Klinča Sela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klinča Sela
Klinča Sela (grb).gif
Klinča Sela na karti Hrvatska
Klinča Sela
Klinča Sela
Klinča Sela na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Zagreb County.svg Zagrebačka
Načelnik općine Miljenko Vučković
Naselja u sastavu općine Beter, Donja Purgarija, Donja Zdenčina, Goli Vrh, Gonjeva, Gornja Purgarija, Gornja Zdenčina, Klinča Sela, Kozlikovo, Kupinec, Novo Selo Okićko, Poljanica Okićka, Repišće, Tržić[1]
Površina 77,6 km2
Stanovništvo (2001.) 4.927
Poštanski broj 10452 Klinča Sela

Klinča Sela je općina u Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Klinča Sela nalazi se 20-tak kilometara jugozapadno od Zagreba. Smještena je na staroj karlovačkoj cesti tj. županijskoj cesti koja spaja Zagreb i Karlovac. Općina je smještena u Prigorju i proteže se od Okićkog gorja na svojoj sjevernoj strani do Pokuplja na svojoj južnoj strani. Sa zapadne strane nalazi se susjedna općina i grad Jastrebarsko koji je 10 km udaljen od centra općine Klinča Sela. Na svojoj sjevernoj i istočnoj strani graniči s općinom Samobor.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Klinča Sela imala je 4.927 stanovnika, raspoređenih u 14 naselja:

Domaće stanovništvo koje je prevladavalo sve do 90-tih godina 20. stoljeća početkom Domovinskog rata i osamostaljenjem Republike Hrvatske u mjestu Klinča Sela izmiješano je s doseljenicima (dijelom prognanicima) iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok su Zdenčina i Kupinec kao i okićka mjesta zadržala prijeratnu strukturu.[nedostaje izvor]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Općina Klinča Sela na čelu s načelnikom općine i ostalim djelatnicima brine i o okolnim naseljima kao što su Zdenčina, Kupinec, Goli Vrh, Tržić, Novo Selo Okićko i druga.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stari grad Okić povijesno je sjedište Zrinskih i Frankopana.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Većina stanovništva zaposlena je i radi u Zagrebu. Na lokalnoj razini uglavnom su prisutni manji poduzetnici i državne institucije.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Rodna kuća Vladka Mačeka u Kupincu. Ruševine starog grada Okića s kojeg puca prekrasan pogled na Zagreb, Karlovac, Samobor, Jastrebarsko, Žumberak, Pokuplje, Turopolje, pa sve do Banovine i Korduna.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U Klinča Selima postoji osnovna škola. Prva škola datira još iz davne 1880. godine, a današnja škola i sportska dvorana napravljene su 1966. godine. OŠ Klinča sela ima dvije područne škole: Kupinec i Repišće.

Kultura[uredi | uredi kôd]

U općini Klinča Sela djeluju KUD Klinča Sela, pjevačko društvo "Dr. Antun Radić" iz Okića,KUD "Seljačka sloga" iz Kupinca, Udruga za očuvanje prirode i kulturno-povijesne baštine Zdenčina 1562, Klinčaselske mažoretkinje i Udruga modnih dizajnera Zagrebačke županije.

Klinčaselske mažoretkinje osnovane su početkom 2004. godine, broje preko 70 članica iz cijele općine Klinča Sela, razvrstane u 4 dobne kategorije: kadetkinje (8-10 god.), juniorke (11-13 god.) i seniorke (14-25 god.). Ostvarile su zapažene rezultate na državnim prvenstvuma, kao i zapažene javne nastupe. Pojavile su se u medijima više puta, uključujući lokalne novine i televiziju, pa čak i na naslovnici talijanskih novina "Il Vicenza". Održavaju prijateljske odnose s više klubova, a posebno sa Klubom mažoretkinja Sesvećanke i Ninskim mažoretkinjama. Sudjelovale na Festivalu jednakih mogućnosti na Trgu bana Josipa Jelačića, a u planu su mnogi novi nastupi.

Udruga modnih dizajnera Zagrebačke županije je neprofitna strukovna organizacija osnovana 5. svibnja 2005. godine i čine je modni dizajneri, modni ilustratori, dizajneri modnih dodataka, modni fotografi i grafičari, stilisti, umjetnici, studenti i apsolventi Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Grafičkog fakulteta u Zagrebu i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sjedište Udruge je registrirano u mjestu Tržić u općini Klinča Sela. Udrugu čine obrazovani ljudi koji se bave tekstilnom industrijom, modom i umjetnošću. Povezuju na jednom mjestu sve grane modne kulture u svrhu razmjene informacija, kvalitete razvoja dizajna, stvaranja vizualnog identiteta, proizvoda, proizvodnje i plasmana proizvoda. Udruga osigurava i organizira projekte u kojima svakom članu daje priliku da doprinese realizaciji istoga, da se prezentira i razvija. Kroz Udrugu svaki pojedinac izgrađuje se kao kreativna osobnost koja svojim stvaralaštvom doprinosi kvaliteti ponude na tržištu. Udruga okuplja modne dizajnere s područja cijele Hrvatske, a djeluje na području Republike Hrvatske i šire.

Udruga je poznata po mnogim projektima, a posebno je istaknuta manifestacija Sel'OMODe koja se tradicionalno organizira svake godine. Od 2005.2007. godine organizirana je manifestacija Mini Klinča Fashion Show u Društvenom domu KS. Tematski razrađene revije, izložbe, performansi, prezentacije i zabavni program za mještene su u predbožićno vrijeme pripremili članovi Udruge. Bogat program ispunjen modnim revijama etabliranih hrvatskih dizajnera i izložbe modnih ilustracija upotpunili su gosti manifestacije: Plesni klub Samobor, svjetski interpretator Elvisa Presleya, Steve Morgans i drugi. Cjelokupno događanje je doprinosilo promociji općine na nacionalnoj razini jer sve aktivnosti su popratili mediji kao što su HRT, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Vjesnik, Radio Jaska, Jaskanske novine itd.

Šport[uredi | uredi kôd]

Od sportskih društava ističe se nogometni klub NK Mladost Klinča Sela, NK Dinamo Okić, NK Zdenčina Donja Zdenčina, MNK Goli Vrh, MNK Gornja Zdenčina, NK Kupinec.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Klinča Sela koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.