Marija Gorica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marija Gorica
Marija Gorica (grb).gif
Marija Gorica na karti Hrvatska
Marija Gorica
Marija Gorica
Marija Gorica na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Zagreb County.svg Zagrebačka
Načelnik općine Marica Jančić
Naselja u sastavu općine Marija Gorica, Kraj Donji, Bijela Gorica, Kraj Gornji, Žlebec Gorički, Oplaznik, Celine, Hrastina, Trstenik i Sv. Križ
Površina 17,2 km2
Stanovništvo (2001.) 2.089
Broj stanovnika
Marija Gorica, Zagrebačka [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Bijela Gorica 157
Celine Goričke 118
Hrastina 178
Kraj Donji 493
Kraj Gornji 146
Marija Gorica 213
Oplaznik 77
Sveti Križ 434
Trstenik 350
Žlebec Gorički 67

Ukupno [uredi] 2089 2233 2112

Poštanski broj 10299 Marija Gorica; 10293 Dubravica (dio)

Marija Gorica je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Marija Gorica smještena je u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije. Graniči sa susjednim općinama Brdovec, Dubravica i Pušćom, dok je sa zapadne strane od susjedne Repulike Slovenije razdvaja rijeka Sutla. Općinu Marija Gorica čine naselja:

Područje Općine uglavno je brdovito, dok na zapadnom dijelu puca prekrasan pogled na dolinu rijeke Sutle te na susjednu Sloveniju.

Općina je prometno povezana s tridesetak kilometara udaljenim Zagrebom cestom koja se u naselju Savski Marof (općina Brdovec) spaja na državnu cestu D225 Harmica (državna granica) - Zaprešić, a također jedna od glavnih prometnica je i cesta koja dolinom Sutle povezuje Klanjec s Harmicom. Na krajnjem zapadu Općine (u sutlanskoj dolini) nalazi se željeznička stanica Kraj Donji, na pruzi Kumrovec - Savski Marof - Zagreb (pruga je trenutno u remontu, pa od Kumrovca do Savskog Marofa prijevoz putnika obavljaju autobusi). Također, valja spomenuti i redovne autobusne linije do Zaprešića.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Granični prijelaz prema Sloveniji na rijeci Sutli te željeznička stanica u Kraju Donjem

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Marija Gorica ima 2089 stanovnika. Apsolutnu većinu čine Hrvati - 97,27 %.

Kretanje broja stanovnika 1857. – 2001.[1]

Napomena: Nastala iz stare općine Grad Zagreb. Od 1857. do 1981. dio podataka sadržan je u općini Brdovec i u općini Dubravica od 1857. do 1971., a od 1857. do 1981. sadrži dio podataka općine Pušća.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Općinom Marija Gorica upravlja Općinsko vijeće s trinaest članova. Članove vijeća biraju stanovnici Općine s pravo glasa na lokalnim, općinskim izborima. Općinskim vijećem predsjedava predsjednik vijeća, koji je ujedno i načelnik općine. Dužnost načelnice Općine trenuto obavlja Marica Jančić (HDZ).

Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga, kao i poslova državne uprave prenijetih na općinu, osnovan je Jedinstveni upravni odjel.

Administrativno sjedište općine je u naselju Marija Gorica.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Općina je osnovana 1995. godine.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

  • Ante Kovačić - pisac u razdoblju hrvatskog realizma, rođen je 1854. godine u Oplazniku, na području Općine. Njegovo najpoznatije djelo je U registraturi
  • dr. Ivan Pernar (1889. – 1867.) - rođen na području Općine. Bio je zastupnik HSS-a, ranjen u Beogradskoj skupštini zajedno sa Stjepanom Radićem i ostalima

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Crkva Blažene Djevice Marije‎

Nedaleko od crkve u Mariji Gorici pronađen je zub nosoroga Rhinocerosa i zubi praslona Deinotherium giganteum. Praslon je imao velike uvrnute kljove u donjoj čeljusti i jedini je nalaz ove vrste u Hrvatskoj. Njegov lik nalazi se na grbu općine Marija Gorica.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Osnovna škola u Mariji Gorici osnovana je 1854. godine. Danas je ona područna škola OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog. Nakon 30 godina djelovanja kao područna škola, osnovna škola Ante Kovačića od 1. siječnja 2007. godine djeluje kao samostalna škola.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Na području kulturno-umjetničkog života treba istaknuti KUD Zgubidan.

Šport[uredi | uredi kôd]

U Kraju Donjem je nogometno igralište i mali športski centar, pod nazivom ŠRC "Mladost". Na njemu utakmice igra NK "Mladost" iz Kraja Donjeg.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]