Franjo Saleški

Izvor: Wikipedija
Sveti Franjo Saleški
Sveti Franjo Saleški
Rođen 21. kolovoza 1567.
Thorens-Glières
Preminuo 28. prosinca 1622.
Lyon
Beatificiran 8. siječnja 1661.
Kanoniziran 8. travnja 1665.
Spomendan 24. siječnja
Zaštitnik učitelja, pekara, gluhih, katoličkog tiska
Portal o kršćanstvu

Franjo Saleški (François de Sales, Thorens-Glières, jugoistočna Francuska, 21. kolovoza 1567.Lyon, 28. prosinca 1622.) - ženevski biskup, crkveni naučitelj i katolički svetac. Radio je na povratku protestanata katolicizmu i bio je uspješan propovjednik. Poznat je i po svojim teološkim spisima, osobito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je Filotea ili Uvod u pobožni život.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se 21. kolovoza 1567. u južnoj Francuskoj, u bogatoj plemićkoj obitelji. Studirao je pravo, a zatim i teološke znanosti. Kasnije je zaređen za svećenika. Poslan je kao župnik u pokrajinu Chablais, južno od Ženevskog jezera, gdje je uznapredovao kalvinizam. Propovijedao je i gorljivo branio katoličku vjeru. Kao ženevski biskup uspio je vratiti u katoličanstvo desetke tisuća ljudi. Zbog svoje osobnosti, visoke naobrazbe i jednostavnog života prozvan je "svecem džentlmenom".[1] Umro je 28. prosinca 1622. u Lyonu.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Papa Aleksandar VII. proglasio ga je blaženim 8. siječnja 1661., a 8. travnja 1665. i svetim. Papa Pio IX. ga je 1877. proglasio crkvenim naučiteljem. Zaštitnik je pisaca i novinara, gluhih osoba, odgojitelja i ispovjednika. Spomendan mu se slavi 24. siječnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.vjeraidjela.com, pristupljeno 17. svibnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveti Franjo Saleški
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Sveti Franjo Saleški

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]