredi kôd]

Izvire u podnožju planine Mosor i teče solinskim poljem. Duljine je 4,5 km, no iznimno je bogata vodom, pa tako napaja vodom i Split, Kaštela i Trogir.[1] Utječe u Jadransko more, na području Kaštelanskog zaljeva. Endemska vrsta Jadra je mekousna pastrva koja se trenutno nalazi u opasnosti zbog tzv. kalifornijske pastrve.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Solinjani Jadro zovu i "Solinska rika". Izvor rijeke Jadra koristio se još u antici za opskrbu vodom, putem akvadukta, rimske Salone i Dioklecijanove palače.[2] Zbog njena značaja i događaja iz starohrvatske povijesti, naziva ju se i hrvatskim Jordanom. Na njoj se nalazi Gospin Otok na kojem je hrvatski povjesničar i arheolog don Frane Bulić (1846. – 1934.) otkrio brojne nalaze iz starohrvatskog razdoblja, uključujući ulomke s epitafom na sarkofagu kraljice Jelene († 976.), značajne za utvrđivanje kronologije srednjovjekovne hrvatske povijesti i rodoslovlje dinastije Trpimirovića.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]