Petar Damjan

Izvor: Wikipedija
Petar Damjan
Poprsje sv. Petra Damianija nepoznatog umjetnika u sakristiji crkve Marije Anđeoske u Firenci.
Poprsje sv. Petra Damianija nepoznatog umjetnika u sakristiji crkve Marije Anđeoske u Firenci.
Rođen oko 1007.
Ravena
Preminuo 22. veljače 1072./1703.
Faenza
Kanoniziran 1828.
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 21. veljače
Zaštitnik glavobolja
Svetišta Katedrala sv. Petra, Faenza
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Petar Damjan (lat. Petrus Damianus, tal. Pietro Damiani; Ravenna, oko 1007.Faenza, 22. veljače 1072./1703.), crkveni naučitelj, pustinjak i svetac. Bio je savjetnik pape Grgura VI., zajedno s kojim se istaknuo u obnovi Crkve svojega vremena, boreći se protiv simonije i neuzdržavanja celibata u klera te posredujući u sporovima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je vjerojatno 1007., u Ravenni, kao posljednji od brojne djece. Zarana ostaje bez roditelja, a brigu oko njegova odgoja i izobrazbe, koja mu je omogućena, preuzeo je stariji brat Damjan, čije ime Petar naknadno pridružuje svomu. Studirao je u Ravenni, Fanezu i Parmi. Stekao je izvanrednu sposobnost polemike te jedno vrijeme predaje govorništvo.

Redovnik, teolog i biskup[uredi | uredi kôd]

U 28. godini pridružio se pustinjacima koji su živjeli u blizini. Ubrzo postaje njihov poglavar te sastavlja pravila življenja za svoju i druge zajednice. Ravennski biskup poziva ga u reformatorsku službu te zahvaljujući uspješnom posredovanju u sporovima postaje papinim savjetnikom, ishodeći pomirbu s carskim vlastima. Uspješno je posredovao i u Milanu, Clunyu, Firenzi, Francoforteu i Moontecassinu. Papa Stjepan IX. postavio ga je za kardinala i biskupa Ostije, no te je naslove smatrao tek počastima te se po svršetku službe vratio samostanskomu životu. U poodmakloj dobi poslan je izmiriti sukob u rodnoj Ravenni.

Naslovnica Damianijevih Sabranih djela (Opera Omnia) iz 1743. godine.

Sveti Petar Damjan bio je jedan od najpoznatijih pisaca XI. stoljeća te jedan od najvećih sudionika tzv. predgrgurovske crkvene obnove. Zahvaljujući mnogobrojnim napisanim djelima postaje teoretičarom pustinjačkog života.

Bio je naročito obnovitelj ćudorednog života. U spisima se suprotstavljao simoniji, kupovanje i prodavanje duhovnih dobara i crkvenih časti te neodržavanja svećeničkoga celibata. Dante ga u svojoj Božanstvenoj komediji smješta u sedmo nebo, među kontemplativce, opisujući ga u njegovu bijelom odijelu kako oštro šiba po pokvarenosti što se uvukla u Crkvu.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Grob sv. Petra Damianija u katedrali u Faenzi.

Papa Leon XII. proglašava ga crkvenim naučiteljem i svetcem 1. listopada 1828. godine. Pokopan je u pokrajnjoj kapeli katedrale u Faenzi.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Petar Damiani
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Petar Damjan
Mrežna mjesta