Petar Kanizije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti Petar Kanizije
Sveti Petar Kanizije
Rođen 8. svibnja 1521.
Nijmegen
Preminuo 21. prosinca 1597.
Freiburg
Beatificiran 1864.
Kanoniziran 21. svibnja 1925.
Spomendan 21. prosinca
Zaštitnik Njemačke, katoličkih novinara
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Petar Kanizije (niz. Pieter de Hondt; Nijmegen, 8. svibnja 1521. - Freiburg, 21. prosinca 1597.), nizozemski svetac, isusovac, teolog, propovjednik i crkveni naučitelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Nijmegenu u Nizozemskoj. Studirao je civilno i kanonsko pravo u Kolnu. Ušao je u Družbu Isusovu 1543. godine, a tri godine kasnije bio je zaređen. Po nalogu osnivača isusovaca, došao je u Rim, kako bi produbio svoju duhovnu formaciju. Nakon par boravaka u nekoliko gradova u Italiji, mladi svećenik je poslan u Njemačku.

Bio je učitelj i propovjednik, radio je na obnovi strukture Crkve, osnivao je sjemeništa i brojne isusovačke kolegije. Sa propovjedaonice je žustro branio vrijednost Katoličke Crkve koju je protestanska reformacija zanijekala. Od 1549. godine predaje na sveučilištu u Ingolstadtu u Njemačkoj. Sudjelovao je na sjednicama Tridentskog sabora, a papa ga je izabrao za svoga savjetnika. Odbio je ponudu mjesta kardinala koje m uje ponudio papa Pio V. Bio je vrlo aktivan pisac. Napisao je "Veliki katekizam" 1555., (lat.: Summa doctrinae christianae), "Mali katekizam" 1558. i mnoga druga teološka djela, poput molitvi, propovijedi i dr.

Umro je u Freiburgu 21. prosinca 1597. Papa Pio IX. proglasio ga je blaženim 1864. godine, a papa Pio XI. svetim i crkvenim naučiteljem 21. svibnja 1925. godine. Slavi se 21. prosinca.