Operacija Rašeljka

Izvor: Wikipedija
Operacija Rašeljka
sukob: Domovinski rat
Vrijeme 1991.
Mjesto Hrvatska
Ishod
Sukobljene strane
Flag of Croatia.svg
Hrvatska vojska
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg
Jugoslavenska narodna armija
Zapovjednici
Flag of Croatia.svg Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg

Operacija Rašeljka je bila akcija hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

Prema izjavi generala HV Petra Šimca, osnovni cilj ove operacije bio je da hrvatske postrojbe izađu iz isključenosti s terena, jer su dotad bile u gradovima i inim naseljima. Ostaviti hrvatske snage, dotad smještene po hotelima, bio je veliki rizik.

Namjera je bila da svojim boravkom u "Vrlici, Drnišu, zaleđu Šibenika i Zadra, te u Kruševu, na platou između Karina i Obrovca, a u samoj blizini Benkovca, razdvoje snage SAO Krajine i snage JNA u primorskim gradovima."

Za sljedeći korak koji bi nastupio ostvarenjem odnosno događanjem određene povoljne situacije, bilo je predviđeno da hrvatske postrojbe upadnu u područje pod nadzorom pobunjenih hrvatskih Srba i prekinu cestovnu komunikaciju Knin-Obrovac, Knin-Benkovac-Zadar.

Ostvarenje je išlo vrlo teško. Zapovjedništvo i dvije bojne 4. br. ZNG nije bilo moguće prevesti u područje Kruševa kopnenim putem, zbog toga što su velikosrpski pobunjenici bili blokirali cestovne komunikacije. Uvjeta za prijenos zračnim putem nije ni bilo, pa su navedene hrvatske postrojbe prevezene pomorskim putem, Novigrad-Kruševo. Radi toga mobilizirani su ribarski brodovi. To je bilo prvi put da su snage HV operativno prevezene morskim putem u Domovinskom ratu.

Radi odvlačenja pozornosti četničkim snagama, a radi olakšavanja položaja 4. gbr., na zapovijed Petra Šimca, zapovjednik 113. br. HV Mate Viduka svake je noći u Kruševo, svake je noći u Kruševo upućivao Hrvatskoj vojsci tada vrlo dragocjene minobacače 120 m/m s 3-4 mine (granate) i s posadom. Minobacačke su posade imale zadaću ispaljivati jednu do dvije mine prema Obrovcu i Benkovcu, radi toga da neprijatelj osjeti nekakvi pritisak, odnosno, da hrvatske snage u zoru sljedećeg dana budu u borbenom poretku obrane Šibenika.

Izvori[uredi | uredi kôd]