Operacija Spaljena zemlja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Operacija Spaljena zemlja
sukob: Domovinski rat
Vrijeme 18. svibnja - 30. lipnja 1992.
Mjesto Južnodalmatinsko bojište
Ishod pobjeda Hrvatske
Sukobljene strane
Flag of Croatia.svg
Republika Hrvatska
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg
Jugoslavenska narodna armija
Flag of the Republika Srpska.svgVojska Republike Srpske

Operacija Oslobođena zemlja operacija je Hrvatske vojske na Južnom bojištu.

Vojne postrojbe koje su sudjelovale[uredi VE | uredi]

Cilj operacije[uredi VE | uredi]

Nakon što se od rane jeseni 1991. Dubrovnik našao se u okruženju JNA, crnogorskih doborovoljaca i postojbi Srba iz istočne Hercegovine, cijela okolica Dubrovnika, kao i sva hrvatska mjesta južno od poluotoka Pelješca bila su okupirana i spaljena, a stanovništvo uglavnom protjerano i poubijano.

Cilj je bio da 1. i 4. gardijska brigada, uz potporu topničke grupe i Mornaričkog odreda Pelješac, te uz suradnju domicilne 163. i dijelova 145. i 156. brigade deblokiraju Pelješac s kopnene strane i oslobode Dubrovačko primorje sjeverno od Dubrovnika, čime bi se osigurala kopnena veza s Dubrovnikom.

Tijek operacije[uredi VE | uredi]

Napadnom akcijom „Spaljena zemlja“ je nakon njenog početka 18. svibnja prvo deblokiran je Pelješac (20.V.) i oslobođena je okolica Dubrovnika: selo Čepikuće (21.V.), Slano (25.V.), i cijelo Dubrovačko primorjeMokošica, Brgat, Bosanka, Rijeka dubrovačka i Župa dubrovačka (do 26.V.). Hrvatske postrojbe su oslobodile također i susjedni dio Istočne Hercegovine s velikim hrvatskim selom Ravno (30.V.). Nakon što su se Hrvatske snage sa sjevera približile Dubrovniku, iz grada su krenule snage dubrovačke 163. brigade HV i specijalne snage MUP-a; koje 26. svibnja ulaze u Novu Mokošicu te oslobađaju Zaton i Orašac i Osojnik, te prostor do Grabovice, kao i Župu dubrovačku, Brgat, Postranje i Plat, čime su srpske strane odmaknute od samog Dubrovnika, izuzev na prosto­ru od Golubova kamena do Ivanice.

Srpske snage su napredovanju hrvatskih snaga pružale snažan otpor, te se bilježi da je samo 27. svibnja 1992. godine poginulo 7 pripadnika 1. brigade HV, po jedan pripadnik 4. brigade HV i 115. brigade HV, te jedan pripadnih hrvatske Civilne zaštite.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]P history.svg Nedovršeni članak Operacija Spaljena zemlja koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.