Rugvica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pt:Rugvica
m [r2.6.4] robot Dodaje: ru:Ругвица
Redak 120: Redak 120:
[[nl:Rugvica]]
[[nl:Rugvica]]
[[pt:Rugvica]]
[[pt:Rugvica]]
[[ru:Ругвица]]
[[sh:Rugvica]]
[[sh:Rugvica]]
[[sl:Rugvica]]
[[sl:Rugvica]]

Inačica od 24. studenoga 2010. u 18:45

Predložak:Općina Rugvica je općina u Hrvatskoj.

Zemljopis

Općina Rugvica smještena je u istočnom dijelu Zagrebačke županije na lijevoj obali rijeke Save. Na zapadu i sjeverozapadu graniči s gradom Zagrebom, na sjeveru s gradom Dugim Selom, na istoku s općinom Brckovljani i gradom Ivanić-Gradom. Općinu čine 23 naselja. Sjedište općine, naselje Rugvica smješteno je 23 kilometra jugoistočno od središta Zagreba i 4 km južno od Dugog Sela. Površina općine je 93,58 četvornih kilometra.

Stanovništvo

Općina broji 7608 stanovnika u 2165 kućanstava (2001.). Prosječna gustoća naseljenosti je 81 stanovnik po četvornom kilometru. Naselje Rugvica broji 758 stanovnika.

Nacionalni sastav općine 2001.


Naselja i stanovništvo 2001.


Uprava

Na vlasti u općini je HSS. Načelnik općine i predsjednik općinskog poglavarstva je Ivan Remenar (HSS). Općinsko vijeće ima 13 članova. Općinska uprava nalazi se u sjedištu općine, u Rugvici, dok se uredi državne uprave, županijske službe, sudstvo, policija i drugo, a koji su mjerodavni za općinu Rugvica nalaze u obližnjem Dugom Selu.


Povijest

Naselje Rugvica smješteno je na lijevoj obali rijeke Save. Ime Rugvice nastalo je od stare hrvatske i slavenske riječi "horugva", što bi značilo zastava, barjak. Izvedbom imena postaje "Horongvica", kako se naziva u starim župnim knjigama. Kako je Sava plovna do Rugvice, može se pretpostaviti da je u dalekoj povijesti u Rugvici bilo pristanište, najvjerojatnije za ribare označeno stijegom ili zastavom. Rugvica je kasnije i bila važno pristanište na Savi gdje je se odvijala trgovina. U srednjem vijeku Rugvica je u posjedu velikaških obitelji, a zadnji je gospodar bio Eduard Jelačić, od čijeg dvorca danas nije ništa ostalo. Rugvički kmetovi oslobođeni su nešto prije nego kaptolski, pa su tako i ranije napuštali tradicionalnu narodnu nošnju, te su zato u puku zvani "svilari", dok su drugi zadržali naziv "turjačari", jer su dulje nosili turjače - odjela od domaćeg platna. Škola u Rugvici započinje s radom 1852. godine. Od utemeljenja kotara u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, Rugvica je u sastavu kotara Dugo Selo. Nakon ukidanja kotara Dugo Selo 31. kolovoza 1955. Rugvica ostaje u sastavu općine Dugo Selo. Godine 1993. tadašnja velika općina Dugo Selo dijeli se na dvije općine (Brckovljani i Rugvica) i današnji grad Dugo Selo. U sastav općine Rugvica ulaze 23 naselja.

Gospodarstvo

U povijesti ali i danas, iako nešto slabijeg intenziteta, podučje općine najvećim dijelom orjentirano je na poljodjeljstvo. Zadnjih desetljeća značajna je proizvodnja šljunčanih materijala. Značajan broj stanovnika zaposlen je na području Zagreba i Dugog Sela. U Rugvici djeluje institut za oplemenjivanje bilja, koji proizvodi sjeme za poljoprivredne kulture, prvenstveno kukuruz. U novije vrijeme značajna je prozvodnja, tj. sklapanje i distribucija računala. Blizinom Zagreba, željeznice u Dugom Selu i otvaranjem čvora na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, rugvička poslovna zona zajedno s dugoselskom u skoroj budućnosti postat će značajno poslovno središte istočnog dijela Zagrebačke županije.

Poznate osobe

Spomenici i znamenitosti

  • Spomenik na oborovsku bitku u Oborovu

Obrazovanje

U općini djeluje osnovna škola "Rugvica"

Kultura

Sport

  • NK Rugvica
  • Taekwondo klub "Rugvica"
  • NK Oborovo
  • NK "Sava" Sop

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Rugvica koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.