Klinča Sela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klinča Sela
Klinča Sela (grb).gif
Klinča Sela na karti Hrvatska
Klinča Sela
Klinča Sela
Klinča Sela na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°41′N 15°45′E / 45.68°N 15.75°E / 45.68; 15.75
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Zagreb County.svg Zagrebačka
Načelnik općine Miljenko Vučković
Naselja u sastavu općine Beter, Donja Purgarija, Donja Zdenčina, Goli Vrh, Gonjeva, Gornja Purgarija, Gornja Zdenčina, Klinča Sela, Kozlikovo, Kupinec, Novo Selo Okićko, Poljanica Okićka, Repišće, Tržić[1]
Površina 77,6 km2
Stanovništvo (2001.) 4.927
Poštanski broj 10452 Klinča Sela

Klinča Sela je općina u Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Klinča Sela nalazi se 20-tak kilometara jugozapadno od Zagreba. Smještena je na staroj karlovačkoj cesti tj. županijskoj cesti koja spaja Zagreb i Karlovac. Općina je smještena u Prigorju i proteže se od Okićkog gorja na svojoj sjevernoj strani do Pokuplja na svojoj južnoj strani. Sa zapadne strane nalazi se susjedna općina i grad Jastrebarsko koji je 10 km udaljen od centra općine Klinča Sela. Na svojoj sjevernoj i istočnoj strani graniči s općinom Samobor.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Klinča Sela imala je 4.927 stanovnika, raspoređenih u 14 naselja:

Domaće stanovništvo koje je prevladavalo sve do 90-tih godina 20. stoljeća početkom Domovinskog rata i osamostaljenjem Republike Hrvatske u mjestu Klinča Sela izmiješano je s doseljenicima (dijelom prognanicima) iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok su Zdenčina i Kupinec kao i okićka mjesta zadržala prijeratnu strukturu.[nedostaje izvor]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Općina Klinča Sela na čelu s načelnikom općine i ostalim djelatnicima brine i o okolnim naseljima kao što su Zdenčina, Kupinec, Goli Vrh, Tržić, Novo Selo Okićko i druga.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stari grad Okić povijesno je sjedište Zrinskih i Frankopana.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Većina stanovništva zaposlena je i radi u Zagrebu. Na lokalnoj razini uglavnom su prisutni manji poduzetnici i državne institucije.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Rodna kuća Vladka Mačeka u Kupincu. Ruševine starog grada Okića s kojeg puca prekrasan pogled na Zagreb, Karlovac, Samobor, Jastrebarsko, Žumberak, Pokuplje, Turopolje, pa sve do Banovine i Korduna.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U Klinča Selima postoji osnovna škola. Prva škola datira još iz davne 1880. godine, a današnja škola i sportska dvorana napravljene su 1966. godine. OŠ Klinča sela ima dvije područne škole: Kupinec i Repišće.

Kultura[uredi | uredi kôd]

U općini Klinča Sela djeluju KUD Klinča Sela, pjevačko društvo "Dr. Antun Radić" iz Okića,KUD "Seljačka sloga" iz Kupinca, Udruga za očuvanje prirode i kulturno-povijesne baštine Zdenčina 1562, Klinčaselske mažoretkinje i Udruga modnih dizajnera Zagrebačke županije.

Klinčaselske mažoretkinje osnovane su početkom 2004. godine, broje preko 70 članica iz cijele općine Klinča Sela, razvrstane u 4 dobne kategorije: kadetkinje (8-10 god.), juniorke (11-13 god.) i seniorke (14-25 god.). Ostvarile su zapažene rezultate na državnim prvenstvuma, kao i zapažene javne nastupe. Pojavile su se u medijima više puta, uključujući lokalne novine i televiziju, pa čak i na naslovnici talijanskih novina "Il Vicenza". Održavaju prijateljske odnose s više klubova, a posebno sa Klubom mažoretkinja Sesvećanke i Ninskim mažoretkinjama. Sudjelovale na Festivalu jednakih mogućnosti na Trgu bana Josipa Jelačića, a u planu su mnogi novi nastupi.

Udruga modnih dizajnera Zagrebačke županije je neprofitna strukovna organizacija osnovana 5. svibnja 2005. godine i čine je modni dizajneri, modni ilustratori, dizajneri modnih dodataka, modni fotografi i grafičari, stilisti, umjetnici, studenti i apsolventi Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Grafičkog fakulteta u Zagrebu i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sjedište Udruge je registrirano u mjestu Tržić u općini Klinča Sela. Udrugu čine obrazovani ljudi koji se bave tekstilnom industrijom, modom i umjetnošću. Povezuju na jednom mjestu sve grane modne kulture u svrhu razmjene informacija, kvalitete razvoja dizajna, stvaranja vizualnog identiteta, proizvoda, proizvodnje i plasmana proizvoda. Udruga osigurava i organizira projekte u kojima svakom članu daje priliku da doprinese realizaciji istoga, da se prezentira i razvija. Kroz Udrugu svaki pojedinac izgrađuje se kao kreativna osobnost koja svojim stvaralaštvom doprinosi kvaliteti ponude na tržištu. Udruga okuplja modne dizajnere s područja cijele Hrvatske, a djeluje na području Republike Hrvatske i šire.

Udruga je poznata po mnogim projektima, a posebno je istaknuta manifestacija Sel'OMODe koja se tradicionalno organizira svake godine. Od 2005.2007. godine organizirana je manifestacija Mini Klinča Fashion Show u Društvenom domu KS. Tematski razrađene revije, izložbe, performansi, prezentacije i zabavni program za mještene su u predbožićno vrijeme pripremili članovi Udruge. Bogat program ispunjen modnim revijama etabliranih hrvatskih dizajnera i izložbe modnih ilustracija upotpunili su gosti manifestacije: Plesni klub Samobor, svjetski interpretator Elvisa Presleya, Steve Morgans i drugi. Cjelokupno događanje je doprinosilo promociji općine na nacionalnoj razini jer sve aktivnosti su popratili mediji kao što su HRT, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Vjesnik, Radio Jaska, Jaskanske novine itd.

Šport[uredi | uredi kôd]

Od sportskih društava ističe se nogometni klub NK Mladost Klinča Sela, NK Dinamo Okić, NK Zdenčina Donja Zdenčina, MNK Goli Vrh, MNK Gornja Zdenčina, NK Kupinec.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Klinča Sela koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.