Valentin Pozaić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Valentin Pozaić
pomoćni biskup zagrebački u miru
Grb-biskup Pozaić.jpg
ŽIVOT BIRAJ
Rođen 15. rujna 1945.
Selnica
Svećenik 24. lipnja 1973.
Biskup 19. ožujka 2005.
Služba pomoćni biskup zagrebački
naslovni biskup Pićana
Portal: Kršćanstvo

Valentin Pozaić (Selnica, 15. rujna 1945.), hrvatski katolički svećenik, pomoćni biskup zagrebački, teolog i filozof.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, od oca Janka i majke Agate rođene Salar.

Osnovnu je školu pohađao u Selnici i Bedekovčini, a sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je članom uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Profesor je kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. U znanstvenom radu osobito se istakao na području bioetike pa je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na »Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics« u Washingtonu, na »Linacre Centre for Health Care Ethics« u Londonu te na »Instituto Borja de Bioetica« u Barceloni.

Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere. Od 1991. duhovni je asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant - FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations). Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine.[1]

Službe u HBK:

  • predsjednik Vijeća HBK za laike
  • član Vijeća HBK za obitelj

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mons. Valentin Pozaić. Zagrebačka nadbiskupija. Pristupljeno 7. srpnja 2010.