Petar Rajič

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Petar Rajič
naslovni nadbiskup Sarsenteruma
Petar rajic.JPG
Coat of arms of Petar Rajič.svg
Rođen Toronto
12. lipnja 1959.
Zaređen za svećenika 29. lipnja 1987.[1]
Služba apostolski nuncij u Angoli te Svetom Tomi i Principu
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Mons. Petar Antun Rajič (Toronto, 12. lipnja 1959.), hrvatski rimokatolički nadbiskup[2] podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, naslovni nadbiskup Sarsenteruma, od 15. lipnja 2019. apostolski nuncij u Litvi,[3] a od 6. kolovoza iste godine i u Estoniji te u Latviji[4]


Djetinjstvo, mladenaštvo i školovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Torontu u Kanadi. Potječe iz katoličke obitelji Liberana i Dominike r. Mustapić, hrvatskih iseljenikâ iz Bosne i Hercegovine, točnije iz sela Doljana u župi Dračevo u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, povezanih s Domovinom i sunarodnjacima u novome kraju. Petar je prvi od troje njihove djece. U obitelji provodi mirno djetinjstvo, a u torontskoj župnoj zajednici hrvatskih iseljenikâ nalazi siguran oslonac.

Osnovnu i srednjoškolsku naobrazbu stječe u katoličkim školama svojega rodnoga grada. Potom na tamošnjemu državnom Sveučilištu studira urbanizam te diplomira u proljeće 1982.

Iako je mogao dobiti dobro plaćen posao u torontskomu uredu za urbanizam, Petar ostavlja lijepu karijeru, koja je pred njim stajala, i udoban život, koji mu je bio na dohvat ruke, te se u svojoj 23. godini odlučuje za svećenički poziv, da bi služio Bogu i ljudima.

Put do svećeništva[uredi | uredi kôd]

Donijevši čvrstu odluku da postane svećenik, ujesen 1982. obraća se tadašnjemu mostarsko-duvanjskom biskupu mons. Pavlu Žaniću i istodobno stalnomu apostolskom upravitelju Trebinjsko-mrkanske biskupije te ga moli da ga primi kao svećeničkoga kandidata Trebinjsko-mrkanske biskupije u kojoj su rođeni i odgojeni njegovi roditelji. Biskup ga rado prima te mu čak nudi da pođe u Rim na studij filozofije i teologije. Međutim, želeći bolje upoznati tadašnje prilike Crkve u Hrvatâ i ujedno usavršiti svoje znanje hrvatskoga jezika, Petar se odlučuje za filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu.

Nakon uspješnoga završetka školovanja na tome visokome crkvenom učilištu, vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović ga redi za đakona Trebinjsko-mrkanske biskupije, a potom, na svetkovinu apostolskih prvaka svetoga Petra i Pavla, pučki zvanu Petrovo, biskup Pavao Žanić ga redi za svećenika.

Kao mladi svećenik kratko je radio na hrvatskoj katoličkoj župi u Torontu, a potom ga njegov biskup Pavao Žanić šalje na daljnji studij u Rim. Upisuje kanonsko pravo na Fakultetu kanonskoga prava Papinskoga lateranskog sveučilišta i nastanjuje se u Papinskomu hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Ubrzo biva primljen u Papinsku crkvenu akademiju (ustanovu za pripremu budućih diplomata Svete Stolice). Studij kanonskoga prava okončava obranom doktorske dizertacije i akademskim stupnjem doktora.

Diplomat tik uz dvojicu papâ[uredi | uredi kôd]

U diplomatsku diplomatsku službu Svete Stolice stupa 1. srpnja 1993. Osim hrvatskoga i engleskoga jezika, koji su mu materinski jezici, govori također talijanski i francuski.

Prva diplomatska iskustva stječe u diplomatskim predstavništvima odnosno apostolskim nuncijaturama u Iranu i Litvi.

Premješten u Vatikanu, više je godina radio u Odjelu za opće poslove Državnoga tajništva, poglavito u uredu zamjenika za opće poslove Državnoga tajništva. Istodobno je od srpnja 2001. do prosinca 2009. bio i članom Upravnoga vijeća Vatikanskoga televizijskog središta (Centro Televisivo Vaticano, CTV).[5]

U lipnju je 2003. bio i član službene pratnje pape Ivana Pavla II. za njegova pastirskoga pohoda Hrvatskoj (od 5. do 9. lipnja 2003.) te Bosni i Hercegovini 23. lipnja 2003., to jest 100. i 101. apostolskoga putovanja izvan Rima i Italije.

U srpnju te iste 2003. povjerena mu je vrlo osjetljiva služba: služba prelata predvorja pape Ivana Pavla II. Istu mu službu povjerava i papa Benedikta XVI. nakon svojega izbora 19. travnja 2005.

Počasni naslov kapelana Njegove Svetosti dodijeljen mu je 1. srpnja 1994.,[6] a naslov pak počasnoga prelata Njegove Svetosti 9. rujna 2003.[7]

Nadbiskup i apostolski nuncij[uredi | uredi kôd]

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2. prosinca 2009. naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te istodobno apostolskim delegatom na Arapskom poluotoku.[8] Papa ga je 27. ožujka 2010. imonovao apostolskim nuncijem i u Jemenu, te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.[9]

Dobivši potrebne isprave, za biskupa je zaređen u mostarskoj stolnici odnosno katedrali u Mostaru 23. siječnja 2010. za vrijeme svečanoga Bogoslužja. Zareditelji su bili papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, kao glavni zareditelj, te vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić i Mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, kao suzareditelji zajedno sa svim nazočnim katoličkim biskupima, među kojima su bili svi biskupi članovi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) i Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te nekolicina biskupâ iz Rima.

Nakon pet godina službe na arapskom poluotoku, Papa Franjo imenovao ga je 15. lipnja 2015. nuncijem u Angoli te Svetom Tomi i Principu.[10]

Biskupsko geslo[uredi | uredi kôd]

Biskupsko geslo mons. Petra Rajiča glasi: hrv Za slobodu nas Krist oslobodi, odnosno lat. Christus Dominus nos liberavit.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Msgr. Petar Rajič imenovan nadbiskupom i apostolskim nuncijem
  2. Archbishop Petar Antun Rajič, Catholic Hierarchy, pristupljeno 18.1.2020.
  3. Rinunce e nomine, 15.06.2019, Bolletino della Sala Stampa della Santa Sede??, pristupljeno 18.1.2020.
  4. Papa Francesco: mons. Petar Rajič nunzio apostolico in Estonia e Lettonia, SIR 6.8.2019.12:06, pristupljeno 18.1.2020.
  5. Vidi, na primjer, Annuario Pontificio 2004, Vatikan 2004., str. 1210.
  6. Usp. AAS 86. (1994.), str. 1017. [1994%20-%20ocr.pdf],
  7. Usp. AAS 96 (2003.), str. 891. [1]
  8. Usp. AAS 101. (2009.), str. 1072. [2]; Bollettino della Sala Stampa della Santa Sede, br. 757/2009, od 2. prosinca 2009. [3][neaktivna poveznica]. - Vidi i Večernji list Papa imenovao Rajiča nuncijem u Kuvajtu
  9. Archbishop Petar Antun Rajič
  10. Nadbiskup Petar Rajič imenovan nuncijem u Angoli te Svetom Tomi i Principu Katolička tiskovna agencija, objavljeno 16. lipnja 2015., pristupljeno 19. studenoga 2016.