Operacija Baranja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Operacija Baranja
sukob: Domovinski rat
Vrijeme 3. travnja 1992.
Mjesto Istočno-slavonsko bojište
Ishod Akcija obustavljena
Sukobljene strane
Flag of Croatia.svg
Republika Hrvatska
State Flag of Serbian Krajina (1991).svg
tzv. "Rep. Srpska Krajina"
Zapovjednici
Karl Gorinšek nepoznato
Gubitci
14 poginulih, 2 nestala, 70 ranjenih 30ak ubijeno, 30ak zarobljeno

Operacija Baranja bila je vojnoredarstvena operacija Hrvatske vojske u travnju 1992. godine kojom se namjeravalo osloboditi Baranju koja je tada bila pod vlašću JNA i pobunjenih hrvatskih Srba. Akcija je prekinuta te je završila povlačenjem hrvatskih snaga.

Tijek operacije[uredi | uredi kôd]

Zapovjednik ZP Osijek, general Karl Gorinšek, planira i izvodi kontroverznu akciju upada u Baranju. Napad počinje prelaskom preko Drave i izvodi se na dva glavna smjera: jedan koji izvodi od Valpova te drugi na desnom krilu, sa zamisli da se snagama na desnom krilu odsijeku prometnice prema Vukovaru, a preko lijevog krila prodre dublje u Baranju. Zbog slabe koordinacije, odnosno manjkavom sustavu vođenja i zapovijedanja koji je bio opterećen miješanjem političkih i vojnih odgovornosti, akcija propada te se snage HV povlače uz značajne gubitke u ljudstvu i tehnici.

U operaciji su sudjelovale 106. osječka brigada i 107. Valpovačka (izviđačka četa). Akcija je ispočetka bila više no uspješna, tako da su hrvatske snage kontrolirale većinu nasipa na lijevoj obali Drave[1][2], a čak su i srpske snage počele bježati. Usred akcije stigla je naredba iz Zagreba kojom se akcija prekida, tako da je topnička podrška izostala, a Gorinšek je smijenjen. Najviše stradalih dogodilo se prilikom povlačenja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vukovar water tank.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Domovinski rat on line (http://www.domovinskirat.eu/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Domovinski rat on line.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


P history.svg Nedovršeni članak Operacija Baranja koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.